Maske kullanırken akne ve sivilce sorunu yaşamamak için ne yapılmalı?

Covid-19 pandemisi nedeniyle sürekli maske kullanmak cilt sorunlarını da beraberinde getiriyor. Akne, sivilce, rozase gibi cilt sorunları ile kontakt dermatit gibi alerjik durumların yaşanabildiğine dikkat çeken uzmanlar, maske kullanırken cilt sorunu olmaması için yapılması gerekenleri sıraladı.

maske cilt sorunu

Maske kullanırken akne ve sivilce sorunu yaşamamak için ne yapılmalı?

‘Seboreik Dermatit’ olarak bilinen yağlı egzama hastalığında, maske altında kalan kısımlarda; özellikle burun kenarlarında, erkeklerde sakal bölgesinde pullanma, kaşıntı ve kızarıklıklarda artış olabiliyor.


Hastaların şikayetlerinin artması durumunda, bir dermatoloji uzmanının tavsiyesiyle ilaçlar ve bazı destek ürünleri kullanmak gerekebiliyor. Alerjik bünyelerde özellikle maske kumaşının dokusuna karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. Bu durumda ciltte kızarıklık, kaşıntı, kabarıklıklar ve pullanma gibi sorunlar oluşabiliyor.

Maskenin etkisiyle yüzde nemlenme, terleme gibi sorunlar oluştuğunu, bunun da ciltte renk değişimleri ve aknelere neden olabileceğini belirten uzmanlar, maske takılmasının ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, cildi korumak için neler yapılabileceğine şöyle sıralıyor:

Maske takarken cilt sorunu yaşamamak için bu uyarılara dikkat:

• Nemlenen maskenizi gün içinde mutlaka değiştirin.

• Dışarıdan eve ulaştığınızda yüzünüzü cilt yapınıza uygun bir temizleyici ürünle yıkayın. Haftada bir kez yapacağınız peeling de cildinizdeki gözenekleri açık tutup sivilce oluşumunu engellemede yardımcı olacaktır.

• Serin yerleri tercih edin. Maske takmayı gerektirecek ortamlardan uzak durun.

• Acı baharatlı gıdalar, asitli içeceklerden kaçının. Çay, kahve ve alkol tüketimini minimum seviyeye indirin.

• Terlediğinizde yüzünüzü yıkama imkanınız yoksa bile, suyla ıslatılmış peçeteyle teri uzaklaştırmanız, terin gözenekleri tıkamasının önüne geçecektir.

• Tıraş öncesi veya sonrası kullanılan alkol içeren solüsyonlardan ve yağlı pomadlardan uzak durun. Maskenin altına, evde pamuklu bir kumaşla yapacağınız maskeyi takıp, üzerine normal maskenizi takarsanız, maskenin cilt ile temasını kesmiş ve alerji riskini ortadan kaldırmış olursunuz.

• Maske dışında kalan alanları güneşten koruyucu kremlerle korumanız çok önemli. Böylece güneş gören alanlar da bronzlaşmaz ve yüzde ton farklılıkları oluşmaz.

Kontakt dermatit nedir?

Maskelere bağlı yüzde ya da maskenin lastiğine bağlı kulak arkasında kızarıklık ve kaşıntı olması durumunda “kontakt dermatit” denen alerjik durumların gelişebildiğine dikkat çeken Dr. Kübra Esen Salman; “Bu alerjik deri hastalığı maskenin metaline ya da içerdiği maddeye (formaldehit) bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” şeklinde konuştu.


“Maskne” tedavisinde normal akne tedavisine göre daha dikkatli olunmalı

“Maskne” yani maskeye bağlı oluşan aknelerin tedavisinde klasik akne tedavilerine göre daha dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman şu bilgileri paylaştı:

Akne tedavisinde verdiğimiz kremler genellikle cildi kurutur. Kuru cildi maske daha çok tahriş edecektir. Dolayısıyla ‘maskne’ tedavisinde verilen kremlerin normal akne tedavisine göre daha düşük dozlarda ve sadece sivilceli bölgelere noktasal olarak uygulanması, kuruluk olduğunda hafif bir nemlendiriciyle nemlendirilmesi, aknelerin leke bırakmadan geçmesi için güneş koruyucu bir kremle ev ya da iş yerimizdeyken bile yüzümüzü ışık ve güneşten korumamız gerekir.

