Black Friday: Efsane Cuma’da indirim az, kuyruklar alışveriş sitelerinde!

Bu yıl Black Friday ‘Efsane Cuma’nın alışveriş kuyruğu online olacak. E-ticaret üzerinden satışlarda talebin yüksek, arzın salgın sebebiyle düşük olmasıyla efsane indirimlerin ortalaması yüzde 20-30’larda kaldı.

Black Friday: Efsane Cuma indirim az, uzayan kuyruk online!

Black Friday: Efsane Cuma’da indirim az, uzayan kuyruk online!

Pandemi ile mücadelede yeni kısıtlamaların ardından bugün ‘Efsane Cuma’ (Black friday) alışveriş çılgınlığının online alışverişte yaşanması bekleniyor. Bu yıl e-ticaret üzerinden satışlarda talebin yüksek, arzın Covid-19 salgını sebebiyle düşük olması indirimlerin oranlarını azalttı.


Önceki yıllarda yüzde 90’lara varan ‘efsane’ indirimler ortalama yüzde 20’lerde, 30’larda olurken, en yüksek indirim yüzde 60 olarak yansıdı. Kampanyalarda bir haftaya yayılsa da tüketici asıl indirim için 27 Kasım Cuma’yı bekliyor.

Satışların bugün geçen yılın aynı gününe göre iki kat artması bekleniyor. Geçen yıl BKM verilerine göre Black Friday’de toplam 4,7 milyar TL’lik kartlı ödeme gerçekleştirilmiş, bu ödemelerin 1,4 milyar TL’si internetten yapılmış ve bir rekor kırılmıştı. Sektör toplamda kasım cirosunun 30 milyara ulaşarak zirve yapmasını bekliyor.

Rekor beklentisi

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel: Kısıtlamalardan sonra AVM’lere girişler yüzde 30 düştü. İndirim kampanyası online satışa yarayacak. Geçen yıla göre indirim oranı daha az kalabilir. Çünkü dövizdeki artışlarla maliyetler arttı.

GittiGidiyor Ticari Direktörü Bülent Elçin: Kampanyamıza Black Friday’in çıkış noktasına sadık kalarak sadece 36 saatliğine gerçekleştiriyoruz. Pandemiyle birlikte değişen tüketici alışkanlıklarıyla beraber, ihtiyaçların bu dönemde ağırlıklı olarak e-ticaret kanalıyla karşılanacağını öngörüyoruz. Bu özel kampanya döneminde, GittiGidiyor üzerinden yapılacak alışverişlerde geçen yılın kampanyasına kıyasla 2 kat artış olmasını bekliyoruz.

ETİD Başkanı Emre Ekmekçi: Yanıltıcı reklamlar ve gerçek olmayan indirimlerin önüne geçilmeli. Fiyatların kampanya dönemi öncesi yükseltilip, daha sonra sanki olandan daha fazla indirim varmış gibi gösterilmemesi için otomatik sistemler kuruldu. Şikayet mekanizmaları aktive edildi.

Güven damgasının da geniş kapsamlı kullanıldığı bu yıl, tüketicilerin online alışverişe olan güveni arttı. İnsanlar Covid-19 ile birlikte her ihtiyaçlarını online’dan alabileceklerini gördü. Geleneksel perakendecilerin AVM ve sokak mağazalardaki kayıp cirosunu telafi etmek için dijital kanallara ağırlık verdiğine ve dijital stratejileri geliştirdiğine şahit oluyoruz. Bu da e-ticaretin hacmini daha da artırdı.

Related Digital CEO’su Sedat Kılıç: 11.11 ve Black Friday aslında aynı amaca sahip ama birbirine rakip olan günler. Black Friday’in dünyada farkındalığının daha yüksek olduğunu tahmin ediyoruz. İndirim oranlarında pazaryerleri kendi ve satışçıların kâr paylarını en az yüzde 50 azaltarak son kullanıcıya indirim olarak yansıtıyor. Gerçek indirim oranları yüzde 15 ile yüzde 30 arasında.

Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli: 11.11’de tam anlamıyla rekor kırıldı. Altyapı hizmetini sağladığımız 9 bin e-ticaret sitesinin 11.11 haftası genel ciro eğilimlerinde, bir önceki ayın aynı dönemine kıyasla ortalama yüzde 75 artış sağlandı. Kasım sonuna denk gelecek Black Friday’de ise pandeminin de etkisiyle daha yüksek bir satış hacmi bekliyoruz. Black Friday ve Siber Pazartesi ile beraber e-ticaret sektörü toplam ciro beklentimiz ise 10 milyar TL’yi aşması yönünde.

