Tofu nedir? Soya peyniri tofu nasıl yapılır? Tarifi nasıl?

Tofu nedir? Nasıl yapılır? Vegan ve vejetaryenlar sayesinde popülerleşen, protein ve diğer besin değerlerince oldukça yüksek ve adını sıkça duymaya başladığımız tofuyu gelin beraber inceleyelim.

Tofu nedir? Soya peyniri tofu nasıl yapılır? Tarifi nasıl?

Tofu nedir: Kabaca peynir yapımına benzer bir işlemle soya sütünün katı beyaz bloklar halinde preslenip katılaştırılmasıyla oluşmaktadır ve aslen Çin kökenlidir. Düşük kalorili diyebileceğimiz bir besin olan tofu, proteince zengindir.

Fıstık ezmesinden ve falafelden sıkılan vegan/vejetaryenler için adeta bir kaçış noktası olmakla beraber saydıklarımdan farklı beslenme alışkanlıklarına sahip bireyler tarafından da sevilerek tüketilmektdir.


İçerisinde protein haricinde sayısız vitamin de barındıran tofunun zengin olduğu vitaminler arasında kalsiyum, potasyum ve demir sayılabilir.

Tofu besin değerleri nasıldır?

tofu nasıl yapılır

BBC Good Food * tarafından açıklanan değerlere göre 100 gram tofunun yaklaşık 73kcal’dir.

  • 8,1 gr protein,
  • 4,2 gr yağ,
  • 0,7 gr karbonhidrat,
  • 0,5 gr doymuş yağ içerir.

Tofu nasıl pişirilir?

Öncelikle, pişirmeye başlamadan önce tofuyu istediğiniz şekil ve boyutta (dilimler, küpler veya ufalanmış parçalar) kesmeniz gerekir. Sonrasında damak tadınıza ve isteğinize göre tofuyu kavurabilir, ızgara yapabilir, kızartabilir, haşlayabilir ve derin yağda kızartabilirsiniz.


Hatta sıkça tercih edilen bir yöntem olarak çırpılmış yumurta yapar gibi küçük parçalar halinde ufaladıktan sonra istediğiniz baharatlarla lezzetlendirip tavada 3-5 dakika kavurarak kahvaltıda da tüketebilirsiniz.

yumurtalı tofu

Hangi coğrafyalarda sıkça karşımıza çıkıyor?

Çin kökenli olan tofu, Çin dışında birçok ülkenin mutfağında da sıklıkla kullanılır. Özellikle Japonya, Kore ve Güneydoğu Asya’da yemeklerde tofuya fazlaca yer verilir. Ülkemizde de her geçen gün popülerleşen bir ürün haline geldiğinden dolayı marketlerde tofuyu kolayca bulabilirsiniz.

tavuklu soya peyniri

Türkiye’de en çok kimler tofuya meraklı?

Google aramalarına baktığımızda, “tofu” aramasının geçtiğimiz yıl en çok yapıldığı şehir ülkemizde Eskişehir olmuştur. Eskişehir’i sırasıyla Balıkesir, İstanbul, İzmir ve Ankara takip eder. Aşağıdaki harita da Türkiye’deki tofuyla ilgili aramaların dağılımlarını gösterir.

google araması

Her şeyin fazlasını tüketmenin vücuda zarar verebileceğinin bilincinde olarak aşırıya kaçmadan tofuyu tüketebilir ve böylelikle vücudunuza aldığınız protein kaynağını çeşitlendirebilirsiniz.


Kaynak:

Deniz tuzu ve sofra tuzu: Hangisi tercih edilmeli?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.