Türkiye, yurt dışına para çıkarılan ülke sıralamasında dünyada birinci!

Türkiye, yurt dışına para çıkarılan ülke sıralamasında dünyada ilk sıraya yükseldi! CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, 2016 ile 2019 arasında 1 milyon dolar ve üzerinde 17.100 hesabın yurt dışına çıkarıldığını belirterek, “Türkiye en fazla servet kaçırılan ülke durumunda” ifadesini kullandı.

Türkiye, yurt dışına para çıkarılan ülke sıralamasında dünyada birinci!

Türkiye, yurt dışına para çıkarılan ülke sıralamasında dünyada birinci!

Mecliste bütçe görüşmelerinde söz alan Kuşoğlu, adalet ve ekonomide güven sorunu olduğunu söyledi. Yabancı yatırımcının güven duymadığını söyleyen Kuşoğlu, “1 milyar dolarınız olsa şu anda yatırım yapar mısınız bu ülkede? Birisinin bir ihbarı ile malınıza mülkünüze el konabilir, terörist, FETÖ’cü, bilmem neci denilerek yatırımınız yarım kalabilir” dedi.


Kuşoğlu, yurt dışına çıkarılan para konusunda şu bilgileri verdi:

“Wealth Fund araştırmasına göre 2016 yılından 2019’a kadar Türkiye’den 1 milyon dolar ve üzeri meblağda 17.100 hesap yurtdışına çıkarılmış. Dünyada nüfusuna göre en fazla yurt dışına servet kaçırılan ülke Türkiye şu anda. Türkiye, 10 yıl önce, Ortadoğu ülkeleri arasında en iyi servete sahipken, millî geliri en önde olan ülkeyken, şimdi 4’üncü sıraya düşmüş.”

Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek’in yurt dışında Türk vatandaşlarına ait 130 milyar doları bulunduğu açıklamasını hatırlatan Kuşoğlu, “Bugün Türklerin yurt dışında en az 200 milyar dolar serveti var” dedi.

Halen Türk vatandaşlarının yurt dışındaki bankalarda 200 milyar doları bulan servetinin olduğu tahmin ediliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu, adalet ve ekonomide en önemli sorunun güvensizlik olduğunu ifade ederek, yapılan bir araştırmaya göre 2016’dan 2019’a kadar Türkiye’den bir milyon dolar ve üzeri meblağda 17 bin 100 hesabın yurt dışına çıktığını söyledi.

Bülent Kuşoğlu

Kuşoğlu, “200 milyar dolar en azından yurt dışında Türklerin serveti var. 800 milyar dolarlık bir gayrisafi yurt içi hasılaya sahip olan ülkede bu çok önemli ve çok vahim bir rakamdır, bunun üzerinde durulması lazım. Neden Türkler paralarını yurt dışına götürüyor? Türkiye, en fazla servet kaçırılan ülke durumunda” diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bülent Kuşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2021 yılı bütçesinin geneli üzerinde partisinin görüşlerini açıkladı.

En sıkıntılı 3 bakanlık

Bugün bütçelerinin ele alınacağı Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığı’nın “en sıkıntılı üç bakanlık” olduğunu söyleyen Kuşoğlu, “Bu üç bakanlıkla ilgili olarak reforma ihtiyaç var ve reform sözleri özellikle son bir aydan beri telaffuz ediliyor. Başlangıçtaki kadar böyle hareketli değil, özellikle yeni Hazine ve Maliye Bakanımız tarafından ve Adalet Bakanımız tarafından hararetle de savunuluyor, onu görüyoruz” dedi.


