Sağlık Bakanlığı: Şehir hastanelerine 2020’de 8,7 milyar TL ödendi

Sağlık Bakanlığı, şehir hastanelerine 2020 yılında toplam 8,7 milyar TL ödediğini açıkladı. Somali, Sudan, Nijer, Bangladeş’teki hastanelere de 53,5 milyon TL kaynak aktarıldığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı: Şehir hastanelerine 2020 de 8,7 milyar TL ödendi

Sağlık Bakanlığı, 2020 yılına ilişkin mali tablolarını yayımladı. Buna göre, bakanlık, şehir hastanelerine 2020 yılında 5 milyar 516 milyon TL kira ödedi.

Söz konusu bedel, mali tablolarda “Yap Kirala Devret Modeli ile Yaptırılan Hastanelerin Kira Bedelleri” kalemi altında açıklandı.


Bakanlık ayrıca, şehir hastanelerine 3 milyar 223 milyon TL’lik hizmet bedeli ödedi. Bu kalem, mali tablolarda “Yap Kirala Devret Modeli ile Yaptırılan Hastanelerin Hizmet Bedelleri” başlığıyla duyuruldu.

Toplam giderlerin yüzde 15’i şehir hastanelerine

Sağlık Bakanlığı’nın 2020 yılı toplam giderleri 58,5 milyar TL olurken, bu rakamın yüzde 15’ini şehir hastaneleri oluşturdu.

Personel giderleri toplam 27,5 milyar TL, SGK primi giderleri 6,2 milyar TL, mal ve hizmet alımı giderleri 19,3 milyar TL oldu.


Aşılama hizmeti giderleri 1,8 milyar TL olarak açıklandı.

Somali, Sudan, Nijer, Bangladeş’e toplam 53,5 milyon TL kaynak aktarıldı

somali mogadişu erdoğan şehir hastanesi

Bakanlık ayrıca, 2020’de Mogadişu-Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Projesine’ne 23,9 milyon TL, Sudan Nyala Türk Hastanesi Projesi’ne 11,8 milyon TL, Nijer-Türkiye Dostluk Hastanesi Projesi’ne 8,4 milyon TL, Bangladeş Sahra Hastanesi’ne 9,4 milyon TL ödeme yaptı.

Şehir Hastanesi nedir?

Şehir hastaneleri, kamu özel işbirliği (KÖİ) yöntemiyle müteahhit firmalara yaptırılıyor. Araziler Hazine tarafından bedelsiz tahsis ediliyor ve yapılan binaya devlet kira ödüyor. Ayrıca, devlet hastane ekipmanları ile otopark gibi alanların kullanımı için yine müteahhit firmaya hizmet bedeli ödüyor.


Şu an itibarıyla 13 şehir hastanesi hizmete girdi, 5 yeni şehir hastanesinin daha 2021’de hizmete girmesi planlanıyor. Uzmanlar, devletin kira ve hizmet bedeli olarak ödediği yüksek giderlerle, çok sayıda devlet hastanesi açabileceğine ancak KÖİ yöntemiyle müteahhitlere kaynak aktarıldığına işaret ediyor.

1.1 milyar TL’lik Trabzon Şehir Hastanesi ihalesi Kalyon’a verildi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.