Bloomberg: Erdoğan’ın rakipleri sertleşiyor, listenin başında iki kadın var

ABD merkezli Bloomberg, Türkiye siyasetiyle ilgili bir analiz yayınladı. Gazeteci Bobby Ghosh imzalı makalede, “Erdoğan’ın siyasi rakipleri sertleşiyor. Listenin başında siyasi yelpazenin iki tarafında bulunan iki kadın yer alıyor” yorumu yapıldı.

Bloomberg: Erdoğan rakipleri sertleşiyor, listenin başında iki kadın var

Bloomberg: Erdoğan’ın rakipleri sertleşiyor, listenin başında iki kadın var

2020’nin son günlerinde ABD merkezli Bloomberg’in yorum/köşe yazarı bölümünde ABD’li gazeteci Bobby Ghosh’un Türkiye siyaseti ile ilgili yorumları yer aldı.


Ghosh, “Erdoğan’ın siyasi rakipleri sertleşiyor” başlığını kullandığı makalesinde İyi Parti lideri Meral Akşener ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na dikkat çekti. Ghosh, “2020’nin büyük bir bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’deki ekonomik krizden ve AKP’nin yaşadığı siyasi sıkıntıdan dikkatleri uzaklaştırmak için dış siyasette maceracı bir yaklaşım sergiledi. Libya’da, Dağlık Karabağ’da ve Akdeniz’in doğusundaki gerilimler AKP’nin geçen yıl yapılan yerel seçimlerde büyük şehirlerde yaşadığı kayıpları gölgede bıraktı ki özellikle Erdoğan’ın eskiden en güçlü olduğu İstanbul en çok utanç yaratanıydı” yorumunu yaptı.

Bloomberg yazarı Bobby Glosh: Strateji sınıra ulaştı! Ne halk, ne yatırımcılar artık Erdoğan’ın yeni ekonomik dönemdeki sözlerine inanmıyor. 

Bloomberg’de yayınlanan makalede Türkiye siyaseti ile ilgili dikkat çeken yorumlara yer verildi.

Ghosh makalesine şöyle devam etti:

• Fakat strateji sınıra ulaştı: Ne yatırımcılar ne de halk artık Erdoğan’ın yeni ekonomik dönemdeki sözlerine inanmıyor. Daha genel olmak gerekirse cumhurbaşkanı ve partisi, aralarında şehirlilerin ve genç muhafazakarların da olduğu büyük seçmen gruplarının güvenini kaybediyor.

• Corona virüsü salgını beklenenden daha dayanıklı çıkarken 2021’de ekonomik bir geri dönüş umutlarını da yıkarken muhalefet partileri güç elde etmek için çalışmalara başladı. Erdoğan, onların erken seçim çağrılarını görmezden gelirken siyasi rakiplerinin her yolu denemesi muhtemel.

Bloomberg’de Ghosh, Kaftancıoğlu ile kapsamlı bir analiz yazdı.

Biri milliyetçi, diğeri solcu feminist

bloomberg glosh akşener

Öne çıkan muhalifler arasında Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı gösteren Ghosh şu yorumlara yer verdi:


• Muhalefetin Erdoğan’ın önüne geçme şansı olan kişiler siyasi spektrumun karşıt taraflarındaki iki kadın Meral Akşener ve Canan Kaftancıoğlu. İki kadın daha fazla farklı olamazdı.

• 64 yaşındaki Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerine oturmak istediğini çekinmeden söyleyen ve 2018’de ona karşı mücadele eden bir isimdi.

Canan Kaftancıoğlu
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu

• 48 yaşındaki Canan Kaftancıoğlu ise motosiklete binen solcu bir feminist imajı sergiliyor. Kaftancıoğlu’nun görüşleri kendi partisi için radikal görülse de AKP’nin İstanbul’daki küçük düşmesinin arkasında olduğu için saygı duyuluyor.

“Erdoğan’ı yenmek zor”

Seçimlerde Erdoğan’ı yenmenin zor olduğunu hatırlatan Ghosh şu ifadelere yer verdi:

• 2018’deki seçimlerde Erdoğan oyların yüzde 53’ünü almış, CHP’nin adayı Muharrem İnce yaklaşık yüzde 31 oy alırken Akşener de oyların yüzde 7’sini almıştı. AKP-MHP ittifakı açıkça parlamentoda zafer ilan etmişti. Türkiye’deki ekonomik ve siyasi zemin o zamandan beri çok değişti.

• Erdoğan ve AKP zayıfladı fakat statükonun değişmesi için muhalefetin birlikte olduğunu göstermesi gerekiyor. Kazanan koalisyon, Kürtlerin desteğini almadan çok zorlanır fakat onlar Akşener’in milliyetçiliği ya da CHP’nin Kürt siyasetçilerin durumuna karşı ses çıkarmamasının da farkında.

• Yine de Erdoğan 2021’e kariyerinin en güçlü muhalefetiyle karşı karşıya kalarak girerek. Akşener ile Kaftancıoğlu Cumhurbaşkanı ve partisi için eşi benzeri görülmemiş bir ikili oldu.


Kaynak: Bobby Glosh. Bloomberg. “Erdogan’s Political Challengers Are Getting Tougher” (22 December 2020) https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-12-22/erdogan-s-political-challengers-are-getting-tougher

Gezici Araştırma son seçim anketi: Seçimi ekonomi belirleyecek!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.