Ipsos Araştırma: Dünyada tüketici güveni en düşük ülke Türkiye

Ipsos’un yaptığı tüketici güven endeksi araştırması Türkiye’deki tüketicilerin yaşadığı güven problemini ortaya serdi. Küresel çapta yapılan son araştırmaya göre dünyada tüketici güveninin en düşük olduğu ülke Türkiye.

Ipsos Araştırma: Dünyada tüketici güveni en düşük ülke Türkiye

Ipsos Araştırma: Dünyada tüketici güveni en düşük ülke Türkiye Ocak 2020’den bu yana Türkiye’de tüketicinin güveni 2.3 puan azalmış durumda

Ocak ayında tamamlanan araştırmada global tüketici güveni ortalama 43.3 puan iken Türkiye 31.7 ile sıralamanın en altındaki ülke.


Ocak 2020’den bu yana Türkiye’de tüketicinin güveni 2.3 puan azalmış. Araştırmada Türkiye’de tüketici güveninin geçen mart ayından beri 35 puanın üzerine çıkmadığı vurgulanıyor.

24 ülkede toplam 17 bin 500 kişi ile yapılan araştırma sonuçlarına göre tüketici güveninin 100 üzerinden 50’yi aştığı 7 ülke var: Çin (74.1), Suudi Arabistan (62.8), İsveç (54.5), Hindistan (53.6), Avustralya (52.7), Almanya (50.3) ve ABD (50.2).

35 puanın altında ise sadece 4 ülke bulunuyor: Rusya (34.9), Güney Afrika (33.9), İspanya (33.5) ve en sonda ise Türkiye (31.7).

consumer confidence
Ankat, Ipsos Araştırma tarafından 17 bin 500 üstünde katılımcıyla gerçekleştirilmiştir.

Global Ipsos araştırmasında önümüzdeki dönemde finansal durumun daha iyi olmasının beklenip beklenmediği de sorulmuş.

Global ortalamada 13.1 puan iyileşme olurken, Türkiye’de finansal durumda iyileşme umudu olanlarda 3 puan azalma var.

tüketici güven endeksi

Türkiye, tüm ortalamaların gerisinde!

Pandemi ile tüm dünyada tüketici güveni erozyona uğradı. Ancak Ipsos araştırmasına göre Türkiye’deki güven kaybı tüm ortalamaların da üzerinde.

• Global Tüketici Güven Endeksi’nde dünya ortalaması 43,4 iken; Türkiye 31,7 ile listenin son sırasında yer alıyor.

• Ev içi tüketim ihtiyaçlarını karşılamada dünya ortalaması -25,6 iken; Türkiye endeksi -67,7 konumunda.

• Gelecekte yatırım yapabileceğine dair daha güvenli olanların endeksinde, ortalama -37 iken Türkiye -60.3 seviyesinde.

• Daha güçlü bir ekonomi beklentisinde global ortalama -0.4 iken Türkiye -13.5’te.


Kaynak: Ipsos. Consumer Confidence Index. “Global consumer optimism rallies to its highest in nine months” (19 January 2021). https://www.ipsos.com/en/global-consumer-confidence-index-january-2021

Asgari ücret ile geçinen ailenin açlık sınırına ulaşabilmesi için 441 liraya daha ihtiyacı var!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.