Marmara Adası’nı maden ocaklarıyla bu hale getirdiler!

100’e yakın mermer ocağı bulunan Marmara Adası çölleşmiş durumda. 2014 yılında 41 adet mermer ocağı olduğu belirtilen adada son 6 yılda ise 33 madencilik faaliyeti için ÇED gerekli değildir kararı verildi.

marmara adası

Marmara Adası’nı maden ocaklarıyla bu hale getirdiler!

Ülkenin en büyük ikinci adası olan Marmara Adası’nı mermer ocakları çorak bir araziye dönüşmüş durumda. 2014 yılında bir soru önergesine cevap veren dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Marmara Adası’nda 41 adet mermer ocağı işletmesi olduğunu açıklamıştı. 2014’ten bu yana 33 mermer ocağı faaliyeti için de çevresel etki değerlendirme (ÇED) değildir kararı verildi.


773 kilometre yüz ölçümüne sahip Marmara Adası’nın binlerce metrekarelik alanı mermer ocakları tarafından kuşatılmış durumda. Çöl bir araziyi anımsatan adanın binlerce metrekaresinde bitkisel örtü kaldırılmış durumda. 100’e yakın mermer ocağı bulunan adada ayrıca dolomit maden ocağı işletmesi de bulunuyor.

Ağaç katliamının boyutu belirsiz!

Son olarak BYS Madencilik Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. tarafından yapılmak istenen mermer ocağı için ÇED gerekli değildir kararı verildi.

Proje tanıtım dosyasında 1 milyon 850 bin TL bedelle yapılacağı belirtilen ocaktan yılda 40 bin 500 ton blok mermer çıkarması planlanıyor. Projenin yapılacağı alanın orman niteliğinde olduğu belirtilen proje tanıtım dosyasında, kaç tane ağaç kesileceği ise ifade edilmedi.

Marmara Adası bu hale geldi!

Google Haritalar ile Marmara Adası’nın uzaydan görünümü adeta ekolojik kıyameti andırıyor!

Adadaki 100’e yakın maden sahası yetmemiş, kalan ormanlar da katlediliyor. Yeni maden sahaları için yollar açılarak ağaçların kesildiği de uzay fotoğraflarından net bir şekilde görülebiliyor.

10 hektardan fazla alan yok olacak!

10,81 hektarlık alanda kurulması planlanan maden ocağı için saate 5 bin 765 ton bitkisel toprak sıyırılacak. Birçok bölgesi tahrip edilmiş Marmara Adası’nda bu projeyle 10 hektardan fazla alanda yok olacak.

balıkesir mermer

Marmara Adası’nın muhteşem koylarından bir görünüm:


Marmara adası

Siyanürlü toprağı köy yollarına döken maden şirketi hakkında suç duyurusu

Ordu’da siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Maden Şirketi, işlenmiş siyanürlü toprağı köy yollarına döktü. Köylülerin şikayeti üzerine sabah saatlerinde toprağı temizlemeye çalışan şirket çalışanları jandarmaya yakalandı.

ordu siyanür

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan şirket köy yollarına döktüğü işlenmiş siyanürlü toprak nedeniyle şikayet edilmesi üzerine toprağı temizleye kalktı. Maden şirketi hakkında yeniden suç duyurusunda bulunuldu.

Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe Maden Şirketi, işletmiş toprağı iki mahalle yoluna döktü. Ordu Çevre Derneği, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne durumu anlatan şikayet yazısı gönderdi. Şirket bu sabah yoldaki toprakları kaldırıp ormana dökmeye çalışırken köylülerin şikayeti üzerine jandarma ve belediye zabıta ekiplerine yakalandı.

Bu konuda değerlendirme yapan Ekoloji Birliği Sözcüsü ve Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurul Üyesi Coşkun Özbucak, “Şirketin suyumuzu, toprağımızı zehirlemesi yetmemiş gibi o kadar rahat hareket ediyor ki, işlenmiş topakları yollara da dökebilme cesareti görebiliyor kendinde. Bu cesaretin yalnızca kendisinden kaynaklandığını sanmıyorum. Yapılan kirletme hakkında suç duyurusu yapmamız basında da yer alınca apar topar yolu temizleyeme kalktılar ancak, yeterli olmaz. Kirli toprağı ormana dökmüşler. Bu konuda da suç duyurusu yapılacak. Bu gerçekler varken alan büyütmek için ÇED süreci de devam ediyor. Bu suça göz yumanlar da sorumlu olacaktır” dedi.

“Şirket çalışanları, toprakları gece gündüz buraya dökeceklerini söyleyip gittiler”

Bahçeler Mahallesi’nden Harun Kışan ise şunları söyledi: “Yoldaki toprakları ormana dökerken gördüm. Arabamla önlerini keserek buraya toprakları dökemeyeceklerini söyledim. Belediyeyi, jandarmayı ve Orman İşletmeyi aradık. Belediye tanık ve delil yok dedi gitti. Jandarma ve Orman İşletme tutanaklarını tuttu. Gerekeni yapacaklarını söyledi. Bahçeler Muhtarı Zeki Özyurt ve ben ifadelerimizi verdik. Ancak şirket çalışanları, toprakları gece gündüz buraya dökeceklerini söyleyip gittiler” dedi.

Maden ocağını öğrenen vatandaştan tepki!

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesi Karaburna ve Karaburç köylerinde yapılması planlanan iki adet moloz bazalt ocağı için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı yargıya taşındı.

nevşehir karaburç maden

ÇED sürecinden habersiz olduğunu belirten bölge halkı kararın iptal edilmesi için yargıya başvurdu.

Mustafa Eken adlı şahıs tarafından açılması planlanan 2 adet moloz ve bazalt ocağı için 2017 yılında ÇED gerekli değildir kararı verildi. Toplamda 200 hektarlık ruhsat alanı ocakların her birinin bedeli 650 bin TL. Tek bir proje için bölgede 24 bin 110 metreküp bitkisel toprak sıyırma işlemi yapılacak.


Maden ocağı açılanacağını bölgeye iş makinelerinin gelmesiyle birlikte öğrendiklerini belirten bölge halkı ÇED olumlu kararını yargıya taşıdı. 24 kişi kararın iptal edilmesi için dava açtı. Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu kura bölge halkı bugün köy meydanına basın açıklaması düzenleyecek. (Kaynak: BirGün)

Ordu’daki ormanların üçte biri maden sahası olacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.