İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Anayasa Mahkemesi’ni kimlerin savunduğunu gördüm. Bu devlete ‘katil’ diyenler hepsi bir oldular!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Kimlerin Anayasa Mahkemesi’ni savunduğunu gördüm. Bu devlete ‘katil’ diyenler hepsi bir oldular, hepsini Allah bir fotoğrafta göstermek nasip etti” ifadelerini kullandı.
Soylu “Geçen gün Anayasa Mahkemesi ile ilgili bir söz söyledim. Çok hoşuma gitti. Kimlerin Anayasa Mahkemesi’ni savunduğunu gördüm. Bu devlete ‘katil’ diyenler ve Anayasa Mahkemesi tarafından ‘siz katil deme hürriyetine sahipsiniz’ diyenler, yıllardan beri bu ülkenin değerlerini yermek isteyenler hepsi bir cephe oldular, hepsini Allah bir fotoğrafta göstermek nasip etti” diye konuştu.
Ne olmuştu?
‘Şehirlerarası karayollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez’ hükmünü, Anayasa Mahkemesi iptal etmişti.
İçişleri Bakanı Soylu kararı eleştirirken, Anayasa Mahkeme Başkanı Zühtü Aslan’a yönelik şu ifadeleri kullanmıştı:
“Madem özgür bir ülkeyiz, ana caddelerde, sokaklarda özgürce yürüyüş hakkının ortadan kaldırılmasını onayladınız. Polis koruması almana gerek yok. Bisikletinle işe git gel bakalım. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na söylüyorum kendi arabamla tek başına gitmeye ben varım sen var mısın?”
Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’dan bisikletli yanıt
Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Engin Yıldırım, bisiklete binerken çekilmiş fotoğrafıyla yanıt verdi. Anayasa’nın 138’inci maddesini hatırlatan Yıldırım şu ifadeleri kullanmıştı:
*Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz…
*Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.
Bisiklet maceram. 2020- 1992 pic.twitter.com/kFYNbf5MER
— Engin Yıldırım (@EnginYl) September 15, 2020
MADDE 138. – Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez;
— Engin Yıldırım (@EnginYl) September 15, 2020
genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz…
Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.— Engin Yıldırım (@EnginYl) September 15, 2020