Tuhaf antik güzellik sırları: Timsah gübresi, deve idrarı ve gamze oluşturucu

Günümüzde herkes gündüz kremi, gece kremi, tonik, maske, peeling, yüz yıkama jeli gibi kozmetiklerle güzelliklerine güzellik katmaya çalışırken, eskiden insanların çok daha “tuhaf” güzellik alışkanlıkları varmış. Gelin beraber günümüzde kullanılmayan (umarım) güzellik trendlerine beraber göz atalım.

tuhaf antik güzellik sırları

Tuhaf antik güzellik sırları: Timsah gübresi, deve idrarı ve gamze oluşturucu…

Eski Yunanlılar ve Romalılar, timsah gübresinin güzelleştirici ve onarıcı özelliklere sahip olduğunu düşünüyorlardı. Gübre, yaşlanmayı geciktiren yüz bakımlarında veya rahatlatıcı bir banyoda kullanılmak üzere çamurla karıştırılıyordu. Aslında günümüzde de çamur banyoları hala uygulanan güzellik trendleri arasında bulunuyor ve çamur banyolarının cildi iyileştirdiği, eklem ve kas ağrısını hafiflettiği ve vücuttaki toksinleri attığı söyleniyor.


Timsah gübresi kullanımı banyolarda ve cilt bakımında bitmiyor. Elizabeth dönemlerinde popüler olan bembeyaz yüzlere ulaşmak için kadınlar genelde daha az toksik bir seçenek olarak da kurutulmuş halini yüzlerine sürerek kullanırlardı.

Konu nefes tazelemeye geldiğindeyse, “Listerine” gibi markaların daha hiç adının duyulmadığı zamanlarda, belki de inanmayacaksınız ama Romalılar nefeslerini tazelemek ve daha beyaz dişler elde etmek için idrar gargarası kullanıyorlardı. Hatta genel itibarıyla herhangi birinin idrarı yerine Portekiz idrarı kullanılırdı çünkü kendilerininkinden daha etkili olduğunu düşünüyorlardı.


İdrar demişken, idrar sadece nefes tazelemek için kullanılmıyordu. Eskiden Arabistan’daki kadınlar saçlarının daha parlak görünmesini ve daha hızlı uzamasını sağlamak amacıyla, saçlarını deve idrarına batırıyorlardı veya deve idrarıyla saçlarını yıkıyorlardı. Ayrıca o dönemlerde deve idrarı, karaciğerde şişlik ve vücutta ortaya çıkan apse, yaralar ve diş ağrısı gibi diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılıyordu.

deve idrarı

1936 yılında Isabella Gilbert, gamzelerin “siparişe göre yapılabilmesi” için “Dimple Maker”ı icat etmiştir. Bu ilginç alet, gamzeleri oluşturmak için yanaklara bastıran iki küçük düğmeli bir yaydan oluşuyordu ancak 1940’lı yıllarda Amerika’daki bazı araştırmacılar, bu basit makinenin uzun süre kullanılmasının kansere yol açabileceğini söylediler ve makine kullanımı ciddi ölçüde azaldı.

dimple maker


Kim bilir, şimdi bizim tuhaf bulduğumuz bu güzellik trendleri gibi, gelecekte de bizim şu an kullandığımız güzellik trendlerine insanlar bu gözle bakacaklar, belli mi olur…

Güzellikte yeni estetik trendi: Yüze bütünsel dokunuş


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.