Türkiye saat kaçta uyumayı tercih ediyor?

Bireylerin uyku ihtiyaçları yaşamları boyunca değişmektedir. Her ne kadar uyku ihtiyacı büyük ölçüde yaşa bağlı olsa da, kişinin bulunduğu ortam ve alışkanlıkları kişinin ihtiyaç duyduğu uykuyu ve uyuduğu saati büyük ölçüde etkilemektedir.

Türkiye saat kaçta uyumayı tercih ediyor?

Türkiye saat kaçta uyumayı tercih ediyor?

Online alarm kurmanıza olanak sağlayan bir internet sitesi olarak onlinealarmkur.com, düzenlemiş olduğu anket ile kullanıcılarına ne zaman yatmayı tercih ettiklerini sordu. Bu anket ile Türkiye’de bireylerin ne zaman uyudukları konusunda ilk, herkese açık, kapsamlı araştırma yapıldı.

1000’den fazla kişinin katıldığı anketin sonucunda, anket katılımcılarının çoğunluğunun 23:00 ile 00:00 arasında yatmayı tercih ettiği ortaya çıktı. Gece saat kaçta uyumalıyız diyenler için, işte Türklerin uyumak için en çok tercih ettikleri saatler:

  • 23:00 – 00:00 (%23)
  • 00:00 – 01:00 (%22)
  • 22:00 – 23:00 (%13)
  • 01:00 – 02:00 (%13)
  • 02:00 – 03:00 (%8)

Her ne kadar uyku ve uyanma vakitleri mevsimlere göre değişse de, anketten görüleceği üzere birçok Türk 23:00 ile 01:00 arasında uyumayı tercih etmektedir. Aynı sitenin Amerikalı kullanıcılar ile yaptığı araştırmanın sonucu ise Türklere göre biraz daha farklılık göstermekte.

Sitenin araştırmasına göre, Amerikalılar en çok 22:00 ile 23:00 arasında uyumayı tercih ediyor. Üstelik, azımsanamayacak sayıda Amerikalı, Türklerin aksine, 21:00 ile 22:00 arasında uyumayı tercih ediyor.

Saat kaçta uyumalıyız?

Her ne kadar anket sonuçları bize Türkiye’de bireylerin 23:00’dan önce uyumayı fazla tercih etmediklerini gösterse de, bu anketin sonucunun en geç saat kaçta uyumalıyız sorusu için bir cevap olduğunu söyleyemeyiz.

Bir diğer konu ise yetişkinler için ideal uyku saati. İdeal uyku süresi her yaş için farklılık göstermekte. ABD Ulusal Uyku Vakfı tarafından yapılan araştırma, sağlıklı bir hayat için yetişkinlerin düzenli olarak günde yedi saat ila dokuz saat arasında uyuması gerektiğini söylüyor.

En verimli uyku saatleri

Sağlıklı uyku saatleri için biyoritm üzerinde etkili olan bir hormon olan melatonin ve onun salgılandığı saatleri bilmeniz gerekir.

İnsanlar  ve hayvanlarda salgılanan melatonin, uyku ve uyanıklık döngüleri ile kan basıncı regülasyonu dahil olmak üzere sirkadiyen ritmi düzenleyen önemli bir hormondur. Çeşitli yiyeceklerde bulunan melatoninin vücutta salgılandığı saatler kişiden kişiye değişse de, melatonin karanlıkta daha çok salgılanmaktadır.

Saat kaçta uyumalıyız sorusuna bir cevap arıyorsanız, saat kaçta uyanmanız gerektiğine göre kendinize ideal bir uyku saati belirleyebilirsiniz. Önemli olan ve dikkat etmeniz gereken nokta, uykuya dalacağınız vakit ile uyanacağınız vakit arasındaki sürenin yedi ila dokuz saat arasında olması ve uyuduğunuz ortamın karanlık olması.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.