Nasıl elektronik müzik yapılır? Elektronik müzikle ilgileneceklere tavsiyeler

Son yıllarda büyük bir hızla bizi etkisi altına alan dijital dönüşümün etkilemediği hiçbir alan yok gibi. Dijital dönüşümden nasibini alan alanlardan biri de müzik. Dijitalliğin müzikteki yansımasının adıysa elektronik müzik.

Nasıl elektronik müzik yapılır? Elektronik müzikle ilgileneceklere tavsiyeler

Bugün elektronik müzik üretme kolaylığı nedeniyle oldukça yaygın ve neredeyse bugün dinlediğimiz popüler şarkılarda elektronik müzik kullanılmamış olan bir şarkı yok denebilir.

Bu denli yaygın olması ve yapımının gerçekten çok kolay olması nedeniyle elektronik müzikle uğraşmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Peki ilk defa elektronik müzik ile uğraşmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerekir ve elektronik müzik yapmak için neler gereklidir? İşte sizlere elektronik müzik ile ilgili genel bir bilgilendirme.

Elektronik müzikle ilgili temel kavramlar

Elektronik müzikle ilgili temel kavramlar

Elektronik müzik, yukarıda belirttiğimiz gibi günümüzde neredeyse tüm şarkı ve müziklerin içerisinde kendisine bir şekilde yer bulmayı başarmış durumda. Bu yüzden elektronik müzik denildiğinde de bunun oldukça geniş bir kavram olduğunu muhakkak dikkate alın.

Elektronik müzik yapmak için gerekenlere geçmeden önce elektronik müzikle ilgili bilinmesi gereken temel bazı kavramlardan bahsedelim istiyoruz.

DAW

DAW, İngilizce Digital Audio Workstation kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulmuş bir kısaltma. DAW kısaltmasının elektronik müzikteki karşılığı aslına bakılırsa dijital olarak müzik yapmak isteyenlerin kullanabilecekleri müzik düzenleme programlarını ifade ediyor.

Piyasada o kadar çok DAW var ki hangi birinden bahsetsek tam olarak karar veremedik. Bunlar arasında neler yok ki? Bandlab Cakewalk, Garageband, SoundBridge, Studio One ve Cockos Reaper gibi programların her biri birbirlerinden üstünlüklere veya zayıflıklara da ayrıca sahiptir.

Bunların dışında yeri gelmişken mp3 kesme işlemi yapabilecek bir programa da elektronik müzik yapmak isteyenlerin hakim olmasında fayda bulunmaktadır. Özellikle bazı elektronik müziklerde araya koyulacak sesler yapılacak esere bambaşka bir hava katacaktır. Elektronik müzik ile uğraşanların muhakkak en basit bir ses dahi olsa yaptığı esere ekleyebiliyor olması, bunu yani mp3 nasıl kesilir biliyor olması da oldukça önemlidir. Bu yüzden yaptığınız eser akıp giderken aralara ekleyeceğiniz sesler çok ufak da olsa bunu mp3 kırpmanın nasıl yapılacağını bilirseniz yapabilirsiniz. Bununla ilgili detaylı bilgiyi https://www.movavi.com/tr/support/how-to/mp3-kesme.html adresinde bulabilirsiniz.

Yeri gelmişken bahsettiğimiz bu konunun ardından hangi DAW sorusuna cevap aramaya devam edelim. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her DAW’ın kendine göre artıları ve eksileri mevcuttur. Örneğin; Bandlab Cakewalk, rakiplerine nazaran tamamen ücretsiz olması ve belli aralıklarla güncelleme gelmesi gibi avantajlara sahipken; şimdilik Mac için sürümünün olmaması gibi bir dezavantajı bünyesinde barındırıyor. Bununla birlikte Garageband ise Apple cihazlarda kullanıcılarına sunduğu efsane ortamıyla amatörler için oldukça başarılı bulunurken çok da profesyonel bir ortam sunmaması daha gelişmiş düzeyde elektronik müzik yapmak isteyenler için yeterli görülmüyor.

Bu yüzden aslına bakılırsa bütçe durumunuza ve ilginize göre hangi DAW’ı seçtiğiniz ilk etapta çok da fark etmeyecektir. Nitekim neredeyse hepsinin ara yüzleri birbirine benzemekte ve işlevleri de neredeyse birbirleri ile aynıdır.

