Borsa İstanbul’da çarpıcı tablo: Hisselerin çoğunluğu 22 bin kişinin elinde!

Yatırımcı sayısı bu yıl yaklaşık 660 bin ile rekor artış kaydeden Borsa İstanbul’da 22 bin kişi hisselerin yüzde 89’la büyük çoğunluğunu elinde bulunduruyor. 608 milyar liranın 528 milyar lirası 22 bin kişinin elinde! 78 bin kişi sıfır çekerken, 904 bin kişinin toplam hissesi sadece 1,7 milyar TL seviyesinde.

borsa istanbul hisse

Borsa İstanbul’da çarpıcı tablo: 22 bin kişinin elinde!

Borsa İstanbul’da bu yıl yatırımcı sayısında tarihi bir patlama yaşandı ancak rakamların ayrıntılarına bakıldığında ortaya çarpıcı bir tablo çıkıyor. Milyonlarca kişi ekonominin gidişatına ilişkin bir gösterge olarak ve yüz binlerce kişi de yatırımı olduğu için borsayı yakından takip ederken, hisselerin büyük kısmı çok küçük bir azınlığın elinde bulunuyor.


Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, yılbaşından bu yana Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 659 bin 614 artışla 1 milyon 863 bin 52’ye yükseldi.

608 milyar liranın 528 milyar lirası 22 bin kişinin elinde!

Eylül sonu itibarıyla işlem gören hisselerin toplam portföy değeri 608 milyar 139 milyon TL olurken, bu rakamın 528 milyar 154 milyon TL’si, 22 bin 333 kişinin elinde bulunuyor. Söz konusu kişiler, elindeki hisselerin değeri 1 milyon TL üzerinde olanlar.

Yani, toplam değerin yüzde 86,9’u, toplam yatırımcı sayısının yüzde 1,3’ünün elinde.

Geçen senenin aynı döneminde, toplam portföy değerinin yüzde 91,8’i, toplam yatırımcı sayısının yüzde 0,9’unun elindeydi.

Yatırımcı sayısına, yerli ve yabancı tüzel ve gerçek kişiler dahil ediliyor.


78 bin kişi sıfırda!

Borsa İstanbul’da yatırımcı olmak için kayıt yaptıran ancak henüz elinde hisse bulunmayan 78 bin yatırımcı bulunuyor. Yıl başında bu rakam 95 bindi.

2 TL ile 100 TL arasında yatırımı bulunan kişi sayısı ise 387 bin kişi, 101 TL ile 1000 TL arasında 163 bin kişi, 1001 TL ile 5 bin TL arasında 206 bin kişi, 5 bin 1 TL ile 10 bin TL arasında 139 bin kişi bulunuyor.

904 bin kişi 10 bin TL ve altında hisseye sahip

10 bin TL ve altında yatırımı olan toplam 904 bin kişinin elindeki hisselerin toplam değeri 1 milyar 658 milyon TL. Yani toplam yatırımcı sayısının yüzde 51,3’lük kesimi, toplam hisselerin sadece yüzde 0,27’sine sahip.

Yıl başında, 10 bin TL ve altı yatırımı olan yatırımcı sayısı 801 bindi. Bu kümede yıl başından bu yana artış 103 bin oldu.

10 bin TL ile 100 bin TL aralığında 260 bin kişilik artış

10 bin TL ile 100 bin TL arasında yatırımı olan ise 549 bin kişi bulunuyor. Bu kişilerin elindeki hisselerin toplam değeri ise 21 milyar 132 milyon TL. Yılbaşında bu kümedeki yatırımcı sayısı 289 bindi. Bu kümede yıl başından bu yana artış 260 bin oldu.

100 bin TL ile 1 milyon TL arasında yatırımı olan kişi sayısı ise 214 bin. Yıl başında bu rakam 100 bindi. Böylece 100 bin ile 1 milyon TL arasında yatırımı olan kişi sayısı ocak-eylül döneminde 114 bin arttı.


1 milyon TL üzerinde yatırımı olan kişi sayısı ise ocak-eylül döneminde 12 binden 22 bine yükselirken, bu kişilerin elindeki hisselerin portföy değeri, 437,9 milyar TL’den 528,1 milyar TL’ye sıçradı.

Adana köprü ihalesi duyuru yapılmadan ‘tanıdık’ şirkete gitti!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.