Üniversitelerde uzaktan eğitim kararı: YÖK’ten rektörlere yazı gönderildi

Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi üzerine YÖK’ten rektörlere gönderilen kritik yazıda; 2020-2021 güz dönemi için üniversitelerde uzaktan eğitim yapılması yönünde karar rektörlere bırakıldı. 

üniversitelerde uzaktan eğitim

Üniversitelerde uzaktan eğitim kararı: YÖK’ten rektörlere yazı gönderildi

Koronavirüs etkisini günden güne artırırken milyonlarca öğrenci ve ailenin merakla beklediği “üniversiteler açılacak mı, eğitim yüz yüze mi olacak” soruları cevap bulmaya başladı.


Yükseköğretim Kurumu (YÖK), yüz yüze eğitim yapılıp yapılamayacağına ilişkin kararı rektörlere bırakmıştı. Ancak önemli bir gelişme yaşandı. Vaka sayılarındaki patlama ve hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 100’e ulaşması sonrasında Sağlık Bakanlığı YÖK’e eğitime uzaktan devam edilmesi tavsiyesinde bulundu.

YÖK, Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye kararını “ivedi” bir yazıyla rektörlerin yer aldığı whatsapp grubuna gönderdi.

İşte YÖK’ten rektörlere gönderilen üniversitelerde uzaktan eğitim ile ilgili o yazı:

“Bilindiği üzere yeni korona virüs (COVID-19) küresel salgını ile mücadele kapsamında başta Cumhurbaşkanlığımız olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımızca alınması gereken tedbirlere ilişkin çeşitli düzenlemeler yapılarak uygulamaya konmuştur.

Yükseköğretim kuramlarımızın alacağı tedbirlere ilişkin Yükseköğretim Kurulu olarak çerçeve kararları ihtiva eden “Küresel Salgında Yeni Normalleşme Rehberi” yayınlanmış ve yükseköğretim kuramlarımıza geniş inisiyatif tanınarak bünyelerindeki fakülte ve birimlerinin mahiyetini dikkate alarak eğitim ve öğretimin sürdürülebilirliği bakımından yetkili kurallarında karar almaları sağlanmıştı.

Ancak son günlerde küresel salgın kapsamında hasta olanların sayısında ciddi artışların olduğu görülmektedir. Salgınla mücadelenin etkin bir şekilde yapılabilmesi ve sağlık çalışanlarımızın yükünün hafifletilebilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığımızın alınacak tedbirlere ilişkin yönlendirmeleri önem arz ettiğinden yükseköğretim kuramlarımızda güz döneminde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi konusunda İl Pandemi Kurulları/tl Umumi Hıfzıssıhha Kurallarının görüşü alınarak rektörlüklerce karar verilmesine ilişkin Sağlık Bakanlığının görüşü sorulmuştur. 


Bakanlığın cevabi yazısında ‘2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir’ ifadesi yer almaktadır.”

yök

Rektörlerden üst üste açıklamalar gelmeye başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öneri yazısının YÖK tarafından rektörlere iletilmesiyle birlikte uzaktan eğitime geçiş çalışmaları başlatıldı.

İlk açıklamayı Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz yaptı. “Öğrencilerim sağlığı her şeyden önce gelir” diyen Kılavuz, Senato’nun almış olduğu kararı pazartesi günü değiştireceklerini ve uzaktan eğitime geçeceklerinin ilk mesajını verdi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş da Senato’da alınan kararın, YÖK’ten gelen yazı sonrasında güncelleneceğini açıkladı. Karakaş’ın pazartesi günü uzaktan eğitim kararının detaylarını açıklaması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyesi ne anlama geliyor?

Sağlık Bakanlığı’nın üniversitelere tavsiye niteliğindeki karar rektörlere şu mesajı veriyor “Yüz yüze eğitimi başlatırsanız salgını tetikleyen bir sürece girebilirsiniz.” Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı önceden sorumluluğu üzerinden atarak, konuyu üniversitelere bırakıyor.

YÖK’ün yazıyı “ivedi” bir şekilde rektörlerin bulunduğu whatsapp grubunda paylaşması konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Pandemi şartları ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması sonrasında hiçbir rektörün “Biz tavsiyeye uymuyoruz, yüz yüze eğitime geçiyoruz” demesi beklenmiyor. Rektörlerden de  “Sağlık Bakanlığı’nın uzaktan eğitim tavsiyesine uyacağız” mesajları gelmeye başladı.


Pazartesi gününden itibaren devlet ve vakıf üniversitelerinde 2020-2021 güz dönemi eğitim-öğretim yılı için uzaktan eğitim kararı gelecek.

Devlet KYK borcunu ödeyemeyen 300 bin öğrenciyi icraya verdi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.