Türkiye, Dünya Sefalet Endeksi listesinde 5. sırada!

2014 yılında Dünya Sefalet Endeksi listesinde 22. sırada olan Türkiye, 2019 yılında 95 ülke arasında 5. sırada yer aldı!

Türkiye, Dünya Sefalet Endeksi listesinde 5. sırada!

Türkiye, Dünya Sefalet Endeksi listesinde 5. sırada!

The Misery Index (Sefalet Endeksi) ilk olarak ekonomist Arthur Okun tarafından ortalama bir vatandaşın ekonomik durumunu göstermek amacıyla oluşturuldu.


Mevsimsellik etkisi arındırılmış işsizlik oranı ve yıllık enflasyon oranının toplanmasıyla hesaplanan Sefalet Endeksi’nin yıllar içinde farklı göstergelerin de eklendiği varyasyonları ortaya çıktı.

Ekonomist Prof. Dr. Steve Hanke tarafından geliştirilen ve bazı yayın organlarında “World’s Most Miserable Countries”, “Miserable Index”, “Hanke’s Annual Misery Index” gibi başlıklar altında da yayınlanan “Dünya Sefalet Endeksi” her yıl düşünce kuruluşu Cato Institute tarafından kamuoyuyla paylaşılıyor.

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında yaptığı konuşmada değindiği bu endeks Türkiye’de de tekrardan gündeme geldi.

Dünya Sefalet Endeksi’nde endeks puanı her ülkenin enflasyon oranı, işsizlik oranı ve bankaların oluşturdukları kredi faiz oranlarının toplamından yıllık kişi başına düşen milli gelir değişim oranının çıkarılmasıyla bulunuyor. Cato Institute yayınladığı bülten ile endeks sıralaması yanı sıra ülke puanlarını en çok etkileyen faktörleri de kamuoyuna açıklıyor. 2018 ve 2019’da endekse 95 ülke dahil edildi.

Türkiye Sefalet Endeksi’nde 95 ülke içinde 5. sırada! 

Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye’nin yıllar içindeki performansına bakıldığında, 2014 yılından bu yana yaşanan negatif bir seyir gözlemlenmekte. Raporlara göre 2013 yılında 32,7 puan ile 108 ülke içerisinde 13. sırada olan Türkiye’nin 2014 yılında endeks puanı 29,4’e geriledi ve listede 22. sıraya geriledi.

2018 yılında 53,3 puan ile 95 ülke içinde 5. sırada yer alan Türkiye’nin 2019 yılında ise endeks puanı düşüş gösterse de sıralamasında bir gerileme olmadı.


Bunlara ek olarak 2013 yılından bu yana açıklanan raporların hepsinde de Türkiye’nin endeks puanını etkileyen en önemli faktörün ülkedeki faiz oranı olduğu belirtildi.

Küresel ölçekte incelenen sefalet endeksinde dünya ülkelerine bakıldığı zaman 2019 yılında listenin başında 7.459 puanla yani açık ara farkla Venezuela geliyor.

Venezuela’yı 136,1 puan ile Arjantin, 76 puan ile İran, 62,3 puan ile Brezilya ve 50,6 puan ile Türkiye takip ediyor.

Venezuela ve İran’ı etkileyen en önemli faktörler enflasyon oranları olurken, Arjantin ve Brezilya’nın endeks puanları da Türkiye gibi en çok faiz oranlarından etkilenmiş.

Bunların dışında 95 ülke arasında listenin son sıralarında ise Japonya, Macaristan, Tayland ve Malta yer alıyor.

2014 yılında Dünya Sefalet Endeksi listesinde 22. sırada olan Türkiye, 2019 yılında 50,6 puan ile 95 ülke arasında 5. sırada yer aldı.


Kaynak: Emircan Yüksel. Doğruluk Payı. “Türkiye Sefalet Endeksi Sıralamasında Tırmanıyor” (Kasım 2020) https://www.dogrulukpayi.com/bulten/turkiye-sefalet-endeksi-siralamasinda-tirmaniyor

Doktora yapan genç: 24 yıllık eğitimim var, kabak çekirdeği satıyorum!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.