Normalleşmeye yakın iller hangileri? Bilim Kurulu üyesi Prof. İlhan açıkladı

Normalleşmeye yakın iller hangileri? Mart ayında beklenen normalleşme adımlarını değerlendiren Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, normalleşmeye en yakın olan illeri açıkladı.

normalleşmeye yakın iller

Normalleşmeye yakın iller hangileri? Bilim Kurulu üyesi Prof. İlhan açıkladı

Koronavirüs salgınında normalleşmeye ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah 1 Mart’tan itibaren kriterleri karşılayan illerimizde beklentileri karşılayan adımları atmaya başlayacağız” dedi. Peki mevcut tabloya göre normalleşmeye yakın iller hangileri?


Düşük riskli iller:

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı illerin haftalık vaka oranlarına göre 100 bin nüfusta vaka sayısı 10’un altında kalarak “düşük riskli” görülen iller Hakkari, Şırnak, Muş, Batman ve Diyarbakır oldu.

Vaka sayısı 100 bin nüfusta 100’ün üzerinde çıkan 12 il ise “yüksek riskli” olarak haritada yer aldı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, illerin haftalık güncel verilerini, harita üzerinde inceleyerek, normalleşmeye yakın ve uzak illeri değerlendirdi.

Prof. Dr. İlhan, il il 100 bin nüfustaki vaka sayılarının yer aldığı haritanın, 1 Mart’ta başlayacak “yerinde karar” için anahtar olacağını söyledi.

İlhan, haritaya göre illerin kendi aralarında kategorize olduğunu net olarak gördüklerini belirterek şu bilgileri paylaştı:

• Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerimiz 100 binde 200’den fazla.

• Konya, Aksaray, Osmaniye, Karaman illerimizin 100 binde 100’den fazla olduğunu gözlemliyoruz.

• Onun dışındaki illerimiz genel olarak aslında 100 binde 100’ün altındalar.

Mustafa Necmi İlhan
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan

İyi durumda ve kötü durumda olan iller hangileri?

Prof. Dr. İlhan, vaka sayası 10’un altındaki düşük riskli 5 ilin yanında normalleşmeye en yakın diğer illeri incelerken, “Ankara, büyükşehir olarak baktığımızda aslında iyi bir durumda, Ankara’daki vatandaşlar kurallara uyuyorlar.

Eskişehir iyi durumda, İzmir biraz daha olumsuz durumda; ama aslında Ankara’ya oldukça yakın gibi düşünülebilir. Antalya biraz daha yüksek, bir üst seviyede gibi düşünmek gerekiyor, Mersin beraber şekilde yüksek.


• Adana örneğin Ankara’ya yakın bir skalada, Ankara ile benzer bir değişim yapılabilir.

• Hatay, Ankara’ya benzer bir zaman diliminde. Doğuya doğru Adıyaman’da olumsuz bir durum söz konusu, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş görece daha iyi.

• Batıda Kütahya Eskişehir’den nüfusu az olmasına rağmen daha olumsuz rakamlara sahip,

Balıkesir daha olumsuz rakamlara sahip, Çanakkale daha iyi rakamlara sahip. Doğuda da batıda da yüksek illerimiz de var düşük illerimiz de var. Buna göre hareket edilip kurallara uyulursa biran önce o yüksek illerimiz de kısa zamanda aşağıya doğru gelir.

normalleşme vaka haritası

Karadeniz’de vakaların artış nedeni

Prof. Dr. İlhan, Karadeniz’deki vaka artışının nedenine ilişkin; “Nedeni hem o bölgede mutant virüs daha çok olabilir, hem de o bölgede vatandaşlar daha çok bir araya gelebilirler, daha çok maske takmayabilir, kapalı ortamlarda bir araya gelebilirler. Bunları üst üste koyduğumuzda bunların nedeni ikisi de olabilir.

Bu illerde diyelim ki 100 binde 200’den 300 civarına yükseldi, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile örneğin o ile giriş çıkış yasaklanabilir, o ilde vakaların çok olduğu özelikle bazı mahalleler, ilçeler varsa oraya giriş çıkışın kapatılması söz konusu olabilir. Veya sokağa çıkma kısıtlamaları örneğin ilin bir bölgesinde kaldırılabilir, bir bölgesinde farklı bir yaklaşım geliştirilebilir” ifadesini kullandı.

İl haritasında Ankara’da 100 bin nüfusta görülen vaka sayısı 35.39, İzmir’de 42.67, İstanbul’da 68.23 olarak yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kontrolsüz normalleşmeye yönelirsek daha sert tedbirler kaçınılmaz

• Kontrolsüz bir normalleşmeye yönelirsek bir süre sonra yeniden artan vaka ve vefat oranları nedeniyle çok daha sert tedbirleri hayata geçirmemiz kaçınılmaz olacaktır. Sadece Türkiye olarak bizim normalleşme adımlarını atmamız yetmiyor, bu sürecin tüm dünyayla birlikte, özellikle yakın ilişkilerimizin bulunduğu Avrupa coğrafyasıyla birlikte yürümesi şarttır. Her alanda ancak bu şekilde arzu ettiğimiz neticelere ulaşabiliriz.

• Şehirlerimizde virüsün kol gezdiği, havalimanlarımıza uçuş yapılmadığı, sınır kapılarımızın kapalı olduğu, hammadde temin edemediğimiz, ürettiğimizi teslim edemediğimiz bir normalleşme hiçbirimizin işine yaramaz.

• Şehirler bazında normalleşme adımlarının atılmaya başlanacağının müjdesini paylaşmıştık. İnşallah 1 Mart’tan itibaren diğer alanlarda da kriterleri karşılayan illerimizde beklentileri karşılayan adımları atmaya başlayacağız. Aşılama çalışmalarını belirlenen öncelik gruplarına göre devam ettiriyoruz.


• Mart ayı inşallah aşılama konusunda da çok büyük mesafelerin kat edildiği bir dönem olacaktır. Aşı temini için tüm kanalları zorluyoruz. Normalleşme kriterlerinin yakalanması için kendi illerinizdeki vaka ve aşı oranını takip etmenizi rica ediyorum. İllerinizdeki olumlu yönde geliştirerek normalleşme sürecini nihayete erdireceğimize inanıyorum.

AKP kongrelerinin yapıldığı illerde vaka artışları yaşandı!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.