Türkiye internet hızı konusunda dünyada kaçıncı sırada?

Türkiye mobil internet hızında 36.79 Mbps ile 58. sırada yer alırken sabit internet hızında da 28.74 Mbps ile 102. sırada bulunuyor. Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, “Türkiye’de internet yavaş değil, kullanıcılar yavaş interneti tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye internet hızı konusunda dünyada kaçıncı sırada?

Türkiye internet hızı konusunda dünyada kaçıncı sırada?

Speedtest tarafından açıklanan verilere göre Türkiye, 28.74 Mbps sabit internet hızı ile en hızlı sabit internete sahip ülkeler arasında 102. sırada konumlanıyor.


“Türkiye’deki kullanıcılar düşük hızları istiyor”

Yeni Mesaj’a yaptığı açıklamalarda “Örneğin Almanya’da fiberleşme oranı yüzde 3.5, bizde ise yüzde 20. Polonya’da satılan tarifelerin yüzde 50’si 50 megabitin üstünde. Türkiye’de kullanıcılar düşük hızları tercih ediyor.” ifadelerini kullanan Türk Telekom Genel Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı, sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.

Yusuf Kıraç, açıklamasının devamında “Bir de Avrupa’da hane başına 1.4 kişi, Türkiye’de ise 3.4 kişi düşüyor. Ciddi ortak kullanıcı var! Haliyle hız düşüyor. Dahası kapıda fiber var ancak apartmanların iç donanımı fiber internete uygun.” ifadelerini kullandı.

Fiyat ve altyapı sorunları

Ülkemiz genelindeki sorunların temel olarak hem altyapıdan hem de fiyatlardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu noktada internet servis sağlayıcılarının internet hızına bağlı olarak ciddi oranlarda fiyat farkı istemesi ya da gerekli altyapıları sunmaması, bu durumun en büyük sebepleri arasında yer alıyor.

Türkiye internet hızında 102. sırada

Kullanıcıların yaptığı testler doğrultusunda hesaplanan internet hızı sıralaması oldukça dikkat çekici görünüyor. Yapılan açıklamaya göre en hızlı sabit internet altyapısı 229.42 Mbps ile Singapur’da bulunuyor. En hızlı mobil internet altyapısı ise 145.03 Mbps ile Güney Kore’de yer alıyor.


Kasım 2020’de açıklanan Speedtest Intelligence verilerine göre; Türkiye mobil internet hızında 36.79 Mbps ile 58. sırada yer alırken sabit internet hızında da 28.74 Mbps ile 102. sırada bulunuyor.

Türkiye’nin sabit internet hızında önceki aya kıyasla bir sıra düşüş yaşandığı aktarılırken, mobil internet hızında geçen aya kıyasla dört sıra düşüş yaşandığı belirtiliyor.

internet hızı

Türkiye’de internet servis sağlayıcılarına (İSS) göre internet hızı skorları (Speed Score):

  • Türksat Kablo – 32.25
  • TurkNet – 26.69
  • Turkcell – 21.59
  • Vodafone – 18.91
  • Türk Telekom – 13.47

Ortalama gecikme:

Yine Speedtest Ookla’nın Ortalama Gecikme (Mean Latency) verilerine göre; 38 ms ile en çok gecikme yaşanan internet servis sağlayıcısı Türk Telekom.

  • Türksat Kablo – 15 ms
  • TurkNet – 25 ms
  • Turkcell – 25 ms
  • Vodafone – 28 ms
  • Türk Telekom – 38 ms

Tutarlılık skorları:

Türksat Kablo %52,2 ile Türkiye’de en yüksek Tutarlılık Skoru‘na (Consistency Score) sahip internet servis sağlayıcısı konumunda bulunuyor.

  • Türksat Kablo – %52,2
  • TurkNet – %47
  • Turkcell – %38,6
  • Vodafone – %33,7
  • Türk Telekom – %18,6

Şehirlere göre en hızlı internet:

İstanbul, 31.20 Mbps yükleme hızı ile Türkiye’nin en hızlı yükleme hızına sahip şehri konumunda.

  • İstanbul – 31.20 Mbps
  • Ankara – 31.16 Mbps
  • İzmir – 27.19 Mbps
  • Bursa – 24.44 Mbps
  • Adana – 23.51 Mbps

Kaynak:

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu: İnternet hızı 56 GB olacak


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.