Regl öncesi şişkinlik ve ödemi önlemenin 7 yolu nedir?

Regl öncesi döneminde şişkinlikle başa çıkmak için ne yapmalı? Regl öncesi dönemde, yani regl olmadan bir hafta ya da 10 gün öncesinde kadınlarda şişkinlik problemi yaşanabilir. Çünkü vücut su toplar ve ödem hali oluşur.

regl öncesi şişkinlik ödem

Regl öncesi şişkinliği önlemenin 7 yolu nedir?

Bu ödemler bazen son derece rahatsız edici olabilir. Yani öfkeye ve gerginliğe yol açabilir. Bunun sebebi çoğunlukla değişen hormonlar ve bilinçsiz beslenmedir. Fakat yapacağınız bazı değişikliklerle bu rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz. Aslında beslenmeye dikkat ederek ve düzenli su tüketerek bu semptomlar daha hafif atlatılabilir.


Peki, regl öncesindeki şişkinliği önlemenin yolları nelerdir?

Kadınların PMS, regl ve doğurganlık dönemlerini takip eden, onların hem sağlık hem de duygu durumları için her an yanlarında olan Türkiye’nin ilk dijital kadın asistanı Pepapp; regl öncesinde kadınların yaşadığı semptomları araştırdı ve bunlardan en rahatsız edici olan şişkinliği önlemenin 7 yolunu kadınlarla paylaştı:

1- Tuz tüketimini azaltın

Regl olmadan yaklaşık bir hafta önce tuz tüketimini oldukça azaltıyor ya da yapabiliyorsak kesiyoruz. Çünkü tuz, vücutta su tutar. Yani bu süre zarfında cips, bol tuzlu çekirdek, turşu, sosis, ketçap yok.

2- Beslenmenize dikkat edin

Vücudumuz bazı besinleri diğerlerine göre daha zor sindiriyor. Bu da gaz oluşumuna neden oluyor. Regl olmadan önce gaz yapan yiyeceklere de bir süre ara versek iyi olur. Mesela lahana, brokoli, nohut gibi.


3- Bol bol su için

Günde en az 2 litre su içerek şişkinliği büyük ölçüde azaltabiliriz. Hem su içmek, ödem atmamızı ve toksinleri vücudumuzdan temizlememizi de sağlar. Böylece daha rahatlamış hissederiz.

4- Metabolizmanızı hızlandırın

Lifli gıdaları biraz azaltmak ve bunlar yerine probiyotikten zengin yoğurt, şişkinliğe iyi gelen meyve gibi seçeneklere yönelmek bizi her anlamda mutlu edecektir. Çünkü bu saydığım besinler metabolizmayı hızlandırır.

5- Protein ağırlıklı beslenin

Protein ödem atmaya yardımcı olur. Bu yüzden protein ağırlıklı beslenmek bu dönemde tercih etmemiz gereken beslenme şeklidir. Ayrıca kötü karbonhidrat dediğimiz beyaz ekmek, pirinç ve makarnadan da uzak durmalıyız.

6- Gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durun

Gazlı ve şekerli içecekler sindirim sistemimizi yorar. Vücutta çok fazla ödem oluşmasına neden olurlar. Bu dönemde bu tür içeceklerden uzak durmakta fayda var. En iyisi her fırsatta su içmek.

7- Sık ama az yiyin


Porsiyonlarımızı küçültmeli, besin değeri yüksek bir kahvaltı yapmalı ve “Sık ama az ye” kuralını benimsemeliyiz.

Adet öncesi gerginlik sendromuna karşı 5 öneri!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.