Burcu & Şefik, pop rock yapan yeni bir ikili… Müzik dünyasına ‘Son Sözüm’ parçasıyla giriş yapıyorlar. Rock müziğin yeni yıldız adayı Burcu & Şefik’i siz okuyucularımıza tanıtmak istedik ve kendileriyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Röportaj: Burcu & Şefik
Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Burcu Koz: 1986, İzmir doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. 9 yaşında bir oğlum var. El sanatları ve kitap okumaktan hoşlanırım. Şu anda makale yazarlığı yapıyorum.
Şefik Koz: 1991, İzmir doğumluyum. Güvenlik Görevlisi olarak çalışmaktayım. Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon bölümünde öğrenim yapıyorum. Yürüyüş yapmayı ve kitap okumayı seviyorum.
Müziğe kaç yaşında başladınız?
Burcu Koz: Müziğe ilkokulda başladım, öğretmenlerimin yönlendirmesiyle okul korolarında şarkı söyledim. Daha sonra 12 yıl boyunca Türk Sanat Müziği deneyimim oldu. Asıl müzik ve sahne eğitimimi böyle aldım. Dedem emekli müezzindir, sesi çok güzeldir. Türk Sanat Müziği çalışmalarımda beni ilk destekleyen dedemdi. Çalıştıkça ses ve diyaframın eğitilebileceğini gördüm.
Şefik Koz: Müzik sevdam 10 yaşlarında başladı. Evde şarkılar söyler, teybe kaydederdim. 2011 yılında gitar eğitimi almaya karar verdim. Klasik gitarla başladım. Anneme elektro gitar öğrenmek istediğimi söylediğimde ‘Şimdilik bununla devam et, sıkılmazsan sana bir elektro gitar alırız’ demişti (Gülüyorlar). Arkadaşlarım gezip dolaşırlarken ben zamanımın büyük bölümünü evde gitar çalmaya ayırdım, bazen günde 8-10 saat çalıştığımı biliyorum.
Profesyonel müzik dünyasına nasıl girdiniz?
Şefik Koz: İlki üç yıl ikincisi de bir yıl önce, internetten tanıştığımız müzik dünyasından arkadaşlarımız Cem Arık ve Hakan Kibar sayesinde, iki kere İstanbul serüveni yaşadık. İstanbul’da Burcu & Şefik olarak cover parçalara yönelik stüdyo çalışmaları yaptık ve daha sonra İzmir’e döndük. İzmir’e döndüğümüzde ablam Burcu’nun yazdığı şarkı sözleri üzerinde çalışmaya başladım ve kendi şarkılarımızı yapmaya başladık.
Müzik sizin için ne ifade ediyor?
Burcu Koz: Müziği yalnızca dinleyip geçmek doğru değil. Bir şarkıyı sevdiğim zaman onbeş kere üst üste dinlediğim olur, her kelimesinde ne demek istendiğini anlamaya çalışırım. Müziğin insanların yaşamına yön verdiğini düşünüyorum.
Şefik Koz: Müzik ciddi bir sanattır ve etkili iletişim türlerinin başında gelir. Sözcükleri karşınızdaki insana öyle bir yansıtırsınız ki sizi dinleyen insanlar geçmişteki düş kırıklığınızı, yaşamdan beklentilerinizi, o anki ruh halinizi anlayabilirler. Çıkardığınız melodi bunların hepsini ifade eder. Bana göre müzik, kendinizi karşı tarafa ifade edebilme sanatıdır.
Müzik yapmak için ilham kaynaklarınız nelerdir?
Burcu Koz: İlginçtir, ben çok sinirli olduğum zamanlar veya uykumda şarkı sözü yazabiliyorum. ‘Son Sözüm’ şarkısının belli bir kısmını rüyamda yazdım, uyandığımda bir deftere karaladım. Daha sonra geliştirip tamamladım. İlham kaynağım aşk değildi, aşk dışında birçok şey ilham verebilir açıkçası.
Şefik Koz: Açıkçası ben ciddi bir aşk yaşamadım bugüne kadar. Bazen insanlar sizin hayallerinizi, hedeflerinizi baltalamak için konuşurlar; ben bundan ilham alıyorum. Bana güvenmeyen insanları düşünürken besteler yapıyorum. Kendimi kanıtlamayı düşünerek, kendimde olanı benim de bugüne kadar farketmediğim gibi bir düşünceden ilham alıyorum.
Beste yapmak için hangi teknikleri kullanıyorsunuz? Sözler üzerinden mi melodiye ulaşıyorsunuz yoksa önceden bestelediğiniz melodilerin içine sözleri mi oturtuyorsunuz? Sound’unuza nasıl şekil veriyorsunuz?
Şefik Koz: Vokalin sesine ayak uydurmaktan yanayım. Aksi takdirde dinleyicinin müzikten memnun kalması mümkün değil. Önce vokalimin tonunu belirliyorum, sonra gitarımı elime alıp vokale uyacak akorları deniyor ve melodileri çıkarmaya çalışıyorum. Ritimleri de aynı ton üzerinden yapıyorum. Ablamın, sözleri yazarken hangi bölümde ne gibi duygular hissettiğini anlamaya çalışıp o duygulara göre ritimler çıkarıyorum. Vokalin duygusuna göre ritim ve riff’leri belirliyorum. Vokal ile tamamıyla uyumlu olmalı. Vokalin ruh haline eşlik ederken sound’umuz ortaya çıkıyor.
