Muharrem İnce, Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrılarak yeni bir parti kurma aşamasında… İnce’ye parti kurmadan önce örneklerle naçizane tavsiyem…
Demokrasilerde halk affetmez Sayın Muharrem İnce!
Geçtiğimiz günlerde bir yazıyla bu konuyu dile getirmiştim. Gitgide, ciddi anlamda sol için önemli olan iki isim partileşme adına hareket ediyor. Anlaşılan herhangi bir aksilik çıkmaz ise ayrı ayrı parti kuracaklar.
Mustafa Sarıgül geçmişte Türkiye Değişim Hareketi (TDH) adı altında Türkiye’yi dolaşmış ve halk nezdinde ciddi bir karşılık almıştı. Ancak, şu anki siyasi dinamiklerle o günkü siyasi konjonktür aynı referansları vermiyor.
O günlerde, CHP tabanında Kemal Kılıçdaroğlu bu kadar güçlü değildi. Güçlü bir delegeye de sahip değildi. Bugüne bakıldığında yakın geçmişte Muharrem İnce ile ciddi rekabet ve güç yarışı içindeydiler. Kurultaylarda yarıştılar ve (İnce’nin iddiasına göre) her ne kadar delegelerde oynamalar, baskılar olsa da Kemal Kılıçdaroğlu yarışları önde bitirip partinin başında kalmayı başardı.
Hatırlıyorum, o günlerde Mustafa Sarıgül’ü destekleyen hatta ‘Sarıgül rüzgarı’ başlıklı yazı dahi yazmıştım. Ancak biraz önce ifade ettiğim gibi, artık o rüzgar yön değiştirdi ve eskisi gibi sert esmiyor. O yüzden Sarıgül’ün bu yarışta çok geride kalacağı ortada!..
İnce ise cumhurbaşkanlığına aday olmuş, CHP’nin uzun zamandır alamadığı desteği almıştı. Demirel’in “Siyasette 24 saat uzun zamandır” sözü burada karşımıza çıkıyor. İnce’den sonra Kemal Kılıçdaroğlu Sol’dan yeni bir kahraman çıkardı. Onun da adı Ekrem İmamoğlu. Yani İnce’nin karşısında artık sadece Kılıçdaroğlu yok; aynı zamanda İmamoğlu var. Hem de artık Sol’da çok güçlü bir siyasi aktör.
Muharrem İnce’ye şunları hatırlatmak isterim:
Abdüllatif Şener, AKP içinden ayrıldı (çok doğru ve zamanında bir davranıştı) ve sonra kendisi 2009 yılında Türkiye Partisi‘ni kurdu. Başarılı olamadı ve ardından CHP’ye katıldı.
AKP’li diğer isimler… İdris Naim Şahin ve İdris Bal. Şahin, Milad Partisi‘ni; Bal ise Demokratik Gelişim Partisi‘ni kurdu. Sonra kendi kurdukları partilerden istifa ettiler.
Rahmetli Yaşar Nuri Öztürk… CHP milletvekilliği yaptı. Partiye kızdı ve sonra Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu. Ardından kendi kurucusu olduğu partiden istifa etti.
CHP’den ayrılan Emine Ülker Tarhan 2014 yılında Anadolu Partisi’ni kurdu ve kısa bir süre sonra parti kapandı…
Muharrem İnce’ye naçizane tavsiyem parti kurmaması yönünde. Kendisi “Halk istiyor bunu. Doğu bölgesine gittiğimde ‘bizi AKP ile HDP arasında bırakma’ diyerek beni parti kurmaya teşvik ediyorlar” diyor.
Görüldüğü gibi İnce, sokaklar bazen insanı aldatır; bazen ise insanlar aldatır! Yani halk, demokrasilerde bu çıkışı affetmez!..