Türkiye’de iflas dalgası mı bekleniyor? 2 milyon esnaf, 446 bin şirket battı!

Pandemide işletmeler kapalıyken icra dairelerine gelen icra ve iflas dosyası sayısı 22 milyonu aştı! Son 1 yılda 99 bin, 16 yılda yaklaşık 2 milyon esnaf kepenk indirdi. Kapanan şirket sayısı yarım milyona yaklaştı. Batık krediler nedeniyle 2021’de iflas dalgası mı bekleniyor?

Batık krediler nedeniyle iflas dalgası bekleniyor: 2 milyon esnaf, 446 bin şirket battı!

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç’ın haberine göre, batık kredi miktarı 150 milyar TL’yi aşarken UYAP verilerine göre icra dairelerindeki icra ve iflas dosya sayısı ise bugün itibarıyla 22 milyon 127 bine çıktı. Pandemide birçok işletme kapalıyken icra dairelerine günlük gelen dosya sayısı ise 17 bin civarında.

Özellikle 2020 Haziran ayı sonrası ucuzlatılan ve yıllık 1 trilyon lirayı aşan kredi genişlemesinin geri ödemelerinde sıkıntı bekleniyor. Uzmanlar, pandemi nedeniyle geri ödemelerde sağlanan toleransın sonuna gelinirken bankaların yeni yılda borçlu firmaları sıkıştıracağı, çok sayıda iflas, el değiştirmenin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.


Covid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybı Ekim 2020’de 10 milyona yaklaştı. Bu yıl işsiz sayısının katlanarak artması bekleniyor.

2020’de kapanan şirket sayısı 12 binin üstünde; 99 bin esnaf ise kepenk indirmek zorunda kaldı!

Koronavirüs ile geçen 2020 yılında 99 bin 588 esnaf kepenk indirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre 2020 Ocak-Kasım döneminde 2019’un aynı dönemine göre kapanan şirket sayısı yüzde 11 artarak 12 bin 206’ya çıktı.  Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı da yüzde 14.39 artışla 19 bin 665’e yükseldi.

TOBB verilerine göre 2009’dan bu yana kapanan şirket sayısı 153 bin 241 olurken aynı dönemde iflas bayrağı çeken gerçek kişi ticari işletme sayısı da 292 bin 711’e yükseldi. İkisinin toplamı yarım milyona yaklaşıyor.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bundan sonraki süreçte tek umutlarının yeni bir paket olduğunu vurgulayarak “Borç ödemelerin ötelenmesi ve faizsiz bir destek paketi acilen açıklanmalı. Yoksa esnaf dayanamaz, kapanmalar artar” dedi.

The Economist dergisinin hazırladığı “2021 yılında endüstriler” raporuna göre, dünyanın aşılarla yaralarını sarmaya hazırlandığı 2021, iş kayıpları ve iflasların yaşandığı bir yıl olarak tarihteki yerini alacak. Online alışverişteki hızlı artış, mağaza kapatma ve iflas dalgasını beraberinde getirecek. Batık kredilerle başa çıkmaya çalışan finans sektörünü de zor bir yıl bekliyor. 2021, salgından nispeten yara almadan kurtulan sektörlerin de yeniden yapılandırılacağı bir yıl olacak. Bu sürecin bazı kazananları da olacak tabii.


Yenilenebilir enerji ajandada çok daha fazla yer kaplayacak. Teknoloji savaşı birçok sektörü içine alırken, dijitalleşme her sektörü etkileyecek bir unsur olacak. Ancak nakite sıkışan hükümetlerin dijital vergileri artırma isteği, online perakendecilerin istedikleri gibi at oynatmalarının önüne geçecek. Online alışverişteki artış, kripto paraya olan ilgiyi tetikleyecek.

Coface: İflaslar dünya genelinde yüzde 33, Türkiye’de yüzde 25 artacak

Bloomberg HT’de Risk Yönetimi programına konuk olan Coface Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk, 2021 yılında dünya genelinde ve belli başlı ülkelerdeki büyüme beklentilerini ve salgının yeni yılda şirket performanslarını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

“2020’nin son çeyreğinde salgında ikinci dalganın yaşanması sebebiyle tekrar kapanmalar başladı, fakat ilki kadar yıkıcı geçmedi.” diyen Gençtürk, 2021’de büyümenin başta gelişmiş ülkeler olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde de devam edeceğini söyledi. Gençtürk’ün Türkiye ve dünya genelindeki büyüme beklentileri hakkında yapmış olduğu konuşmasında şu notlar kaydedildi:

• Coface olarak 2020 yılı sonunda, Türkiye’de dahil tüm dünya genelinde ülke ekonomilerinde daralmalar bekliyorduk. Fakat şu an daralma beklentilerinde revizyonlar yaptık. Örneğin, Türkiye’nin büyüme beklentilerinde eksi bir yön beklerken şu anda yüzde 0.5’le tamamlayacağını öngörüyoruz.

• Türkiye’nin 2021’deki büyüme beklentisini yüzde 4 olarak belirledik. Bu oranla Çin’den sonra en yüksek büyüme kaydeden ülkelerden biri olacak. 2021’de Avrupa’da büyümelerin devam edecek olması ve euronun da dolar karşısında değer kazanması Türk ihracatçısı için pozitif bir gelişme olacaktır.


• 2021’de dünya genelinde iflaslarda yüzde 30-33 oranında artış bekliyoruz. Türkiye’de iflas edecek firma sayısındaki oranın dünya genelinin altında, yüzde 25 olarak öngörüyoruz. Çünkü Türkiye daha dinamik bir sanayisi olan ve hizmet sektörü canlı olan bir ülke. Gelişmiş ülkelere göre, Türkiye’deki firmaların daha hızlı aksiyon alması sebebiyle birçok sorunu daha rahat atlattığını düşünüyoruz.

Cumhurbaşkanlığı’nın inşa ettiği iki sarayın maliyeti 740 milyon lira


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.