Black Friday – Efsane Cuma indirimleri gerçek mi?

E-ticaret uzmanı Serkan Koç: Alışveriş yapmadan önce listenizi belirleyin, ihtiyacınız olmayan ürünlerden uzak durun. Önce fiyat yükseltilip sonra indirimli gibi gösterilen ürünler için Akakce.com, Cimri.com, Epey.com gibi sitelerde ürünün fiyat geçmişini bulabilirsiniz. Bu sayede önce fiyat yükseltip sonra fiyat düşürülmüş mü farkına varabilirsiniz. Firmalar gramajı düşürerek kendilerini ucuz gösterme yoluna gidebiliyor. Mutlaka gramajını kontrol edin.

Sponsorlu ürün kavramı: Online alışveriş siteleri ve fiyat karşılaştırma sitelerinde satıcılardan ek ücretler alınarak fiyatları pahalı olsa dahi üst sırlarda yayınlayabiliyorlar. Bu sebeple karşınıza çıkan ilk ürünü hemen almayın.

Alacağınız ürünü mutlaka sitede aratın. 1 alana 1 bedava ve yüzde 50 indirimli ürünleri takip edin. Yine aynı ürünleri tek adette alırsanız daha uygun fiyata gelebiliyor. Bunu kontrol edin. Kargo ücreti dahil veya hariç karşılaştırmasına mutlaka dikkat edin. Fiyat düşüşlerinin mantıklı olup olmadığını araştırın. 500 TL’lik bir ürün 50 TL’ye düşmez.

Black Friday döneminde akıllı alışveriş için bu noktalara dikkat:

1- İhtiyaç Listesi Yapın: Kampanyalar, reklamlar kafanızı karıştırabilir. İhtiyacınız olmayan şeyler alıp, sonradan pişman olabilirsiniz. Bu yüzden indirim günlerinden birkaç gün önce gerçekten ihtiyaç duyduğunuz ürünlerin listesini yapın.

2- Listenizdeki Ürünlerin Ön Araştırmasını Yapın: Listenizdeki ürünlerin hangi marka ve modelini almak istediğinize önceden karar verin. Ürünü internetten almayı düşünüyorsanız önceden mağazaya giderek inceleyin.


3- Alternatif Ürünler Belirleyin: Almayı düşündüğünüz ürünün kampanyaya girmeyeceği ya da siz almadan tükenebileceği ihtimalini de düşünerek alternatif marka ve modelini belirleyin.

4- Fiyat Araştırması Yapın: İndirimin gerçekçi olup olmadığını belirlemek için listenizdeki ürünlerin fiyatlarını hem kampanya öncesinde hem de kampanya döneminde araştırın. Bunu yaparken, internetteki fiyat karşılaştırmaları yapan siteleri kullanabilirsiniz.

5- Para İadeli Siteleri Kullanın: İnternette bir fazla tık ile ekstra kazanç sağlamak mümkün. Alışveriş yapacağınız siteye direkt gitmek yerine para iadeli siteler üzerinden giderseniz, bu sitelerin sağlayacağı ek kazanca da sahip olabilirsiniz.

6- Bildiğiniz Mağazalardan Alışveriş Yapın: Kampanya dönemleri kötü niyetli kişilerin de en aktif olduğu zamanlardır. Abartılı indirimlere mutlaka şüpheci yaklaşın. Alışveriş yapacağınızı siteyi iyi araştırın. Siteye sosyal medya ya da size gönderilen linkler üzerinden değil, adres çubuğuna ismini yazarak gidin. Güvenirliliğinden emin olduğunuz, bildiğiniz, kurumsal firmaların sitelerinden alışveriş yapın.

7- Kargo Bilgisini İyi Okuyun: Kargonun ücretli mi ücretsiz mi olduğunu araştırın. Bazen ucuz diye alınan ürün, kargo ücretliyse daha pahalıya malolabilir. Fiyat araştırmasını fiyat+kargo ücretini baz alarak yapın.