Şarkınız ‘Son Sözüm’ ile ilgili bilgi alabilir miyiz? Kayıt ve yapım aşamasında kimlerin katkısı var?
Burcu Koz: Yıllar öncesinde eski bir telefona yaptığım enstrümansız kısa bir ses kaydım vardı. O kayıttan yola çıktık, denemeler yaparak ilerledik, üç ayda bitirdik, stüdyo kaydı Şubat’ta yapıldı.
Şefik Koz: Vokal Burcu Koz’a ait, elektro gitar ve akustik gitarı ben çaldım, bas gitarda değerli müzisyen arkadaşım Cüneyt Aykulteli’den yararlandık. Kayıt, İzmir Stüdyo Negatif’te Cüneyt Aykulteli tarafından yapıldı. Kaydımızı Sabih Cangil’e dinlettik, O’nun önerisiyle yaylı çalgıları ekledik. Sabih Cangil yapımcılığımızı, Cem Arık menejerliğimizi üstlendi. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.
Müziğinize etki eden müzisyenler kimler? Ne tür müzik dinlersiniz?
Burcu Koz: Benim yaşamım Rock müziğidir, en çok sevdiğim sanatçı Şebnem Ferah. Tabii ki Haluk Levent, Teoman, Barış Manço’yu dinliyorum ama Şebnem Ferah’ın bende çok ayrı bir yeri var.
Şefik Boz: Tabii ki Erkin Koray ve Barış Manço benim için en önde gelenler arasında. Duygusal müzik yapmak istiyorum; müzisyenliklerini ve şarkı sözü tarzlarını örnek alıyorum. Şebnem Ferah ve Teoman’dan asla vazgeçemem. Arkadaşlarım tarafından isyankar bir tavrım olduğu söylenir. Bu yüzden olsa gerek, en çok dinlediğim gruplardan birisi de Pentagram’dır. Pentagram’dan kesinlikle vazgeçemiyorum.
Ben de ufak yaşlarımdan beri Pentagram’ı beğenerek takip ederim. Gençken Cenk Ünnü’nün Beşiktaş’taki dükkanına sık sık uğrardım.
Şefik Koz: Cenk Ünnü ile nadiren de olsa sosyal medyadan yazışma şansımız oluyor. Demir Demirkan, Cenk Ünnü ve Tarkan Gözübüyük ile İzmir’e konsere geldiklerinde tanışmıştım. Sağolsunlar, hala mesajlarıma yanıt verirler; çok güzel sohbetlerimiz olur. Demir Demirkan’ın ‘Deli Hayaller’ şarkısındaki yorumu imkansız bir yorumdur, kesinlikle eskimez.
Kişisel gelişiminiz açısından örnek aldığınız gitaristler var mı?
Şefik Koz: Demir Demirkan, Serdar Öztop, Metin Türkcan diyebilirim. Gitarı sanat yapmak için, müziği yaşayarak çalıyorlar.
Müzisyen olmanın zorlukları nelerdir?
Burcu Koz: Kesinlikle, çevre büyük bir zorluk. Onlara göre müzisyenlik iş değildir, gereksizdir.
Şefik Koz: Ablama katılıyorum. Gitar dersleri almaya başladığımdan beri ‘sen çalgıcı mı olacaksın?’ tavrını sık sık duydum. En büyük zorluk kendi çevremizdir, sizi geri çekmeye çalışırlar. Ayrıca, üretmek de zor bir şey tabii.
Müziğin şu anki durumunu nasıl buluyorsunuz?
Burcu Koz: Çok çabuk tüketildiğini düşünüyorum. Mesela, Barış Manço’nun şarkılarını yıllar olduğu halde hala severek dinleyebiliyoruz. Ama, üç ay önce çıkan bir şarkıyı şu anda hatırlamıyoruz bile. Kıymet bilinmiyor, tüketim çok hızlı. İnsanlar, on şarkılık bir albümde klibi olan şarkıyı biliyorlar ama geri kalan dokuz şarkıyı bilmiyorlar. Bana göre üzücü, hepsinde teker teker emek var ama insanlar görsel olarak bakıyor.
Şefik Koz: Avrupa ve Türkiye’ye bakıyorum, klibi olanlar milyonlarca izlenmiş ama klibi olmayanlar hiç dinlenmeden kalmış. Siz bir müzisyeni seviyorsanız, onu dinlemelisiniz. Görselliğe çok ciddi şekilde önem veriliyor, açıkçası çok yanlış görsellere de önem veriliyor. Türk insanı müziğe değer vermiyor. İnsanlar sanatsal anlamda kendilerini kapatmış durumda. Bu yüzden müzisyenler sanat anlayışını değiştirmek zorunda kalıyor, yanlış yerlere gidiyor.
İndigo Dergisi okuyucularına neler söylemek istersiniz?
Burcu Koz: Müziğimizi beğenilerinize sunuyoruz, umarım beğenirsiniz. İnşallah güzel şeyler olur. İlgi gösterenlere çok teşekkür ederiz.
Dergimize konuk olduğunuz için çok teşekkür eder, başarılar dileriz.
‘Son Sözüm şarkısının klibini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.