Avrasya Tüneli 2020 garantisi tutmadı: Şirkete 391 milyon lira ödeyeceğiz!

Yıllık 25.6 milyon araç geçişi garantisi verilen Avrasya Tüneli’nden 2020 yılında yaklaşık 12 milyon araç geçti. İşletmeci firma, aradaki fark nedeniyle devletten 48 milyon 769 bin 228 dolar karşılığı, 391 milyon 870 bin 500 lira alacak.

Avrasya Tüneli 2020 garantisi tutmadı: Şirkete 391 milyon lira ödeyeceğiz!

Avrasya Tüneli 2020 garantisi tutmadı: Şirkete 391 milyon lira ödeyeceğiz!

Resmi açılışı 31 Aralık 2016’da yapılan tünel için verilen geçiş garantisi bugüne kadar hiç tutmadı.


Tüneli 24 yıl beş ay boyunca işletecek olan firmaya her sene aradaki fark kadar ödeme yapılıyor. Araç geçiş sayısı her yıl yüzde 0.05 oranında artırılıyor.

Tünelden bir araç için 4 dolar artı KDV geçiş ücreti alınıyor. Garanti döviz bazında verildiği için ödeme de döviz kurlarına göre değişiyor.

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, CİMER’e tünelden 2020 yılında kaç araç geçtiğini sordu.

CİMER’den verilen yanıtta, 10 Aralık tarihine kadar 11 milyon 740 bin 343 adet araç geçtiği belirtildi.

Belirtilen sürede garanti verilmesine rağmen geçmeyen araç sayısı 12 milyon 192 bin 307 oldu.


Böylece geçiş garantili Avrasya Tüneli’nden geçmeyen araç sayısı geçenden daha fazla oldu. Devlet, aracı şirkete 48 milyon 769 bin dolar (391 milyon lira) ödeme yapacak.

“Köprü, Tünel ve Otoyollar kara delik oldu!”

Sözleşme gereği tünelden 2020 yılında 10 Aralık tarihine kadar 23 milyon 932 bin 650 araç geçiş garantisi verilmişti.

Yavuzyılmaz, “2016’da açılan tünel için hedef hiçbir zaman tutturulamadı. Hazine’den her yıl milyonlar akıtılıyor. Geçiş garantili köprü, tünel, otoyollar kara delik oldu” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz
CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz

Garanti artırılıyor!

Avrasya Tüneli’ni yüzde 50 ortaklık ile Yapı Merkezi adlı Türk firması ile SKEC adlı Güney Kore firması yaptı ve 24 yıl 5 ay süreyle işletmesi öngörüldü. Tünelden bir araç için 4 dolar artı KDV geçiş ücreti alınıyor.

26 Aralık 2016’da hizmete açılan tünel için, 2017’de günlük 68 bin araç geçiş garantisi verilmişti. Araç geçiş sayısı her yıl yüzde 0.05 oranında artırılıyor. 2020’de garanti edilen günlük araç sayısı 69 bin 370, yıllık araç sayısı 25 milyon 320 bin 050, 10 Aralık tarihine kadar ise 23 milyon 932 bin 650 oldu.

Avrasya Tüneli 1,2 milyar dolara mal olmuştu


Toplam 1.2 milyar dolara mal olan Avrasya Tüneli, 20 yıl süreyle daha Türk-Güney Kore ortaklı ATAŞ şirketince işletilecek. Toplam 14.6 kilometre olan tünelin 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanına yapıldı. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor.

Köprü ve otoyollarda ödediğimiz ücret milli gelire göre 8 kat fazla!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.