Binali Yıldırım: Halkın, Kütahya Zafer Havalimanı’nı kullanmamasının sebebi yolların güzelliği

Binali Yıldırım: Halkın, Kütahya Zafer Havalimanı’nı kullanmamasının sebebi yolların güzelliği. Yolları bu kadar güzel yapınca insanlar Kütahya’ya gitmişken havaalanına gideceğine buradan devam edeyim İstanbul’a hemen varırım diye düşünüyor.

binali yıldırım

Eski Başbakan Binali Yıldırım, işletmeci şirkete garanti edilenin 10’da 1’i kadar dahi yolcu sayısına ulaşamayan Kütahya Zafer Havalimanı için, “Yolları bu kadar güzel yapınca, insanlar Kütahya’ya gitmişken havaalanına gideceğine buradan devam edeyim İstanbul’a hemen varırım diye düşünüyor” dedi.

Sözcü’nün haberine göre Binali Yıldırım, Zafer Havalimanı’nın neden istenilen yoğunlukta çalışmadığını şu sözlerle anlattı:


• Artık Ankara’ya iki saatten az bir sürede gidiliyor. İstanbul’a keza yine en fazla 3 buçuk saatte gidilebiliyor. O yüzden de Afyon Zafer Havalimanı da istediğimiz yoğunlukta çalışmıyor. Yolları bu kadar çok güzel yapınca insanlar Kütahya’ya gitmişken havaalanına gideceğine buradan devam edeyim İstanbul’a hemen varırım diye düşünüyor.

Kamu zararı 40 milyon TL

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere yap-işlet-devret (YİD) modeli ile yaptırılan Zafer Havalimanı’nda kamu zararı gün geçtikçe büyüyor.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın sorusuna Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği cevaba göre Zafer Havalimanı’nı, 2020 yılının ilk 8 ayı için iç hatlarda 501 bin 706 yolcu garanti edilmişken, sadece 4 bin 746 yolcu kullandı. Aradaki 39,8 milyon TL’lik fark devlet tarafından karşılandı.


Zafer Havalimanı için işletme süresi 29 yıl 11 ay olarak belirlendi.

Yolcu sayısı 5 milyonu geçmeyen bölgedeki Çukurova Havalimanı’na 12 milyon yolcu garantisi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.