“1 milyar dolarınızın yarısını belki yurt dışına götürürsünüz”

Özellikle adalet ve ekonomi korularında en önemli sorunun güvensizlik olduğunu belirten Kuşoğlu, “Kim güven duymuyor, güven duymayan kim? Bir, kendi vatandaşımız, kendi yatırımcımız. İki, yabancı yatırımcılar, güven duymuyorlar. Bir milyar dolarınız olsa şu anda yatırım yapar mısınız bu ülkede? Belki yapmak istersiniz, ülkenizi seviyorsunuz, ama kendinizi de garantiye almak istersiniz. Birisinin bir ihbarı nedeniyle, küçük bir ihbar nedeniyle malınıza mülkünüze el konabilir, terörist, FETÖ’cü, bilmem neci, yatırımınız yarım kalabilir. Onun için bir milyar dolarınızın yarısını belki yurt dışına götürürsünüz, ondan sonra yatırım yaparsınız belki” dedi.

3 yılda minimum 17,1 milyar dolar yurt dışına çıkmış!

Wealth Fund tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2016 yılından 2019’a kadar, Türkiye’den bir milyon dolar ve üzeri meblağda 17 bin 100 hesabın yurt dışına çıktığını aktaran Kuşoğlu, “17 bin 100 hesap 1 milyon dolar ve üzeri yani 1 milyon dolar en az, 10 milyon, 20 milyon, 50 milyon, 100 milyon dolar da olabilir, hesaplar yurt dışına çıkarılmış.

Hep ilk sırada olan ülke Türkiye. Dünyada nüfusuna göre en fazla yurt dışına servet kaçırılan ülke Türkiye şu anda. Türkiye, on yıl önce, Orta Doğu ülkeleri arasında en iyi servete sahipken, millî geliri en önde olan ülkeyken şimdi 4’üncü sıraya düşmüş. En fazla servet kaçırılan ülke durumunda Türkiye” diye konuştu.

“Yurt dışındaki Türklerin parası 200 milyar dolar, GSYH’nin dörtte birine denk!”

CHP’li Kuşoğlu, şunları söyledi:

• Şimdi, ben diyorum ki: Türklerin yurt dışında en az 200 milyar doları var. ‘Nasıl’ diyeceksiniz. Bakın, biraz önce söylediğim bu raporda 17 bin 100 hesabın, 1 milyon dolar ve üzeri hesabın yurtdışına kaçırıldığından bahsediyor. Ortalama 10 milyon dolar olsa 170 milyar dolar yapar. Sayın Maliye Bakanı, 2013’te ve 2015’te Sayın Mehmet Şimşek açıklamıştı, iki ayrı açıklaması var 2013 ve 2015’te.

• ‘Yurt dışında Türklerin en az 130 milyar doları var’ demişti. Diğer merkez bankalarıyla yaptığı iş birliği sonucu bu rakamı bulmuş. En az o tarihte 130 milyar dolar vardı, o tarihten beri para gelmedi gitti. En az 300 milyar dolar yapıyor, ben 300 milyar dolar demiyorum, 100’ünü atıyorum, 200 milyar dolar en azından yurt dışında Türklerin serveti var.

• 800 milyar dolarlık bir gayrisafi yurt içi hasılaya sahip olan ülkede bu çok önemli ve çok vahim bir rakamdır, bunun üzerinde durulması lazım. Neden Türkler paralarını yurt dışına götürüyor? Bu güven sebebiyledir, bu çok önemli bir konu. En azından gayrisafi yurt içi hasılamızın dörtte biri yapıyor.

Vatandaş dolar almaya devam ediyor

Vatandaş, ekonomi yönetimindeki değişime rağmen dolar almaya devam ediyor. Türkiye’de döviz mevduatları geçen hafta 3.4 milyar dolar artış kaydetti. Artışın 2.4 milyar dolarlık kısmı gerçek kişilerden kaynaklandı. BDDK’nın günlük verilerine göre bankalardaki toplam döviz mevduatı 255 milyar dolara yükseldi.


Veriler, normalleşme adımlarının başladığı dönemde de vatandaşın döviz mevduatında artış olduğunu ortaya koydu. Ekim sonundan 4 Aralık’a kadar geçen süreçte toplam döviz mevduatları 10 milyar doların üzerinde yükseliş kaydetti. Bu artışın neredeyse tamamı gerçek kişilerin döviz talebinden oluştu. (ANKA)

TCMB net rezervi 2003’e geriledi: Vatandaş dolar almaya devam ediyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.