Faturalar Avrupa’da düşerken, Türkiye’de yükseldi!

Avrupa’da tüketiciler için enerji fiyatları son bir yılda yüzde 4,1 oranında azalırken, Türkiye’de yüzde 7,9’luk artış oldu. Türkiye’de enflasyon yüzde 14,97 olurken, Avrupa’da ocaktaki sert yükselişe rağmen oran yüzde 0,9’da kaldı.

Faturalar ve enflasyon Avrupa düşerken, Türkiye yükseldi!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 19 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi’nde enerji fiyatları ocakta bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 4,1 düştü. TÜİK verilerine göre ise Türkiye’de bu dönemde enerji fiyatları yüzde 7,86 oranında arttı.

Avrupa’da enerji fiyatlarında yıllık düşüş, pandeminin döneminde doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Dünyada enerji fiyatlarının dolar cinsi fiyatlarındaki düşüşe rağmen Türkiye’de döviz kurlarının artışı, fiyat artışını da beraberinde getirdi.


TÜİK’in özel kapsamlı TÜFE göstergeleri arasında yer alan ‘Enerji’ kalemi, enflasyon sepetindeki şu maddeleri içeriyor: Su faturası, elektrik ücreti, doğalgaz ücreti, doğalgaz abonman ücreti, tüp gaz ücreti, kömür ücreti, odun ücreti, benzin, motorin, LPG ve motor yağları.

Avrupa’da enflasyon yüzde 0,9

Ocak ayında Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 14,97 olurken, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) Euro bölgesinin enflasyonunu yüzde 0,9 olarak açıkladı.

Yüzde 0,9’luk oran Türkiye’deki enflasyon oranına göre çok düşük olsa da, Aralık 2020’deki yüzde -0,3’lük orana göre ciddi artış anlamına geliyor.

İşlenmiş gıdada büyük fark!

Euro bölgesinde, gıda, alkol ve tütün grubunda yıllık fiyat artışı yüzde 1,5 ile ilk sırada yer alırken, hizmetler grubunda fiyat artışı yüzde 1,4 oldu.

İşlenmemiş gıda fiyatları Türkiye’de ocakta yıllık yüzde 18,08 oranında artarken, Euro bölgesinde bu oran yüzde 1,9 oldu.


Kaynak:

Ekonomik krizin boyutu: Sadece gıda harcaması düşülünce asgari ücretliye 173 TL kalıyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.