Kısıklı Abdullahağa Camisi minaresindeki 250 yıllık güneş saatini badanayla boyadılar!

Üsküdar’da bulunan Kısıklı Abdullahağa Camisi minaresindeki 250 yıllık güneş saatinin üstü badanayla boyandı. Akademisyen Dr. Fatih Köse, önceki gün sosyal medya hesabından “İnsan nereye boya badana yaptığına dikkat etmeli ya da başında bir uzman olup ona yol göstermeli. Cahilce bir müdahale” diye tepki gösterdi.

Kısıklı Abdullahağa Camisi minaresindeki 250 yıllık güneş saatini badanayla boyadılar!

Kısıklı Abdullahağa Camisi minaresindeki 250 yıllık güneş saatini badanayla boyadılar!

İstanbul Üsküdar’da bulunan Kısıklı Abdullahağa Camisi, 3. Murad’ın Bostancıbaşı Abdullah Ağa tarafından yaptırıldığı biliniyor.


Tarihi cami 1892 yılındaki depremde büyük tahribata uğradı ve 1927 tarihinde temelleri üzerinde yeniden inşa edildi.

2014 yılında restorasyona tabi tutulan ve 2016 yılında açılışı yapılan tarihi caminin minaresinde güneş saati bulunmaktaydı.

Osmanlıca harfler ve rakamlarla mermer bir levha üzerindeki güneş saati minareye 1762 yılında monte edilmiş daha sonraki yıllarda ise üzerine günümüz harfleri ile ‘Aylara göre gölge düşümüyle öğle–ikindi vakitleri’ yazılmıştı.

2014 restorasyon öncesi fotoğraflarda görünen güneş saatinin, restorasyon sonrası üstüne boya badana yapılarak kapatıldığı ortaya çıktı.

kısıklı abdullahağa camisi minaresi

Yakınlaştırılmış hali:

güneş saati

Daha önceki orijinal hali:


kısıklı abdullahağa camisi minaresi

“Cahilce bir müdahale”

Akademisyen tarihçi Dr. Fatih Köse önceki gün sosyal medya hesabından olayı şöyle duyurdu:

• İnsan nereye boya badana yaptığına dikkat etmeli ya da başında bir uzman olup ona yol göstermeli. Cahilce bir müdahale. Yakından ve dikkatle bakarsanız bunun bir güneş saati olduğunu görebilirsiniz.

Dr. Köse, güneş saatinin üstünde de şunların yazılı olduğunu söyledi:

• Eser-i Şami-zade, kad resemehu Yahya, Fi sene 1176. Günümüz Türkçesi ile Şamlıoğlu’nun eseridir. Yahya da çizmiştir/resmetmiştir. 1762 senesi Sefer ayında.

• En alt köşesinde ise Zuhr, ortada Asr yazıyor. Zuhur öğlen asr ise ikindi demek. Asr yazısının karşısında 8 var. Akşam saat 12’de oluyor bu sisteme göre. Öğlen vakti de 4’e rastlıyor. Bilim ve din dili Arapça olduğu için burada Arapça yazılmış.

• Bütün yetkililerimiz: Belediyelerimiz, Vakıflar, Kültür bakanlığı, Diyanet vs. Bu eserlere sahip çıkmalı temizlemeli, korumalı araştırmacıların işini kolaylaştıracak hale getirmeli. Burada olduğu gibi işi zorlaştırmamalı. Mezar taşlarına ve kitabelere sahip çıkılmalı.


• Böylece tarihi konularla, eserlerle ilgilenen akademisyenler, araştırmacılar ve ilgililer daha rahat çalışır, daha kusursuz, net ve bilimsel eserler ortaya koyar.

Cem Seymen: Minimum yanan kombiye bu fatura geliyorsa 4 kişilik aile ne yapar?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.