Lekeli ciltlerde akneler de leke bırakma eğiliminde ise Glikolik asit ya da retinol (A vitamini türevi) içeren ürünler doktorunuzun kontrolünde, uzun süreli olmamak şartıyla geceleri kullanılabilir” açıklamasında bulundu.

Akne ve rozase hastaları

Rozase hastalarının tanıları konulduktan sonra hastalığın şiddetine göre krem ya da gerekirse hap tedavileriyle birlikte güneşten ve sıcaktan korunmaları, kortizonlu kremlerden uzak durmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Kübra Esen Salman, “Ayrıca akne ve rozase hastaları uygun temizleyicilerle sabah akşam yüzlerini mutlaka gün boyu biriken yağ ve terden arındırmalı. Seboreik dermatit alevlenmelerinde ve alerjik egzama varlığında hastalığın şiddetine göre kısa süreli kortizonlu ya da kortizonsuz kremler kullanılıyor” dedi.

Yüze nemlendirici sürdükten bir saat sonra maske takılmalı, makyajdan uzak durulmalı

Cilt sorunlarını önlemek için eğer mümkünse, sosyal mesafeyi koruyarak, yalnız olunan zamanlarda, açık havada, kendinizi ve başka insanları riske atmadan 2 saatte bir 15 dakika süreyle yüzün havalandırılabileceğini söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Her gün sabah ve gün sonunda parfümsüz, akneyi tetiklemeyen hafif bir temizleyiciyle yüzümüzü yıkayalım.

Yıkadıktan sonra yine parfümsüz, yağlı olmayan su bazlı bir nemlendiriciyle yüzümüzü nemlendirelim. Nemlendiriciyi sürdükten mümkünse en erken 1 saat sonra maskeyi takalım çünkü sürülen nemlendiricinin üzerine hemen maske takılırsa krem oklüzyon (kapanma) etkisiyle gözenekleri daha fazla tıkayıp, daha fazla nemlenmeye ve terlemeye sebep olabileceği için fayda yerine zararı olacaktır” dedi.

Makyaj ürünlerinin minimize edilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Kübra Esen Salman, “Yüzümüze ne kadar az ürün sürersek o kadar iyi olacaktır. Makyajdan vazgeçemeyenler ise fondöten, pudra gibi makyaj ürünleri yerine ten rengi bir nemlendirici ya da güneş koruyucu kullanabilirler” dedi.

Bez maske cildin hava almasını sağladığı için deri hastalıkları açısından daha sağlıklı

Maskelerin koruyuculuk oranının ve cilde verdiği hasarın göz önünde bulundurularak tercih yapılması gerektiğini söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, “Ancak yüzde 100 pamuklu maskeler cildimizin hava almasına da bir miktar izin verdiği için eğer her gün yıkayıp temiz tutabiliyorsak pamuklu maske kullanımı deri hastalıkları açısından daha sağlıklıdır.

Sıcak havalarda terleme de artacağı için bez, kumaş ya da pamuklu maskelerin iyi temizlendiğinden emin olmalıyız. Cerrahi maskeler terlemeye bağlı nemleneceği ve buna bağlı hem koruyuculuğu azalacağı hem de deri hastalıklarını arttıracağı için sık sık değiştirilmeli” diye konuştu.

Yıkanabilir maskelerde kullanılan deterjana dikkat edilmeli

Yıkanabilir maskelerin tek kullanımlık olmamasının deri hastalıkları açısından risk oluşturabildiğini hatırlatan Dr. Kübra Esen Salman, “Gün boyu kullanılan maskeye ter ve yağ tabakası ekleniyor. Ertesi gün yıkanmadan kullanılırsa yüzümüzü yıkamış, temizlemiş olsak da kirli maskeden yağ ve ter maruziyetine bağlı akne tetiklenebilir.

Maskeleri yıkarken kullanılan deterjanlara bağlı hassasiyeti olan kişilerde alerjik egzamalar gelişebilir. Böyle durumlarda yumuşatıcı kullanmamak ve deterjan yerine sabun tozlarıyla yıkamak kontakt dermatit dediğimiz alerjik egzamalardan koruyacaktır” dedi.


Bütün bunlara dikkat edilmesine rağmen akne oluşumu devam ediyorsa stres ve diyete bağlı da aknelerin gelişebileceğine dikkat çeken Dr. Kübra Esen Salman, “Çikolata, tatlı gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar ve süt ürünlerinin akne gelişimini tetiklemesi sebebiyle fazla tüketilmemesi gerekir” uyarısında bulundu.

Maske kullanırken ciltte oluşan 6 soruna dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.