Bursa’nın Ayasofyası olarak anılan tarihi yapı bakımsızlıktan yıkıldı!

Metruk bir haldeyken Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek kültürevine dönüştürülen, ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açtığı dava sonucu belediyenin elinden alınan Aziz Georgios Rum Ortadoks Kilisesi, bakımsızlıktan yıkıldı.

Aziz Georgios nilüfer

Bursa’nın Ayasofyası Aziz Georgios Kilisesi bakımsızlıktan yıkıldı!

Geçmişte hem kilise hem de cami olarak kullanıldığı için ‘Bursa’nın Ayasofyası’ olarak anılan Aziz Georgios Rum Ortadoks Kilisesi önceki gece yıkıldı.


1896 yılında yapıldığı tahmin edilen kilise, mübadeleden sonra camiye dönüştürülmüş ancak Yeni Özlüce Camisi yapıldıktan sonra kullanılmadığı için metruk hale gelmişti.

Tarihi yapıya 2006 yılında sahip çıkan Nilüfer Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca onaylanan proje kapsamında binayı restore ederek 2009 yılında Özlüce Kültürevi olarak hizmete açmıştı.

Vakfa devredildikten sonra kapısına kilit vurulmuş!

Aziz Georgios kilisesi

Ancak 2013 yılında, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açtığı dava sonucu Özlüce Kültürevi Nilüfer Belediyesi’nden alınarak, İnesiye Köyü Cami Vakfı’na tescil ettirildi.

Vakfa geçtikten sonra kapısına kilit vurulan tarihi binaya yıllarca hiçbir bakım yapılmayınca, yapıda çatlaklar oluşmaya başladı.

Durumu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bildirerek yıkılma tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediyesi, 2016 yılında tekrar girişimde bulundu ve binanın tadilatını yapmak üzere tekrar belediyeye tahsis edilmesini talep etti. Ancak yapının ibadethane dışında bir amaçla kullanılamayacağı ve buranın cami yapılacağı ifade edildi.

Nilüfer Belediyesi, 2019 yılında yıkım uyarısında bulunarak tekrar yapının belediyeye kiralanmasını talep etti. Ancak ret cevabı aldı.


7 yıl boyunca sahipsiz bırakılan tarihi bina önceki gece yıkıldı.

“7 yıl boyunca kimse bu yapıya sahip çıkmadı”

kilise

Yıkılan tarihi yapıda incelemelerde bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, tarihi yapının göz göre göre kaderine terk edildiğini belirtti.

Turgay Erdem şöyle konuştu:

• Biz burayı Milli Sarayların uzmanlarına restore ettirip bugünün parasıyla yaklaşık 2 milyon lira para harcadık. Amacımız cami olarak kullanılmayan mekanı, kültür merkezine dönüştürüp korumaktı.

• Bir kültürel mirası gelecek nesillere aktarabilmek için biz üzerimize düşeni yaptık. Ancak Vakıflar, anlamsız bir şekilde tarihi yapıyı elimizden aldı. Ve çürümeye terk etti. 7 yıl boyunca kimse bu yapıya sahip çıkmadı. Kamunun parası bu ihmal yüzünden çöpe gitti. Bunun hesabını kim verecek? Sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

7 yıl boyunca binadaki çatlaklara ve yıkılma tehlikesine defalarca dikkat çekerek binanın tadilat amacıyla tekrar belediyeye tahsis edilmesini ya da kiraya verilmesini istediklerini ancak tüm ısrarlı girişimlere rağmen bu yapının kaderine terk edildiğini ifade eden Erdem, “Bugün yine talibiz. Binanın tüm projeleri detayları elimizde, gerekirse bu yapıyı yeni baştan restore edebiliriz. Yeter ki bize tahsis edilsin” dedi.


Kaynak: AGOS ve Gazete Duvar

Hirami Ahmed Paşa Mescidi’nin duvarları klima için delinmiş!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.