VST

Elektronik müzikle ilgilenenler için olmazsa olmaz bir diğer kavram ise VST adı verilen ve yine İngilizce Virtual Studio Technology kelimelerinin baş harfiyle meydana getirilmiş kısaltmadır. VST adı verilen bu teknolojiye DAW programının içinde kendine yer bulabilen ve program ile daha etkili müzik yapılabilmesine imkan tanıyan küçük eklentiler denilebilir.

VST adıyla belirttiğimiz bu eklentiler birbirinden çok farklı çeşitlerdedir. Bu eklentiler ile elektronik müzik yaparken yapabileceğiniz şeylerin sınırı yoktur. Bunların en popülerleri; onlarca farklı sesi bünyesinde barındıran Nexus 2.2, dünyanın dört bir yanında kullanılan yerel müzik aletlerine ait sesleri kullanıcıya sunan Ethno World 6 ve içerisinde yaklaşık 30 farklı müzik paketini barındıran Vengeance SoundPack olarak sayılabilir. Daha detaylı bilgi isteyenler; https://hayalsanati.com/en-iyi-ucretsiz-vst-plugin-yazilimlari/ linkinden bilgi edinebilirler.

MIDI

MIDI, tamamıyla elektronik müzik üretimini pratikleştirmek amacıyla üretilmiş ve elektronik müziğin bu kadar çok yaygınlaşmasını sağlayarak popülerliğini arttırmış en önemli teknolojidir.

MIDIklavye adı verilen teknoloji ile birlikte pianoforte, davul ve çok daha fazlasını içerisinde barındıran ses bileşenleri tuşlara dökülmüştür. Bugün elektronik müzik ile onlarca farklı enstrümana ihtiyaç duymadan müzik yapılabiliyor ise bunun sebebi MIDI teknolojisidir.

Bir MIDI dosyası aynı zamanda elektronik ortamda yazılan müzik dosyalarının nota bilgilerinin kaydedilmesini sağlar. Bu da MIDI dosyasını bir nota defteri haline getirmektedir

Elektronik müzik yapmak isteyenlere tavsiyeler

Elektronik müzik yapmak isteyenlere tavsiyeler

Bugün elektronik müzik dendiği zaman karşımıza gelen en popüler örnekler her zaman çok pahalı aksesuarları bünyesinde barındıran stüdyolar gibi görünebilir. Pek çok elektronik müzik sevdalısı da bu stüdyo görüntüsü nedeniyle elektronik müzik yapmaktan çekiniyor olabilir.

Ancak durum hiç de böyle değildir. Elektronik müzik yapmak için pahalı aletlere veya çok gelişmiş ses sistemi tarzındaki olanaklara sahip olan bir stüdyoya hiçbir şekilde ihtiyacınız yoktur. Elektronik müzik yapabilmek için tek yapmanız gereken bir DAW çalıştırabilecek kalitede bir bilgisayar ile bir çift kolon ya da ses kalitesi yüksek bir kulaklık. Özellikle apartman dairesinde oturanlar için kolon da rahatsız edici olacağı için sesin derecesinin ayırt edilebileceği iyi bir kulaklık yeterli olacaktır.

Bu nedenle elektronik müzik ile ilgilenmek ve kendi şarkılarını yapmak isteyenlere verebileceğimiz en iyi tavsiye, asla çok sayıda ekipmana ihtiyaç duyma gibi bir yanılgıya kapılmamalarıdır. Elektronik müzik yapmak için sadece yukarıda saydığımız şeyleri kullanarak dünyayı sallayan eserlere imza atan pek çok DJ vardır.

İlk etapta bir şekilde bu işi yapıp yapamadığını görmek isteyenler için yukarıda saydıklarımız yeterli olacaktır. Ancak bu noktadan sonra işi biraz daha ileri taşımak isteyenler için ek olarak bir çift monitör, Midiklavye için 49 tuşlu olan tercih edilebilir. Çok daha ileri boyut isteyenler içinse iyi bir akustik ve ses yalıtımı olan bir stüdyonuzun olması gerekiyor. Bunlar dediğimiz gibi artık çok ileri boyutta çalışmalar için gerekli olacaktır.

Elektronik müzik ile ilgilenmek ve denediğinizde ne kadar kolay bir şekilde ne kadar iyi sonuçlar ortaya çıkarabildiğinizi gördükten sonra bu tutkunun içerisinde kaybolmuş olacaksınız.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.