Ekonomik kriz ve salgının etkilerinin derinden hissedildiği şu günlerde yurttaş, yoksulluğa karşı mezar yerini satmaya başladı. Her yıl ortalama 70 bin kişinin hayatını kaybettiği İstanbul’da mezar yeri bulmak da zorlaştı.
Karacaahmet, Zincirlikuyu, Aşiyan, Edirnekapı’daki mezar yerleri ise neredeyse yüzde 100 doluluğa yaklaştı. Hal böyle olunca yurttaş yıllar önce aldıkları ya da akrabalarından miras kalan yerleri fahiş fiyatlarla internet üzerinden satışa çıkardı.
2 milyon liraya sahibinden mezar yeri
İlanlarda ‘Sabancı Mezarlığı’na çok yakın, ‘yeşillikler içinde’ gibi ibareler yer alırken 2 milyon liraya mezar yeri satan bile var.
İnternet üzerinden mezar yeri satan biri, ekonomik şartları iyi olmadığı için böyle bir yola başvurduğunu anlattı:
“Kızım master kazandı şu andaki ekonomik şartlarım iyi olmadığı için mecburiyetten satıyorum. Ben de mezar yeri satmaktan dolayı çok memnun değilim. Hoş bir şey değil belki ama aklıma sadece o geldi. Tek kişilik mezar yeri. 100 bin liradan satışa koydum ama pazarlık yapılabilir. Resmi olarak mezarlık yeri satışı yasak ancak biz sadece noter üzerinden size kullanım hakkı vereceğiz.”
Bir başka kişi ise 150 bin liraya satışa sunduğu mezar yerinin ‘Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri’ne komşu’ olduğunu belirtmiş. Benzer şekilde birçok ilan bulmak mümkün.
Belgeyi kişinin kendisi ya da varislerinin kullanabileceğini anlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Dr. Ayhan Koç, “Verdiğimiz o tahsis belgeleri üzerinde böyle bir satışın olmayacağını net bir şekilde belirtiyoruz. Vatandaşların ellerindeki ‘mezar yeri kullanım belgeleri’ tapu olarak geçiyor ancak bu tapu değil, kullanım belgesi. Kullanım belgesi kime aitse o kişi kullanır. Bunun devri, satılması söz konusu olamaz” dedi
Üçüncü kişiye satılması hukuken mümkün değil
Kadir Has Üniversitesi’nden Hukukçu Doç. Dr. Nilay Arat, “Mezar yerinin üçüncü bir kişiye satışı hukuken mümkün değil” dedi ve uyardı:
“Mezar yerini ilgili kamu tüzel kişiliğinden değil üçüncü kişilerden aldığını iddia eden kişi buna bağlı hak elde edemez. Sonrasında mezarlığı onarmak/inşa etmek istediğinde zaten belediyeden ‘mezar inşaat izni belgesi’ alması gerekecek. Ruhsatı alması da mümkün olmayacak. Tahsise ve ruhsata aykırı tutum Belediye Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında bir idari yaptırımla karşılaşacak.”