Hukuk, demokrasi ve Ay’a çıkmak

Hukuk, demokrasi ve özgürlükler sorunu varken Ay’a çıkmak…

Hukuk, demokrasi ve Ay çıkmak

Hukuk, demokrasi ve Ay’a çıkmak

2015 yılındaki seçimlere girerken AKP iktidarı ‘yerli yolcu uçak projesi’ni gündeme getirmişti ve 2019 yılında bu uçaklar hazır hale getirilmiş; bunun yanında milli elektrikli otomobilimiz yollarda olacaktı.


AKP iktidarı bu gelişmeleri güçlü şekilde savunuyordu. Hatta geçmişte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak “Uzaya yol yapacağımızı söylesek inanacak AKP seçmenimiz var” açıklamasında bulunmuştu.

Doğrusunu söylemek gerekirse AKP, seçmenini çok iyi tanıyor ve bugün de “2023 yılında Ay’a çıkacağız” açıklamasında bulundular.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde Tesla ve SpaceX’in sahibi Elon Musk ile görüşmede bulunarak belki de bunun altyapısını hazırladı. Bu mümkün olacak mı önümüzdeki zaman diliminde göreceğiz…

Ancak Türkiye’nin Ay’a çıkmaktan öte daha yapacak çok şeyi var!

Hukuk ve demokrasi

Bir bireyin yaşadığı toplumda öncelikle ‘refah ve huzur içinde yaşama’ probleminin çözülmesi gerekir. Türk toplumu, şu an için ne kadar huzurlu, ne kadar özgür yaşıyor ve ne kadar demokrasi ile yönetiliyor.

İktidar, ekonominin sıkıntıya girmesinden dolayı önce yargı reformundan bahsetti; sonra dozu artırarak ‘yeni anayasa’yı dile getirdi. Çünkü şu kesin ki; yargı, demokrasi ve ekonomi bölünmez bir birliktelik taşır. Etle tırnak gibidir. Maalesef ki, AKP iktidarı ne zaman başı sıkışsa o zaman aklına geliyor hukuk ve demokrasi. Ancak hala toplumu rahatsız eden gelişmeler de yaşanmıyor değil…


Birkaç örnek vermek gerekirse… Son günlerde ortaya çıkan Boğaziçi eylemleri bunun en somut örneği. Üniversite dışından getirilen bir rektörün, öğrenciler tarafından kabul görmemesini dikkate almamak ulusal ve uluslararası alanda demokrasi için sorun teşkil etmektedir.

Ataması hukuki midir? Evet, hukukidir. Ancak demokratik midir? Hayır! Bu sorun, sadece bu iktidarın sorunu değil. Sorun 1980 darbesinin getirdiği 1982 anayasası. Bu sorunun devamı olan Trakya Üniversitesi profesörünün Boğaziçi öğrencilerini tehdidi başka bir demokratik ve hukuki sorunu doğurmaktadır.

Sadece bu gelişmeler değil…

301 kinin öldüğü Soma faciasında Yargıtay kendi kararını bozdu ve tutuklu sanık kalmadı!

Polislerin öldürdüğü Gazi’deki gençlerin davasında, polislere sadece 24 bin lira ceza verildi.

İpek Er’e tecavüz eden ve intiharına neden olan Uzman Çavuş Musa Orhan tahliye edildi.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen İrfan Fidan‘ın teamüllere uygun olmayan seçim süreci…

İşte asıl meselenin özü özgürlükler, hukuk, demokrasi meselesi boyutu…


Bunları çözmeden Ay’a çıkmak milli içeceğimiz olan ay’ran içmeye benzer!..

Uzay ajansları bütçeleri: Astronot göndermenin maliyeti ne?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…