Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaç sanat emekçisinin işsiz kaldığını bilmiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin “Kaç kültür-sanat emekçisi işini kaybetti” sorusuna “Bilgimiz yok” yanıtını verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaç kültür-sanat emekçisinin işsiz kaldığını bilmediğini açıkladı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kaç sanat emekçisinin işsiz kaldığını bilmiyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Kaç kültür-sanat emekçisi işini kaybetti, kaçı güvencesiz iş havuzuna dahil oldu” diye sordu. Bakanlıktan İlgezdi’ye “Kültür-sanat sektöründe çalışan kişi sayısından bilgimiz yok” yanıtı geldi.


Duruma tepki gösteren İlgezdi, “Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bu açıklama, Türkiye’nin savrulduğu yozlaşmanın en açık örneğidir. 18 yılda kültür endüstrileri sektörlerindeki işkollarının tanımlanması ve işgücüne ilişkin bilgi ve istatistik çalışması yapılmadıysa, ne yapıldı?” dedi.

“İşkur’a sorsun”

İlgezdi, “Bakanlık sayıları yüz binleri aşan ve ne yapacağını bilmez durumda olan kültür-sanat emekçilerine el uzatmak bir yana ‘şu kültür-sanat endüstrisi olmasa bakanlığı ne güzel idare ederdim’ anlayışıyla hareket ediyor” dedi.

İlgezdi, “bakanlık sorumluluk alanına giren sektörlerde çalışan; ışıkçısından rejisörüne, sesçisinden sahne sanatçısına, müzisyeninden yer göstericisine kadar ekmeğinden olan kaç kişi olduğunu bilmiyorsa, İŞKUR’a sorsun” diye konuştu. (Kaynak: Cumhuriyet)

Kılıçdaroğlu, kültür sanat emekçilerinden kesilen fonu anımsatmıştı: “Bir sanat insanı kalkıp, ‘Arkadaş bizden kestiğiniz bu paraları nereye harcadınız’ diye niye sormuyor?”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs nedeniyle 10 aydır çalışamayan sanatçılarla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, fonu anımsatarak, “Sizin yaptığınız sanat eserlerinden kesilen ve Kültür Bakanlığı’na aktarılan bir para. Bu paraya ne oldu? Bir sanat insanı kalkıp, ‘Arkadaş bizden kestiğiniz bu paraları nereye harcadınız’ diye niye sormuyor” dedi.


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgını sürecinde çalıştıkları mekanların kapanması nedeniyle işsiz kalan İstanbul’daki müzisyenlerle bir araya geldi. Müzisyenler, çalışamadıkları için kira, doğalgaz, su gibi ihtiyaçlarını ödeyemediklerini dile getirdiler.

Müzisyenlere, kendilerini eğlence sektörü olarak tanımlamamaları gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Siz sanatçısınız. Sanatçının aykırı bir yönü vardır, doğrudur. Sanatçı geleceği gören, ufku çizen kişidir. Sanatını icra eder. Zaman zaman medyada eğlence sektörü şöyle, böyle… Kendinizi onun tamamen dışında tutun. İster sanatını sokakta, sinemada, düğün salonunda icra edin ama siz her alanda siz sanatınızı icra ediyorsunuz” dedi.

Anayasa’nın 64’üncü maddesine atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Sanatın ve sanatçının korunması. Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunmasını değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gerekli tedbirleri alır.’ Alabilir değil, alır. Buna hukukta emredici hüküm denir. Devlet, ben almam, alabilirim diyemez. Almaz, sanatçıyı korumak zorunda.”

Kılıçdaroğlu, fonu anımsatarak şöyle devam etti:

“Bir fonunuz var. Sizin eserlerinden ötürü o fona, Kültür Bakanlığı’na para gidiyor. 2017 yılı rakamı 320 milyon TL. Sizin yaptığınız sanat eserlerinden kesilen ve Kültür Bakanlığı’na aktarılan bir para. Paranın ana amacı ne? Sanatı ve sanatçıyı korumak. Yani bu Anayasa’nın gereğini yapmak. Bu paraya ne oldu? Bir sanat insanı kalkıp, ‘Arkadaş bizden kestiğiniz bu paraları nereye harcadınız’ diye niye sormuyor? Sizin paranız. Size ödenmesi gereken bir para. Bugün ödenmeyecek de ne zaman ödenecek?”


CHP lideri Kılıçdaroğlu, sanatçılara sık sık örgütlenmeleri ve birlik olmaları konusunda da önerisinde bulundu.  Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu eşlik etti. Buluşmaya, sanatçılar Hüseyin Turan, Sebahat Akkiraz’ın yanı sıra sanatçıların meslek odaları katıldı.

Asgari ücret ile geçinen ailenin açlık sınırına ulaşabilmesi için 441 liraya daha ihtiyacı var!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.