Alkol zamlarının maliyeti: 1,56 milyar lira ÖTV kaybı, sektörde yüzde 25 daralma!

Sayıştay, kaçak üretim nedeniyle yerli içki piyasasının yüzde 25 daraldığını ve devletin 1,56 milyar lira ÖTV kaybı yaşadığını kaydetti. Kaçak içki yapımında kullanılan etil alkol satışı 2013 yılında 12 bin 117 litreyken, 2019’de 2 milyon 358 bin 953 litreye ulaştı.

alkol zamları

Alkol zamlarının maliyeti: 1,56 milyar lira ÖTV kaybı, sektörde yüzde 25 daralma!

Alkollü içki fiyatlarındaki artışın evde içki yapımı ve kaçak üretim faaliyetlerini artırdığı Sayıştay raporlarına da yansıdı.


Sayıştay’ın TBMM’ye sunduğu Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu’nda, Türkiye’de içki fiyatlarının artmasıyla vatandaşın yöneldiği içki yapımına ilişkin uyarı yer aldı.

“Tüketicilerin 2013 yılından itibaren, marketlerde ve internet ortamında satışa sunulan ‘özel kitler /aromaları’ ve etil alkolü suyla karıştırarak evde alkollü içki yapımına yöneldiği bilinmektedir” diyen Sayıştay denetçilerinin tespitine göre marketlerde satışa sunulan evsel kullanım amaçlı etil alkolün yıllık kullanımı 2013 yılında 12 bin 117 litreyken, bu miktar 2014 yılında 26 bin 448 litre, 2015 yılında 88 bin 501 litre, 2016 yılında 178 bin 984 litre ve en son 2017 yılında ise 2 milyon 319 bin 704 litreye çıktı.

“Düzenlemeye rağmen vatandaş evde alkol üretmeye devam etti”

Artıştan sonra 31 Aralık 2017’de mevzuatta düzenleme yapılarak, “Etil alkoller, sadece etil alkol üretim tesisinde veya uygun distile alkollü içki üretim tesisinde 70 cl veya 1 litrelik cam şişelerde mutlak alkol miktarı üzerinden 100 litresine 1,2 gram denatonyum benzoat katılması suretiyle ambalajlanır veya ambalajlı olarak ithal edilir” hükmünün getirildiği kaydedilen raporda; düzenlemeye rağmen vatandaşın evde alkol üretmeye devam ettiğinin altını çizdi.

Düzenlemeden sonra 2018 yılında 1 milyon 203 bin 43 litreye düşen etil alkol satışı, 2019 yılında tekrar artarak 2 milyon 358 bin 953 litreye yükseldi.

1 Ekim 2020 tarihinde yapılan son düzenleme ile de Tarım ve Orman Bakanlığı, etil alkol ve metanolün internetten satışını yasakladı.

Etil alkol satışında yüzde 448 artış!

Sayıştay 2017 yılındaki düzenlemeye rağmen hastane ve eczanelerin tıbbi amaçlı kullanımı için piyasaya sunulan etil alkolün satışında önemli artış görüldüğünün altını çizdi.

Tespite göre 2013 yılında tıbbi amaçlı etil alkol kullanımı 1 milyon 414 bin 988 litreyken, 2019 yılında yüzde 448 artışla 7 milyon 755 bin 972 litreye çıktı.


Sayıştay bu artışı “Fiili talebi yaklaşık 1,5 milyon litre/yıl olmasına rağmen 2019 yılı satışının 6 milyon litreye ulaşmış olması, en az 4 – 4,5 milyon litre tıbbi kullanım amaçlı alkolün sahte distile alkollü içki üretiminde kullanıldığını işaret etmektedir” diye yorumladı.

Piyasada yüzde 25 daralma!

Etil alkol arzının yasaklanması gerektiği yönünde tespitte bulunan Sayıştay denetçileri, madde madde şunları açıkladı:

• 2019 yılı evsel kullanım alkolü arzının sıfıra yakın olması gerekirken 2,3 milyon litre olduğu, 2019 yılı tıbbi kullanım alkolü arzının yaklaşık 1,5 milyon litre olması gerekirken 7,7 milyon litre ve bu verilere göre 2019 yılı arz fazlasının yaklaşık 8 milyon litre seviyesinde gerçekleşti.

• Bu miktar etil alkolün yasadışı alkollü içki üretimi amacıyla kullanılması halinde elde edilecek distile alkollü içki miktarı 20 milyon litre seviyesinde olup, yasal yerli distile alkollü içki pazarı 2019 yılı sonu itibariyle yaklaşık yüzde 25 oranında daraldı. 2018 yılında 50 milyon litre olan yurt içi alkollü içki üretimi 2019 yılında 40 milyon litre seviyesinde gerçekleşmiştir.

• Sadece özel tüketim vergisi (ÖTV) kaybının 2019 yılı için en az 1,56 milyar liraya ulaştığı hesaplanmakta olup, paylaşılan arz rakamları üreticilerin ve ithalatçıların beyanlarından elde edildiğinden, fiili arz miktarı konusunda kesin veri bulunmamaktadır. (Duvar)

Bakanlık yönetmeliği ile etil alkole kimyasal karıştırılmasına karar verilmişti

İktidara geldiği günden bu yana alkole en ağır vergileri bindiren hükümet, vatandaşın evinde yaptığı ucuz rakıya ağır darbe indirmişti.

Aralık 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği ile evde rakı yapımında kullanılan etil alkolün, içerisine dünyadaki en acı kimyasal olarak bilinen ‘denatonyum benzoat’ katılarak satılması kararlaştırılmıştı.


Fare zehrinde de kullanılan bu madde ağızda çok acı bir tat bırakıyor ve acısı saatlerce sürüyor. Bu aşırı acı kimyasal, insanları kötü alışkanlıklardan ya da zararlı maddelerden korumak için yaygın olarak kullanılıyor.

Avrasya Araştırma son seçim anketi: Cumhur ittifakı 50+1’i bulamıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.