Evde çeşitli yöntemlerle diş ağrısına müdahale doğru mu?

Pandemi döneminde diş tedavilerine devam edilmeli mi? Evde çeşitli yöntemlerle diş ağrısına müdahale doğru mu? Hastalar pandemi döneminde ağız ve diş tedavilerini sürdürmeli mi?

Evde çeşitli yöntemlerle diş ağrısına müdahale doğru mu?

Evde çeşitli yöntemlerle diş ağrısına müdahale doğru mu?

Covid19 virüsünün vücuda temel giriş yollarından biri olan ağız, virüs bulaşında en kritik bölgelerin başında geliyor. Pandemi sürecinde ağız sağlığı daha da önem kazanırken diş şikayeti yaşayan hastaların, bulaş riskini düşünerek hastanelere gitmekten kaçınabildiği de gözleniyor. Evde çeşitli yöntemlerle diş ağrısına müdahale doğru mu?


Hastalar pandemi döneminde ağız ve diş tedavilerini sürdürmeli mi? Diş muayenesine gelen hastalar, bulaş açısından önlem olarak ne yapmalı, neye dikkat etmeliler? Diş hekimleri ve sağlık kuruluşları muayenelerinde ne tür tedbirler alıyorlar?

Altınbaş Üniversitesi Diş Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, pandemi şartlarının yaşandığı bir süreçte diş muayeneleri hakkında merak edilen soruları yanıtladı, ağız ve diş tedavileriyle ilgili önemli detayları paylaştı.

Pandemi döneminde diş tedavilerine devam edilmeli mi?

Pandemi döneminde acil ve önceliği olan diş tedavileri için diş hekimleri ve hastanelere giderek muayene olmanın daha uygun olacağını söyleyen Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, “Bu acil ve öncelik teşkil eden diş tedavileri ise; herhangi bir çarpma, düşme, darbe gibi travma sonucunda gerçekleşen diş ve çene kırıkları gibi durumlar, ağrılı, hayat kalitesini olumsuz etkileyen diş enfeksiyonları, kontrolsüz kanama varlığı, radyoterapi ya da kemoterapi gören hastaların dental işlemleri ve medikal tedavileri etkileyen dental rahatsızlıkların tedavileridir” dedi.

Prof. Dr. Büyükünaldı, acil olmayan, beslenmeyi olumsuz etkilemeyen, estetik kaygılar ile yapılan dental tedavilerin pandemi sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağını belirtti.

Evde çeşitli yöntemlerle diş ağrısına müdahale doğru mu?

Hastaların diş ağrısı çekmeleri durumunda diş hekimine başvurmalarıyla, ağrıya neden olan etkenin tespit edilerek doğru tedavinin uygulanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, “Evde hastanın kendi kendine uyguladığı yöntemler durumun daha da şiddetlenmesine sebebiyet verebilir, bir hekim muayenesi durumun kötüleşmeden çözüme kavuşması açısından en sağlıklı yol olacaktır” uyarısında bulundu.


Soğuk havalarda diş ağrısı oluyorsa nedeni bu olabilir!
Soğuk havalarda diş ağrısı oluyorsa nedeni bu olabilir!

Hiçbir şikayet olmasa bile rutin olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmenin ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, “Pandemi sürecinde özellikle küçük yaşlardaki çocukların ağız hijyenlerine maksimum dikkat etmeli ve onların koruyucu diş hekimliğinden yararlanabilmeleri için diş hekimi kontrolüne götürmeye özen göstermeliyiz.

Diş hekimleri ağız ortamında hasta ile yakın temasta çalıştıkları için kendilerini, ekiplerini ve hastalarını koruyabilmek için gerekli olan eğitim, bilgi ve tecrübeye sahiptir. Gerekli önlemlerin alındığı donanımlı merkezlerde hastalarımız gönül rahatlığı ile tedavi olabilirler” açıklamasını yaptı.

“Dünya standartlarında önlemler uyguluyoruz”

Diş muayenesi olmak isteyen hastaların öncelikle dikkat etmesi gereken hususun Koronavirüs taşıyıp taşımadıkları olduğunu belirten Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, enfeksiyon belirtilerinin olması durumunda hastaların randevularını ertelemeleri ve mutlaka test yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Büyükünaldı ayrıca Covid virüsü taşıyan biri ile temas şüphesinin olduğu durumlarda da hastaların bir süre kendilerini gözlemlemeleri ve belirti görüldüğü takdirde sağlık kuruluşlarına başvurmalarının kendileri ve toplum sağılığı açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

diş ağrısına müdahale

Bu iki temel durum haricinde hastaların muayeneye gelirken maske takmaları, sosyal mesafelerini korumaları ve kişisel hijyenlerine dikkat etmelerinin yeterli olduğunu belirten Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı şöyle konuştu:

“Hekim olarak hasta kabul ederken, HES kodu sorgulaması yapılarak sosyal mesafe korunacak şekilde muayeneye alıyoruz. Hastalar, randevularını bekleme salonunda minimum hasta olacak şekilde bekliyorlar. Randevular, her saat başı tek hasta olarak veriliyor. Hastalarımız kliniklerimizde, diğer hastalardan izole şekilde tedavilerini oluyorlar.”


Tüm birimlerde maksimum izolasyon sağladıklarını ve tedavi sonrasında kliniklerin özel yüzey ve hava dezenfektanlarıyla temizlendiğini belirten Prof. Dr. Burçin Büyükünaldı, “Personelimizi, öğrencilerimizi ve sağlıkları bize emanet olan tüm hastalarımızı korumak için dünya standartlarında gerekli tüm önlemleri alıyoruz” şeklinde konuştu.

Beyazlatıcı diş macunu seçiminde nelere dikkat edilmeli?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.