Fatih Altaylı: Uzay için sadece 5 milyon lira bütçe ayrılması ilginç!

Fatih Altaylı: 2021 bütçesinde uzay için sadece 5 milyon lira ayrılması ilginç. Bu para ile uzaya gidilmez ama yeni bir zırhlı makam aracı alınabilir. Kim bilir belki de bütçeyi hazırlarlarken uzaya gitmek hesapta yoktu.

fatih altaylı uzay bütçe

Fatih Altaylı: Uzay için sadece 5 milyon lira bütçe ayrılması ilginç!

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, 2021 yılında uzay için 5 milyon lira bütçe ayrılmasının ilginç olduğunu belirterek, “Kim bilir belki de bütçeyi hazırlarlarken uzaya gitmek hesapta yoktu” düşüncesini dile getirdi.


Altaylı yazısında, “Bu para ile uzaya gidilmez ama yeni bir zırhlı makam aracı alınabilir. Kim bilir belki de bütçeyi hazırlarlarken uzaya gitmek hesapta yoktu. Sonradan akıllarına geldi.” ifadesini kullandı.

AK Parti’nin ilk iktidar döneminde de bir uzay programı açıklanmıştı.

Bu programa göre;

• 2008’de Türk yüksek irtifa uçağı geliştirilmiş olacaktı.

• 2008’de Türk astronot yetiştirme programı başlayacaktı.

• 2009’da ulusal fırlatma sistemi geliştirilmiş olacak ve düşük maliyetli roketlerin geliştirilmesine başlanacaktı.

• 2013’te kuyruklu yıldız taramalarına başlanacaktı.

• 2014’te kuyruklu yıldız bulunacaktı.

• 2014’te yerli bir roketle milli araştırma uydusu Dünya’ya en yakın gezegenlerden birine, Ay veya Mars‘a gönderilecekti.

• 2015’te Türk bir astronotun uzaya gönderilmesi sağlanacaktı.

• 2020’de yerli ve milli uzay gemisi tasarımı ve imalatına yönelik çalışmalara start verilecekti.

Bunların hiçbiri gerçekleşmedi bildiğiniz üzere.

Doğu Anadolu Gözlemevi projesi ise sürüyor.

Türkiye elbette uzaya da gidebilir, uydu da yollayabilir.

Ama bu işler için 2021 bütçesinde sadece ve sadece “5 milyon TL” yani yaklaşık 700 bin dolar koyulması ilginç.

Bu para ile uzaya gidilmez ama yeni bir zırhlı makam aracı alınabilir.

Kim bilir belki de bütçeyi hazırlarlarken uzaya gitmek hesapta yoktu.


Sonradan akıllarına geldi.

Uzay ajansları bütçeleri: Astronot göndermenin maliyeti ne?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.