Berat Albayrak: Üç tema belirlendi, yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nın üç temasını ‘yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi’ olarak açıkladı.

berat albayrak

Berat Albayrak: Üç tema belirlendi, yeni dengelenme, yeni normal, yeni ekonomi

Berat Albayrak’ın Yeni Ekonomi Programı’nın detaylarını açıkladığı konuşmasından öne çıkanlar şöyle:


• Salgın döneminde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de parasal ve mali genişleme adımları atıldı. Ortaya çıkan ihtiyaçları dinamik paketlerle karşıladık.

• Açıklanan paketlerin büyüklüğü 494 milyar TL’ye ulaştı.

• 6.2 milyon ailemize biner liralık nakdi yardım yaptık.

• Kısa çalışma ödeneğinin kapsamını genişlettik, süresini uzattık.

• İstihdamın sürekliliğini güçlü bir şekilde, bu büyük krizden minimum etkilenmesi için adımlar attık.

• Sektör odaklı vergi indirimleriyle tüm işletmelere destek olduk. 9 milyon vatandaşımıza 47.5 milyar TL destek verdik.

Tüm göstergeler V tipi toparlanmaya işaret ediyor

• Temmuz ayından itibaren hızlı bir normalleşme sürecine girdik. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin birçoğundan pozitif ayrıştık. Tüm göstergeler ‘V’ tipi toparlanmaya işaret ediyor. Turizm ve hizmetlerde toparlanma istenen düzeyde değil.

yeni ekonomi programı

• Yeni Ekonomi Programı’nın üç teması olacak. Yeni dengelenme, yeni normal ve yeni ekonomi. Yeni dengelenme noktasında, finansal koşullarda yeni dengelenme salgınının olumsuz etkilerinin kaldırılması, iç ve dış dengelerin sağlanması, enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi ve cari açığın kapatılması hedefleniyor. Salgına dayalı finansal adımlar kademeli olarak geri alınıyor.


• Normalleşme adımları önümüzdeki haftalarda da devam edecek. Stratejik reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Enflasyon ve cari dengedeki kırılganlıkları azaltacak rekabet, teknoloji ve verimlilik odaklı reformlara öncelik vereceğiz.

• 2020 yılına güçlü büyüme performansıyla başlamıştık. Büyüme hedeflerine ulaşmak için ihracat, katma değerli üretim ve istihdama yoğunlaşacağız. Yılın tamamında büyümenin pozitif olmasını ve yüzde 0,3 oranında gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Albayrak’ın konuşmasından YEP kapsamındaki üç yıllık makroekonomik göstergelerdeki hedefler şöyle:

Büyüme

• 2020 büyüme tahmini yüzde 0,3, 2021 büyüme tahmini yüzde 5,8, 2022 büyüme tahmini yüzde 5, 2023 büyüme tahmini yüzde 5.

Enflasyon

• Enflasyonu 2020 sonunda yüzde 10.5, 2021’de yüzde 8, 2022’de yüzde 6, 2023’te yüzde 4.9 olarak bekliyoruz.

İşsizlik

• 2020’de işsizlik tahmini yüzde 13.8, 2021 tahmini yüzde 12,9, 2022 tahmini yüzde 11,8, 2023 tahmini yüzde 10,9 olarak bekliyoruz.

Cari açık

• Cari açık beklentimiz bu altın ithalatı ve turizmin etkisiyle yıl sonu için yüzde -3.5 olacak. Cari açık 2021’de yüzde -1,9, 2022’de tahmini yüzde -0,7, 2023’te tahmini yüzde 0,1 olarak bekliyoruz.

Bütçe dengesi

• 2020’de bütçe dengesinin milli gelire oranı yüzde 4,9,  2021’de tahmini yüzde 4,3, 2022’de tahmini yüzde 3,9, 2023’te tahmini yüzde 3,5 olarak bekliyoruz.

Milli gelir


* 2020’de Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) tahmini 702 milyar dolar, 2021’de tahmini 735 miyar dolar, 2022’de tahmini 801 milyar dolar, 2023 tahmini 875 milyar dolar olarak hedefliyoruz.

Berat Albayrak: Ekonomimiz yükseliş mesajı verdi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.