Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı: Dünküyle aynı pandemi değil! Ölüm oranları 5 kat artabilir! Covid-19 aşısının tüm nüfusa ulaşması 2022’yi bulacak.
DSÖ’den uyarı: Dünküyle aynı pandemi değil, ölüm oranları 5 kat artabilir!
Corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, rakamların hızla artış göstermesi üzerine Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge’den çarpıcı açıklamalar geldi.
Avrupa’daki vakaların endişe verici hızda yükseldiğini belirten Kluge, toplam vaka sayısının 6 milyondan 7 milyona yalnızca 10 günde ulaştığını, günlük vakanın ilk kez 120 binin üzerine çıktığını söyledi.
Günlük can kaybı 1000’den fazla!
Günlük can kaybının 1000’in üzerinde olduğunu ifade eden Kluge, “Gelişen durum büyük bir endişe doğuruyor. Günlük vakalar ve hastane doluluk oranları artıyor. Covid bölgedeki ölüm nedenleri arasında beşinci sırada” dedi.
Vaka artışının sebepleri arasında artan test oranları olduğunu da belirten Kluge, gençler arasındaki bulaşma oranının artmasının da faktör olduğunu ekledi.
Dünküyle aynı pandemi değil!
Bu karanlık tabloya karşın pozitif düşünmek için de sebepler olduğunu savunan Kluge, salgının ilk dalgasıyla aynı durumda olmadıklarını söyleyerek; “Nisan ayındaki vakalara kıyasla 2-3 kat artış yaşandığını görüyoruz. Ancak ölüm oranları 5 kat daha az. Bugün karşılaştığımız pandemi de dünküyle aynı değil. Sadece bulaşma açısından değil, şu an yüzleşmek için daha hazırlıklıyız” diye konuştu.
Ancak tedbiri elden bırakmamanın önemine değinen Kluge, “Modeller gösteriyor ki, eğer hükümetler kısıtlamalar üzerinde kontrolü sağlamazsa, günlük ölüm oranları Nisan ayındakine kıyasla 5 kat daha fazla artış gösterebilir” uyarısını yaptı.
Gençler 2022’ye kadar aşısız kalabilir!
Corona virüs aşısı bulunduğunda dağıtımı kademeli bir şekilde gerçekleştirilecek. DSÖ’nün üst düzey yöneticisine göre genç ve sağlıklı bireylere aşı sırasının gelmesi 2022’yi bulacak.
Corona virüs aşısı geliştirildiğinde nasıl dağıtılacağı bir başka problem.
Aşı üretim kapasitesinin sınırlı olması ve çok fazla insanın aşıya ihtiyaç duyması nedeniyle aşı dağıtımının nasıl yapılacağı ortaya çıkan temel sorulardan biri.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey araştırmacılarından Soumya Swaminathan önemli bilgiler aktardı.
Yüksek risk grubundakilerin aşı dağıtımında öncelikli olması herkesin üzerinde anlaştığı noktalardan biri. Soumya Swaminathan’ın açıklamalarına göre genç ve sağlıklı bireyler aşılamada en son atılacak.
Dünya üzerindeki milyarlarca insan göz önünde bulundurulduğunda gençlerin aşı sırası en 2022’de gelecek.
Soumya Swaminathan’a göre risk grubundakiler de kendi aralarında derecelendirilecek. Örneğin sağlık çalışanlarının da sınıflandırılması gerekeceğini düşünüyor. Swaminathan’a göre aşıların ortaya çıkmasıyla beraber DSÖ ve ülkeler temel kuralları belirleyecek.
Uzmanlar 2021 yılında en az bir corona virüs aşısının geliştirileceğini düşünüyor. Halihazırda salgın 40 milyon vakaya doğru hızla ilerliyor. Can kaybı da 1 milyon 90 binin üzerine çıktı.