Twitter şeffaflık raporu: Türkiye hesap kapatma ve paylaşım sildirme taleplerinde birinci!

Twitter, 2020 yılının ilk altı ayı için hazırladığı şeffaflık raporunu paylaştı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, 2012 yılından beri açıklanan raporlarda mahkeme kararları, kapatılması istenen hesaplar, kaldırılması istenen tweetler ve diğer talepler kategorilerinde Türkiye’nin birinci sırada olduğunu söyledi.

Twitter şeffaflık raporu: Türkiye hesap kapatma ve paylaşım sildirme taleplerinde birinci!

Twitter şeffaflık raporu: Türkiye hesap kapatma ve paylaşım sildirme taleplerinde birinci!

Twitter, 2020 yılının ocak ve haziran aylarını kapsayan son şeffaflık raporunu yayınladı. 2012 yılından beri düzenli olarak şeffaflık raporu yayınlayan Twitter, hükümetlerden gelen taleplerle ilgili istatistikleri kamuoyu ile paylaşıyor. Yayınlanan son istatistikleri yorumlayan bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, dünya genelinde Twitter’a gönderilen tüm talepler sıralamasında Türkiye’nin, 45 bin 776 taleple ilk sırada yer aldığını söyledi.


“En çok hesabın kapatma talebi Türkiye’den istedi”

Rapora göre 2020 yılının ilk 6 ayında Türkiye’den 347 bilgi talebi gönderilirken hiçbirine Twitter tarafından cevap verilmedi. “Twitter Türkiye’ye gelirse bu tablo tamamen değişecektir” diyen Akdeniz, “Dünya genelinde (2012-2020 ilk 6 ay) Twitter’a gönderilen tüm talepler sıralamasında Türkiye 45.776 taleple bir numarada yer alıyor. Arkasından 38.941 taleple Japonya geliyor.

Genel toplamda en çok mahkeme kararı (6.513) ve diğer talep (39.263) Türkiye’den gönderilmiş. Dünya genelinde (2012-2020 ilk 6 ay) Twitter’dan en çok hesabın kapatılmasını 99.840 hesapla Türkiye talep etmiş. Arkasından 74.660 taleple Endonezya geliyor. Hesap kapatmada ise Türkiye 2.501 hesapla bir numarada, arkasından 340 hesapla Rusya geliyor” ifadelerini kullandı.


“Kaldırılan Twitter paylaşımlarında da Türkiye birinci”

Twitter’dan kaldırılan tweetler sıralamasında Türkiye’nin 2012 yılından beri 12 bin 165 tweetle ilk sırada olduğunu belirten Akdeniz, “2020 yılının ilk 6 ayında Twitter’dan en çok hesabın kapatılmasını Japonya (22.189) talep etmiş. Türkiye ise 6523 hesabın kapatılması talebi ile 6. sırada.

Twitter bu taleplere istinaden en çok hesabı Türkiye’den (43) kapatmış, 2. sırada Rusya (19) 3. sırada Hindistan (17) var. 2020 yılının ilk 6 ayında ayrıca Twitter kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 153 hesap daha kapatılmış. Bu dönemde Twitter en çok tweeti Rusya’dan (1.437) ve İngiltere’den (699) silmiş. Türkiye’den silinen tweet sayısı ise 148” dedi.

“Türkiye’den doğrulanmış gazeteci hesaplarına 142 tane kapatma isteği”

Twitter’ın Türkiye’de yasal temsilci bulundurmaya karar vermesi durumunda istatistiklerin ters yüz olacağını söyleyen Akdeniz, “Dikkat çeken bir detay da Twitter’a gönderilen toplam 158 doğrulanmış gazeteci hesabı (verified account) ile ilgili 333 hesap kapatma talebinin 142 tanesinin Türkiye’den gönderilmiş olması.


Türkiye’nin gazetecilerle ilgili rahatsızlığı Twitter nezdinde de devam ediyor. Şunu da unutmadan ekleyeyim, Dünya genelinde Twitter’ın platformdan çıkarttığı toplam tweet sayısı 28.542. Bunlardan 12.135’i (%42) Türkiye’den gelen talepler sonrası çıkartılmış. Toplam kaç tweetin çıkartılması istendiğini ise Twitter açıklamıyor” ifadelerini kullandı.

Araştırma: Türkiye’de gençler için özgürlük her şeyden önemli!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.