Yerli tıbbi cihaz üreticileri de isyanda: Devletten 26 milyar lira alacağımız var!

ABD’li ilaç şirketlerinden sonra yerli medikal üreticileri de devletten alacaklarını tahsil edemedikleri için isyan etti. 20 milyar liranın üzerinde alacak biriktiğini belirten TÜDER Başkanı Mustafa Daşçı, “16 aydır paramızı alamıyoruz. Bakanlıkta devletin başarısını istemeyen bir grup var. Gelecek aydan itibaren sağlık hizmetleri aksamaya başlayabilir” dedi.

Yerli tıbbi cihaz üreticileri

Yerli tıbbi cihaz üreticileri de isyanda: Devletten 26 milyar lira alacağımız var!

ABD Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye’nin ABD’li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye’ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuda şikayetçi olan sadece yabancılar değil. Türkiye’deki yerli tıbbı cihaz üreticileri de yaklaşık 16 aydır alacaklarını tahsil edemiyor.


Bıçağın kemiğe dayandığını ve sektörün bu şartlarda ayakta kalmasının mümkün olmadığını vurgulayan Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Daşçı; “Sağlık hizmetlerinin sunumunda aksaklık olmaması için bugüne kadar yıllık, 8 aylık, 9 aylık ödemelerle devam edebiliyorduk. Ancak şu anda 16 aydır herhangi bir ödeme yapılmaması sebebiyle tıkandık” dedi.

“Bütün mal varlığımız bankaların elinde”

Bütün mal varlıklarının bankaların elinde olduğunu kaydeden Daşçı, “Sermayemizin tamamını sağlık hizmetlerinin sunumunu gerçekleştirilmesi için harcadık. 7/24 faaliyete devam ediyoruz. Zaten aksi halde sağlık hizmeti verilemez. Ameliyatlar 24 saat devam ediyor. Bizim elemanlarımız hekimleri asiste ediyor. 24 saat malzeme veriyoruz” diye konuştu.

“Devletin ödemediği 26 milyar lira alacak birikti!”

Devletin bu ay da ödeme yapmaması halinde artık mal veremeyeceklerini anlatan Mustafa Daşçı şöyle konuştu:

“Türkiye’nin yıllık toplam 3.5 milyar dolar tıbbi cihaz gideri var. 16 aylık alacak birikti. Yani yaklaşık 26 milyar lira olduğunu tahmin ediyoruz.


20 milyar alacağımız var deyince, ‘Bu kadar parayı nasıl bu kadar zaman bekletebilmişler. Demek ki çok büyük kâr marjıyla çalışıyorlar” algısı yaratabilir. Oysa Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine ne kadar mal verdiysek, kendi sermayemizin üzerine bir de bütün mal varlıklarımızı ipotek ederek bankalardan finansman kullandık.”

“Ameliyatlar yapılamaz hale gelecek!”

Mustafa Daşçı sözlerini şöyle noktaladı:

“Bana göre önümüzdeki aydan itibaren sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmaya başlayacaktır. Eldeki stoklar tükendiğinde bir süre sonra ameliyatlar yapılamaz hale gelecektir.

“Ölümü gösterip hastalığa razı etmek istiyorlar”

Bizden indirim yapmamızı, feragat etmemizi bekliyorlar. Bakanlık, tıbbi cihaz sektörüne ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyor. 2017’de yine bir feragat istenmişti. O dönem benim firmam yüzde 15 kârla Kırıkkale Üniversitesi’nin ihalesini almıştım. Yüzde 27 feragatle tahsilat yaptım. Yüzde 12 zarar.

“Bakanlığın önünde toplanacağız”


Bakanlığın önünde toplantı yapmayı düşünüyoruz. En kısa zamanda bütün Türkiye’deki üyelerimizi çağıracağım. Sağlık Bakanlığı’nın içinde devletin ve milletin başarısını istemeyen bir grup var. Bu grup bu konuyu çıkmaza sokuyor. (Kaynak: Sözcü)

ABD Büyükelçisi: Türkiye, ABD’li ilaç şirketlerine borcunu ödemiyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.