CHP’den kanun teklifi: Kalıcı yaz saati uygulaması kalksın

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya milletvekili Veli Ağbaba, kamuoyunda sıklıkla tartışılan ve 14 Mart 2016’da kalıcı hale getirilen yaz saati uygulamasının kaldırılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

Kalıcı yaz saati uygulaması kalksın

CHP’den kanun teklifi: Kalıcı yaz saati uygulaması kalksın

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 14 Mart 2016’da kalıcı hale getirilen “yaz saati uygulamasının” kaldırılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.


Verdiği kanun teklifiyle ilgili Sözcü’ye konuşan Ağbaba, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ısrarıyla Bakanlar Kurulu gündemine gelen ve 2016’da uygulamaya giren kalıcı yaz saati uygulamasının yıllardır milyonlarca çalışanı ve öğrencileri olumsuz etkilediğini ve enerji tüketimini artırarak milyarlarca lira israfa neden olduğunu ifade etti.

“Berat Albayrak gitti, çilesi bitmedi!”

AKP hiçbir talep olmamasına ve Türkiye’nin coğrafi konumuna uymamasına rağmen,  yaz saati uygulamasını getirdiğini belirten Ağbaba şöyle konuştu:

• AKP, dayatmacı bir anlayışla kış saati uygulamasını kaldırıp ‘enerjide verimlilik’ iddiasıyla kalıcı yaz saati uygulamasını getirdi. Devrik Bakan Berat Albayrak’ın ısrarıyla hukuka aykırı bir şekilde yürürlüğe konulan saat uygulaması yüzünden yıllarca öğrenciler karanlıkta okula gitmek zorunda kaldı, milyonlarca çalışan karanlıkta işe gitti, 83 milyon gün yüzü görmedi.

• Danıştay’ın ‘yetkisizlik’ nedeniyle yürütmeyi durdurmasına rağmen, kalıcı saat uygulaması uygulandı ve içinde bulunduğumuz kış günlerinde hâlâ da uygulanmaya devam ediyor. Herkes bu uygulamadan şikâyetçi.

• Üstelik enerjide verimlilik sağlamadığı da gerek üniversitelerin, gerek Elektrik Mühendisleri Odası’nın verileriyle de tescillendi. Hanelerin elektrik giderleri, dayatılan bu uygulama nedeniyle kat be kat artmış durumda. Berat Albayrak gitti ama çilesi bitmedi. Bu uygulamadan bir an önce dönülmesi gerekiyor.

“Türkiye’yi bu karanlıktan kurtaracağız”

Kalıcı yaz saati uygulamasının biyolojik saati de olumsuz etkilediğini ifade eden CHP’i Ağbaba, “Karanlıkta uyanan, işe veya okula gitmek zorunda kalan milyonlar bu uygulama nedeniyle gün ışığından yararlanamıyor. Sağlık sorunları buna bağlı olarak artıyor ve sağlık uzmanlarının çalışmalarına göre stres hormonlarını da tetikliyor.

Uyku problemleriyle birlikte buna bağlı olarak psikolojik sorunları da artırıyor. Özellikle Covid-19 günlerinde güneşsiz, uykusuz, stresli bir gündelik yaşam, tüm toplumun sağlığını oldukça kötü etkiliyor.


Kalıcı saat uygulamasının trafik kazalarının artırdığı, uluslararası görüşmeleri, yolculukların ayarlanmasını zorlaştırdığı ve en önemlisi faturalarda sıkıntılara neden olduğu da yıllardır ortada. Türkiye’yi ‘ampul’ israfından ve bu karanlıktan eninden sonunda kurtaracağız” ifadelerini kullandı.

“Bir an önce kış saati uygulamasına dönülsün”

Kış saati uygulamasının hızlıca uygulanması gerektiğini belirten CHP’li Veli Ağbaba’nın kanun teklifinde şu maddeler yer aldı:

MADDE 1– 26/12/1925 tarihli ve 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2– Griniç’e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Türkiye Cumhuriyeti’nde her yıl mart ayının son pazar günü saatler; saat 03.00’da bir saat ileri ve ekim ayının son pazar günü saat 04.00’da bir saat geri alınır.”

MADDE 2– 697 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 1– Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bir sonraki haftanın pazar günü saatler bu maddeyi ihdas eden Kanuna uygun şekilde düzenlenir.”

MADDE 3– Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 4– Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Uber geri mi geliyor? İstinaf Mahkemesi kararı bozdu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.