Her kampanyanın ‘Cuma’sı başka

ABD’den doğarak dünyaya yayılan Black Friday’e İslamiyet’te kutsal gün olması nedeniyle ‘kara cuma’ denilmesi tercih edilmedi, bu nedenle özel indirim gününe çok farklı isimler veriliyor. ‘Süper Cuma’, ‘ Şahane Cuma’, ‘ Çılgın Cuma’, ‘Muhteşem Cuma’ ve ‘Efsane Cuma’ bunlar arasında. Bu tarz farklı isimler verilen alışveriş festivalinde birçok ürüne indirim uygulanarak tüketicilere fırsatlar sunuluyor. Bu isimlerin yanına Modanisa ‘Bereketli Cuma’yı eklerken, Passo uygulaması da ‘Biletli Cuma’ adını koydu.

Türkiye’de kasım ayı kampanya dönemi oldu

Bekarlar günü olarak 11.11, 11 1 yani 11 Kasım’da Alibaba tüm zamanların rekorunun kırıldığını açıklayarak bir günde dünya çapında 74 milyar dolar satış olduğunu belirtti. Türkiye’de bu yıl 11 Kasım kampanyaları 3-4 gün sürdü, 27 Kasım olan Black Friday kampanyaları ise 22 Kasım’da başladı.

Dünyada halen “Singles Day”, “Black Friday”, “Cyber Monday” olarak tek gün olarak kampanyalar yapılıyor olsa da, Türkiye’de artık “Kasım ayı kampanya dönemi” olarak değerlendirmek gerekecek. Araştırmalara göre Türkiye’de tüketicilerin yüzde 38’i ücretsiz kargo gönderimi olmayan bir yerde alışveriş yapmaktan vazgeçti.

Güvenli alışveriş için bu noktalara dikkat:

Güvenlik uygulaması

Yüzlerce e-ticaret sitesi ve marka Kasım ayı indirim döneminde kampanyalı satışlar için hazırlık yaparken, siber saldırganlar da boş durmuyor. Bu nedenle bilgisayar ve mobil cihazlarda antivirüs yazılımı olarak bilinen güvenlik uygulamalarını kullanmak önem taşıyor. Online alışveriş yaparken bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için cihaz güvenliğine dikkat etmekte fayda var. Özellikle kaynağı bilinmeyen uygulama ve yazılımları kurmak büyük tehdit oluşturuyor.

Sanal kart kullanımı

Fiziksel varlığı bulunmadığı için kayıp/çalıntı riski taşımayan sanal kartlar, internetten alışveriş yapmak isteyen ve güvenlik endişesi olanlar için alternatif oluşturuyor.

Sahte uygulamalara dikkat!

Mobil cihazların kullanımındaki artışla birlikte siber suçlular da dikkatini mobile çeviriyor. Mobilde uygulamalar aracılığıyla siber saldırıların sayısında son yıllarda büyük artış yaşandı. Bu durumun önüne geçmek için mağazanın web sitesini ziyaret ederek uygulamaya bağlantı verip vermediğini kontrol etmek, uygulamayı resmi adreslerinden indirmek ve açıklamalarına, yapılan yorumlara dikkat etmek gerekiyor. Uygulama mağazasından ilgili mobil alışveriş uygulamasını bulduğunuzda, geliştirici adına dikkat etmekte de fayda var.

Siber saldırganların oltası linkler

İndirim döneminde gelen e-postalarla kampanyalar hakkında bilgi edinmek kolaylaşıyor. Bununla birlikte indirim temalı her içerik güvenli olmadığından, gelen e-postaların adresini ve doğruluğunu kontrol ederek linklere tıklamak önem taşıyor.

Web sitesinin güvenilirliği

Bir web sitesinin güvenirliği SSL sertifikası, adresinin HTTPS ile başlaması ve adres çubuğunda kilit simgesi görünmesiyle anlaşılıyor. Bazı e-ticaret sitelerinde henüz 2020’de hayata geçirilen güven damgası bulunuyor.

Ücretsiz Wi-Fi güvenliği


Ücretsiz ve halka açık Wi-Fi erişim noktaları da siber salgınlar tarafından kontrol edilebiliyor. Bu nedenle mobil veri ağı kullanmanın mümkün olmadığı durumlarda banka hesap bilgileri gibi kritik bilgileri kullanmamak veya mobil güvenlik çözümü içeren bir VPN ile bağlantı kurmak gerekiyor.

Black Friday (Efsane Cuma) indirim fırsatları: Tüm indirimler, tam liste!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.