Pandemide ev yemeklerine ilgi arttı: Ek gelir elde ediyorlar!

Pandemi nedeniyle restoran ve kafelerin kapandığı dönemde bazı kadınlar, yaptıkları ev yemeklerini satarak aile bütçesine katkı sağlıyor!

Pandemide ev yemeklerine ilgi arttı: Kadınlar ek gelir elde ediyor!

Pandemi döneminde insanların beslenme ve mekan alışkanlıkları değişti. Restoranların kapatılması ile binlerce çalışan işsiz kalırken, yerine ev yemekleri ön plana çıkmaya başladı.

Independent Türkçe’nin haberine göre; evinde yaptıkları yemeklerle aile ekonomisine katkı sağlayan Hakkarili ev hanımı Besna Balıkesir, “Biz kadınlar olarak, kadın isterse her şeyi yapar, sloganı ile çalışıyoruz” dedi. Lokantada aşçılık yapan Bilal Akdağ ve 54 çalışan ise bir gece de işsiz kaldı.


Tüm dünyayı kasıp kavuran koranavirüs (Covid-19) salgını, birçok alışkanlığı değiştirdi. Bu değişikliğin başında ise hazır yemek. Salgın döneminde milyonlarca insan eve kapanmak zorunda kaldı. Hükümetler salgını durdurmak için birçok önlem aldı. Bu önlemlerin başında ise restoran benzeri mekanların kapatılması geldi. Açık yerlere sadece paket servis izni verildi.

Restoran ve kafeler salgın sürecinde olumsuz etkilenirken, bu durumu avantaja çevirenlerden biri iki çocuk annesi Besna Balıkesir oldu. Balıkesir, evde yaptığı yemekleri satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Yeni tedbirler devreye girince restoranlar kapandı

Pandeminin birinci dalgasını ağır geçiren ülkeler, aldıkları önlemlerden sonra normalleşme sürecine girdi. Normalleşme süreciyle birlikte pandemi sebebiyle uygulanan pek çok kısıtlama gevşetildi. Önlemlerin gevşetilmesi ile birlikte tüm dünya da olduğu gibi Türkiye’de de yeni önlemler ve yasaklar devreye girdi.

Pandeminin ikinci dalgası nedeniyle İçişleri Bakanlığınca Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlar doğrultusunda yeni Covid-19 tedbirlerinin uygulanması için valiliklere genelge gönderildi. Genelgeye göre, yeni tedbirler, 20 Kasım günü yürürlüğe girdi.

Yayınlanan genelgede restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10.00-20.00 saatlerinde sadece paket servis veya “gel­-al” hizmeti verecek şekilde açık olabilecek.

Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

Pandemi ile birlikte ev yemeklerinin ön plana çıktı

Pandeminin birinci ve ikinci dalgasında alınan önlemler nedeniyle insanların alışkanlıkları değişmeye başladı. Milyonlarca insanın dışarıda yemek yediği işletmeler tedbir amacıyla kapatıldı. Eve kapanan insanlar hem hijyen hem de daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle ev yemeklerine yöneldi.

Pandemi ile birlikte ev yemeklerinin ön plana çıktığı bir dönemde birçok girişimci ve kadını, ev yemekleri yaparak satmaya başladı.


Evde yaptığı yemeklerle aile ekonomisine katkı sağlıyor

Yüz binlerce kişinin işini kaybettiği bir dönemde, bazı insanlar, bu olumsuz durumu olumlu hale getirdi. Lokanta ve kafelerin kapanmasıyla bazı ev kadınları, evlerinde yaptıkları yemekleri satmaya başladı. Girişimci ev kadınları, evlerinde yaptıkları yemeklerle ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Bu girişimci ev kadınlardan biri de olan Besna Balıkesir. Balıkesir’e göre, evde yemek yapma fikrinin, eve gelen misafirlerin yemeklerini beğenmesiyle başladığını söylüyor.

“Artık ev yemekleri tercih ediliyor”

Lokanta ve kafelerin pandemi sürecinde olumsuz etkilediğini dile getiren Balıkesir, bu durum nedeniyle insanların kalabalık yerlerden kaçınması gerektiği fikri ile tercihini ev yemeklerine kullandığını belirtiyor.

“İki çocuğum var. Büyüğü 12, küçüğü 8 yaşında. Onların büyümesi de bir nevi beni bu işe teşvik etti” diyen Balıkesir, “Çocuklarıma karşı sorumluluklarımı yerine getirdikten sonra boş zamanlarımı yemek yaparak değerlendiriyorum” dedi.

evden içli köfte satışı

“Kadın isterse her şeyi yapar”

İş yoğunluğundan memnun olduğunu söyleyen Balıkesir, yemeklerimin beğenilmesi kendisine ayrı bir mutluluk verdiğin vurguluyor.

Pandemi sürecini evde boş duracağına, böyle bir işe uğraştığı için çok mutlu olduğunu sözlerine ekleyen Balıkesir, şunları söyledi:

“Bir kadın olarak ev ekonomisinde bulunmak ayrıca büyük bir mutluluk. Kadın isterse her şey yapar. Benim evde yemek yapmam birçok kadın arkadaşa da özgüven getirdi.  Kadınlarda bende yapabilirim, özgüveni ile çok daha güzel işler yapabilir. Biz kadınlar olarak, kadın isterse yapar, sloganını söylemek istiyorum. Birçok yemek çeşidi yapıyorum. Özellikle en çok yaptığım içli köftedir. İçli köfteye burada yoğun ilgi gösteriliyor. İçli köfte bir tanesini 4 TL’ye satıyorum. Müşterilerin, yaptığım yemekleri, genelde evden alıyor.  İmkanı olmayanlar çarşı merkezde bir yere bırakıp aldırıyorlar. Özellikle müşterilerim çoğu Hakkari’den ama Van’a da siparişlerimizi gönderiyoruz. Müşterilerim genellikle memur kesimi ile yemek yapmaya vakti olmayan kesimler oluşturuyor”

“Kendi paramı kazanıyorum”

Bir diğer kadın girişimci ise Sevil Aslan. Pandemi ile birlikte evinde pasta ve kek çeşitleri yaparak sattığını belirten Aslan, kazandığı para ile ailesine destek olduğunu söyledi.  Yıllardır işsiz olduğunu belirten Aslan, salgınla birlikte evde yaptığı kek gibi hamur işlerle para kazandığını vurguladı.


Evde yaptıkları ürünleri, genellikle cafe gibi iş yerlerine sattığını ifade eden Aslan, salgın yasakları ile müşteri profilinin değiştiğini vurguluyor. Yaptıkları ürünleri çalışan kesimlere, komşularına ve  arkadaşlarını sattığını dile getiren Aslan, “Çok iyi de olmasa, aileme maddi katkı sağladığım için çok mutluyum. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu bu dönemde para kazanmak çok önemli. El emeğimle kimseye muhtaç olmadan artık kendi paramı kazanıyorum” diyor. (Kaynak: Independent Türkçe)

Antika nedir? Meraklısına eski eşyalar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.