Suudi Arabistan’dan Türkiye’de yatırıma boykot çağrısı!

Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan’ın Türkiye’deki konutlara da ilgisi azaldı. Yabancılara satılan konutlarda her zaman ilk sıralarda yer alan Suudiler şimdi sıralamaya bile giremiyor. 2019 yılının tamamında Türkiye’den 2.208 ev alan Suudiler, bu yılın ilk 8 ayında sadece 435 tane ev aldı.

suudi boykotu konut

Suudi Arabistan’dan Türkiye’de yatırıma boykot çağrısı!

Suudi Arabistan son dönemde Türk mallarına boykot uyguluyor. İki ülke arasındaki ilişkiler son zamanlarda dış politikadaki görüş ayrılıkları ve İstanbul’da katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı sebebiyle gergin durumda.


Suudi yetkililerden açık açık Türk mallarına boykot çağrısı yapılırken henüz Türkiye’den resmi bir açıklama gelmedi.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan cumartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada; “Türk hükümetinin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Konut satışlarına ilgi azaldı

İki ülke arasında yaşanan gerginlik Suudilerin Türkiye’deki konutlara olan ilgisini de azaltmış durumda. Son altı yıl incelendiğinde Suudiler’in Türkiye’den aldıkları konut sayısında ciddi bir düşüş göze çarpıyor. 2019 yılının tamamında Türkiye’den toplam 2.208 konut alan Suudiler, bu yılın ilk 8 ayında sadece 435 konut aldı.

Buna göre 2015 yılında Türkiye’den aldıkları toplam 2 bin 704 konut ile Iraklıların ardından ikinci sırada gelen Suudiler, 2016 yılında da 1.886 konut alarak yine Iraklıların ardından ikinci sırada yer aldı.

2017 yılında aldıkları toplam 3.345 konut ile sıralamada yerleri değişmeyen Suudiler, 2018 yılına geldiğimizde aldıkları toplam 2.718 konut ile Irak ve İran’ın ardından üçüncü sıraya gerilediler.

2019 yılında ise toplam 2.208 konut alan Suudiler sıralamada Rusya’nın da gerisine düşerek 4. sıraya indi.

250 bin dolarlık ev alana Türk vatandaşlığı veriliyor

2018 yılının Eylül ayı sonunda yapılan düzenleme ile Türk vatandaşlığı kazanımında 2 milyon dolarlık sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolara, taşınmaz alımındaki 1 milyon dolarlık sınır ise 250 bin dolara düşürülmüştü. Yatırımını veya bankalardaki mevduatını 3 yıl boyunca çekmeyen ya da satın aldığı gayrimenkulü 3 yıl boyunca satmamayı taahhüt eden yatırımcılara, ömür boyu Türk vatandaşı olma hakkı veriliyor.

2020 yılının ilk 8 ayında ise Suudilere yapılan konut satışları, diğer yıllara göre çok düşük kaldı. İlk 8 ayda Türkiye’den 435 konut alan Suudiler, sıralamada ise 15. sırada bulunuyor.

Bugün açıklanan eylül ayı verisinde de ilk 20 ülke arasında yer almayan Suudiler, diğer ülkeler kategorisinde bulunuyor. 2020’nin ilk 8 ayında Suudilere en fazla konut satışı 110 adet ile ocak ayında gerçekleşti.

Türk müteahhitlere iş vermiyorlar!

Türk mallarını boykot kararı alan Suudi Arabistan, Türk müteahhitlere de boykot uyguluyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Suudiler’in Türk mallarına olduğu gibi Türk müteahhitlerine de ciddi zorluk çıkarmaya başladığını, 2018’de yaklaşık 3 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldıkları bu ülkede 2019’da 560 milyon dolara, bu yılsa 8 ayda 21 milyon dolara düştüklerini belirtti. Yenigün, 21 milyon dolarlık işin de muhtemelen eski projelerin ek işleri ya da Suudi ortaklı firmaların işleri olduğunu aktarmıştı.

Tahsilatlarda sorun var

Birleşik Arap Emirlikleri’nde de (BAE) aynı sürecin işlediğini belirten Yenigün, 2017’de 1,7 milyar dolara kadar yükselen bu ülkede müteahhitlik işi alımlarının, 2020’nin ilk 8 ayında sıfır olduğunu belirtmişti.


Son aylarda Suudi Arabistan’da eskiden alınıp inşaatı devam eden işlerin tahsilatları konusunda da sorun yaşamaya başladıklarını belirten Yenigün, Körfez’deki diğer ülkelerde şimdilik sorun yaşamadıklarını söylemişti.

Ne olmuştu?

Türkiye’nin afişler asarak bağımsızlık gününü kutladığı Suudi Arabistan, bu ayın sonunda ‘Made in Turkey’ menşeli malları almayacağını açıklamıştı. Suudi Arabistan, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 15’inci ülke. Türkiye’nin 3.3 milyar dolar ihracatı, 3 milyar dolar da ithalatı var. 2015 yılında Suudi Arabistan kralı Abdullah’ın ölümü sebebiyle Türkiye’de bir günlük milli yas ilan edilmişti.

Konut satışları düştü!

Kredi faizlerindeki kampanyayla temmuz-ağustos döneminde konut sektöründeki yaşanan hareketlilik eylül ayı itibariyle sona erdi. Faizlerdeki yükselişle konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.9 azalırken, ipotekli konut satışlarındaki düşüş yüzde 38.5 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu, konut satış verilerini açıkladı.

Türkiye genelinde konut satışları 2020 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 azalarak 136 bin 744 oldu.

Konut satışlarında, en yüksek payı yüzde 18.6 ile 25 bin 399 konut satışı ve yüzde 18,6 ile İstanbul alırken, en az satı 17 konut ile Hakkari’de gerçekleşti.

İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,5 azalış göstererek 35 bin 576 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26’ya geriledi.

Yüzde 900 artmıştı

Eylül ayında konut satışlarında gözlenen düşüşte kredi faizlerindeki yükseliş etkili oldu.

Konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,2 artarak 170 bin 408 olmuştu. Söz konusu ayda ipotekli konut satışları yüzde 122,6 artarak 76 bin 19 çıkmış, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 44,6 olarak gerçekleşmişti.

Faiz kampanyasının başladığı temmuz ayında Türkiye genelinde konut satışları yüzde 124,3 artarak 229 bin 357’a çıkmıştı. İpotekli satışlar ise yüzde 900,6 artarak 130 bini bulmuş ve toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 57’ye çıkarak rekor kırmıştı.

Birinci ve ikinci el

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2020 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,5 azalarak 41 bin 376 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 30,3 oldu.

İkinci el konut satışları 2020 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalış göstererek 95 bin 368 oldu.

Ocak-Eylül dönemi


Ocak-Eylül döneminde 1 milyon 161 bin 278 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34,2 artış gösterdi. Ocak-Eylül döneminde ipotekli konut satışı yüzde 170,7 artarak 508 bin 690, diğer satış türlerinde ise yüzde 3,7 azalarak 652 bin 588 oldu. Bu dönemde ilk defa satılan konutlar yüzde 6,6 artarak 359 bin 208 oldu. İkinci el konut satışları da yüzde 51,8 artarak 802 bin 70 olarak gerçekleşti.

Emlakçılıkta yetki belgesi dönemi: Belgesi olmayan ilan sitelerine üye olamayacak!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.