Microsoft, ölü insanları chatbot haline getirecek teknolojinin patentini aldı

Microsoft, ölü insanlarla chatbot (sohbet robotları) oluşturmak için kullanılabilecek teknoloji için patent aldı. Teknoloji, belirli bir kişiyi simüle eden bir sohbet botu oluşturmak için “görüntüler, ses verileri, sosyal medya gönderileri ve elektronik mesajlar” gibi içerikleri kullanıyor.

Microsoft, ölü insanları chatbot haline getirecek teknolojinin patentini aldı

Microsoft, ölü insanları chatbot haline getirecek teknolojinin patentini aldı

Ölü insanları kopyalamak için kullanılan yapay zeka kavramı yeni değil. Black Mirror dizisinin “Be Right Back” isimli bölümünde işlenen konu yoğun ilgi görmüştü.


Microsoft chatbot patenti ile görüntülere, derinlik bilgilerine ve videolara dayalı olarak belirli bir kişinin 2 boyutlu veya 3 boyutlu modellerini oluşturmak için kullanılması planlanıyor.

Söz konusu patent sadece ölü akrabaların sohbet robotlarını oluşturmak için olmadığı, aynı zamanda kurgusal karakterlerin veya tarihsel figürlerin chatbotlarını oluşturmak gibi daha az ürkütücü şekillerde de kullanılabileği vurgulanıyor.

Günlük hayatımızda zaten kullanılıyor

Chatbot teknolojisi ile aslında günlük hayatımızda sıkça karşılaşır olduk. En çok bankacılık, telefon bankacılığı, sigorta, eğitim gibi sektörlerde karşımıza çıkan sohbet robotları, daha çok çağrı merkezlerinde arama yoğunluğunu azaltmak amacıyla kullanılıyor. Yapay zeka versiyonları sesli verilen yanıtlara göre sizi yapmak istediğiniz işleme götürebiliyor. Zaman zaman da çileden çıkarabiliyor.

Amaç bir kişinin kişiliğini temel alan sohbet botu (chatbot) geliştirme

Chatbot nedir? 2020 damga vuracak yapay zeka tabanlı Chatbot trendleri neler?

Teknoloji devi Microsoft’un ortaya çıkan yeni chatbot patenti, bir kişinin verilerinin kullanımıyla ‘sohbet botu’ oluşturulacağına işaret ediyor. 1 Aralık’ta alınan patentteki teknoloji, sohbet botunun baz alınan kişi gibi yanıtlar vermesini sağlayacak.


Özellikle son günlerde şirketlerin hakkımızda topladıkları kişisel verilerle neler yapabilecekleri tartışılırken Microsoft’un tartışma yaratacak bir patenti ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi internet sitesinde ortaya çıkan patente göre Microsoft, bir kişinin kişiliğini temel alan sohbet botu geliştirme üzerinde çalışıyor.

Belgede yer alan bilgiye göre teknoloji devi, bu patenti 1 Aralık 2020 gününde aldı. 21 sayfadan oluşan belge, sohbet botunun nasıl çalışacağını, bir kişinin kişiliğini nasıl kullanacağını ve hangi verilerden yararlanacağını anlatıyor. Şirket, patentinde sunduğu bu yöntemle seçili bir kişinin veya varlığın sohbet edilebilir bir botunun yapılabileceğini ifade ediyor.

Sohbet robotu hangi verilerden yararlanıyor?

Microsoft’un patentinde gösterdiği teknoloji, bir kişinin kişiliğini benimseyebilmek için o kişinin sosyal verisine başvuruyor. Patentte sosyal veriler arasında sosyal medya paylaşımları, dijital resimler, ses kayıtları, elektronik mesajlar, yazılı mektupların ve benzer bilgilerin yer aldığı belirtiliyor.

Bu bilgilerin alınmasıyla birlikte şirket, patentte gösterilen adımlara göre sohbet botunu eğitmek ve bir kişinin bakış açısıyla etkileşimde bulunabilmek için kullanılabilecek bir ‘kişilik endeksi’ oluşturacak. Bu endeksle birlikte sohbet botu eğitilecek ve bot, baz aldığı kişiye oldukça benzer şekilde sohbet edebilecek.

Geleceğe dair bazı tartışmaların açılmasına neden olabilecek patentte şöyle de bir cümle yer alıyor: “Belirli bir kişiye ait ses tipi, o kişiye ilişkin kayıtlar ve ses verileri kullanılarak oluşturulabilir” Yani sohbet botu, baz aldığı kişinin sesini dinleyerek dışa verdiği sesi ve yaptığı vurguları o kişiye benzer bir şekilde yapabilir.


Kaynak:

  • Sean Endicott. “Microsoft patents tech to let you talk to dead people as chatbots” Windows Central. (21 Jan 2021). https://www.windowscentral.com/
  • Ümit Kılınç. “Microsoft, Bir Kişinin Verilerini Sohbet Botuna Dönüştürebilecek Teknolojinin Patentini Aldı” Webtekno. (17 Ocak 2021) https://www.webtekno.com

İnsan taklidi yapan yapay zeka, bir hafta boyunca fark edilmeden felsefe yaptı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.