27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi: Metin Akpınar ve Müjdat Gezen

27 Mart Dünya Tiyatro Günü ulusal bildirisi, bu yıl Metin Akpınar ve Müjdat Gezen tarafından kaleme alındı. Pandemi nedeniyle uzak kaldığımız sahnelere ve en önemlisi de alt basamaklardaki varoluş sancılarından sanat açlığıyla üretip paylaştığımız, değerlendirdiğimiz insani zamanlara sağlıkla kavuşmak dileğiyle. Umuyorum size tekrar tiyatro oyun tanıtım yazılarıyla, tiyatro haberleriyle ulaştığımız, 27 Mart bildirilerinin sahnelerden paylaşıldığı günler tez zamanda gelir. 

27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi: Metin Akpınar ve Müjdat Gezen

27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi: Metin Akpınar ve Müjdat Gezen

27 Mart Dünya Tiyatro Günü sanat emekçilerine, sanatseverlere kutlu olsun.


Dionysos şenlikleriyle başlayıp gelişen tiyatro, asırlardır varlığını sürdürüyor. Merkezinde insan olan bu sanat, insan var olduğu sürece yaşayacak.

Edebiyatın en içten bölümlerinden biri olan Tiyatro Edebiyatı’nda, oyun yazarlarına çok gereksinim var. Onlarsız olmaz. Tıpkı seyirci olmadan tiyatro olmayacağı gibi…

Oyuncu – Seyirci – Oyun Yazarı.

Biz bize benzeyen insanlarla üç yüz elli bin yıldır yeryüzündeyiz. Ancak insanı insan yapan, Bilimdir, Sanattır, Tiyatrodur.

Ana malzemesi insan olan bu meslekte, iyi insandan iyi yazar, iyi yönetmen, iyi oyuncu çıkartmak daha kolaydır.

Biz değerler sıralamasında, genelde sanatı en üst sıraya koyarız. Özelde tiyatroyu, sanata en yakın düzeyde düşünüyoruz. Çağımızda; üreme içgüdüsü, beslenme içgüdüsü tatmin olduğunda mutlu olanlara başka popülasyonlara verilen adı veriyoruz.

Ancak üreme, beslenme açlıklarından başka açlıklar duyanlara, onları üretip onları tükettiğinde mutlu olanlara insan diyoruz.

Bilgi iletişim çağı ne kadar gelişirse gelişsin, algoritmalar, yapay zekâlar nereye ulaşırsa ulaşsın, Tiyatro insanla yapılır, insanca yapılır, insanlar için yapılır…

TİYATRO İNSANLIĞIN VAZGEÇİLMEZİDİR.

İNSANSIZ TİYATRO, TİYATROSUZ İNSAN OLMAZ.


Müjdat GEZEN – Metin AKPINAR

Helen Miller’dan Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...