Derslere erişemeyen öğrenciler karne aldı: Okuma yazma bile öğrenemediler!

Derslere erişim sağlayamayan öğrenciler karne aldı. 1’inci sınıf öğrenci velisi, “Küçük çocuğum hiçbir canlı derse katılamadı, okuma yazma öğrenemedi” dedi. 6’ncı sınıf öğrenci velisi ise “Notlarımız kötü gelmese de geri kaldığımız için çok üzüldük” şeklinde konuştu.

Derslere erişemeyen öğrenciler karne aldı: Okuma yazma bile öğrenemediler!

Derslere erişemeyen öğrenciler karne aldı: Okuma yazma bile öğrenemediler!

Pandemiyle geçen eğitim öğretim yılında 6 milyonun üzerinde öğrenci teknolojik ekipman eksikliği ve internet altyapısı problemi nedeniyle derslere erişim sağlayamadı.


Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler ekipman eksikliği nedeniyle ders çalışamazken, özellikle 1’inci sınıf öğrencilerinden bazıları okuma yazma bile öğrenemedi.

Derslere katılım sağlayamayan öğrencilerin velileri, BirGün‘e yaptıkları açıklamada dönem sonunda birçok dersten geri kaldıklarını kaydetti.

Çocuklarım derslerden geri kaldı

Birinci ve 6’ncı sınıfa giden iki çocuğunun yaşadığı mağduriyetlere değinen Gülperi Soyma, şunları söyledi: “Benim iki öğrencim var. Biri bire, biri altıncı sınıfa gidiyor. Altıncı sınıfa giden çocuğumun notları iyi geldi, birinci sınıfa giden öğrencimin notlarında ise sıkıntı yaşandı. Karnesinde matematikle Türkçe iyi, diğerleri ise çok iyi geldi.”

Yaklaşık bir senedir internet altyapısı ve tablet olmaması sebebiyle birinci sınıfa giden çocuğunun neredeyse hiçbir derse katılamadığını söyleyen Soyma, çocuğunun okuma yazmayı öğrenemediğini kaydetti. Okuma ve yazmayı kendi imkânlarıyla öğretmeye çalışan Soyma, şu ifadeleri kullandı:


“İnternet anca bir sene sonra çekilebildi. MEB’e ise okulun başında tablet başvurusunda bulunmuştuk. O da on gün önce geldi. Evde yalnızca bir telefon var. Altıncı sınıfa giden çocuğum o yüzden sıkıntı yaşamadı. O cep telefonuyla idare etti. İnternet altyapısı olmaması sebebiyle kendi internetimiz anca onun derslerine yetti. Birinci sınıfa giden öğrencimiz ise hiçbir canlı derse katılamadı.”

Soyma, sözlerini şöyle noktaladı: “Küçük çocuğum epey geri kaldı. İnternet gelene kadar zaten bir sene geçti. Çocuğum okuma-yazma gibi konularda diğer arkadaşlarından çok geri kaldı, hâlâ okuma yazma öğrenemedi. Ben evde kendi elimden geldiği kadarıyla öğretmeye çalışıyorum ama küçük bir kızım daha olduğu için o da yeterli olmuyor.”

İnternet ve tablet sıkıntısı yaşadık

1’inci ve 3’üncü sınıfa giden iki çocuğu olan veli Berna Yenigül ise bu süreçte derslere bazen katılabildiklerini; bazen ise katılamadıklarını söyledi:

“Daha önce öğretmenlerimizle konuştuğumuz için notlar konusunda sıkıntı çekmesek de derslerden çok geri kaldık. Derslere bazen katılabildik, bazen ise katılamadık. Küçük çocuğumun bir de ablası olduğu için dersleri çatıştı. İnternet ve tablet konusunda çok büyük sıkıntı yaşadığımız için ders yapamadık. Tabletimiz yok, derse katılamadık. Bu süreçte mecburen arkadaşlarımıza gittik.”


Yenigül, sözlerini şöyle noktaladı: “MEB’in gönderdiği tableti de bir iki ay anca kullanabildik, sonra bozuldu. Dolayısıyla diğer aylarda yine aynı problemi yaşadık. Öğretmenlerimizi süreç hakkında bilgilendirdik, notlar her ne kadar öğretmenlerimizden ötürü kötü gelmese de ders göremediğimiz için özellikle kendim çok üzüldüm, çok etkilendim. Çocuklarımın derslerinden geri kalmasını istemem.”

Diyanet’in yıllık harcaması 6 bakanlığı geçti: 10.9 milyar TL


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.