Bitcoin nedir? Güvenli bir şekilde Bitcoin nasıl alınıp satılır?

Özellikle 2017 yılındaki büyük fiyat hareketlerinin ardından popüler hale gelen ve 2021 yılında sergilediği performans ile de benimsenmesi artan Bitcoin (BTC), en basit anlamı ile bir kripto para birimidir. Peki, Bitcoin nasıl alınır satılır, güvenilir Bitcoin borsası nasıl seçilir?

Bitcoin nedir? Güvenli bir şekilde Bitcoin nasıl alınıp satılır?

Bitcoin nedir?

Teknik dokümanında da belirtildiği gibi Bitcoin, “eşler arası elektronik nakit sistemi” olarak tanımlanabilir. Bitcoin ile bir para transfer işlemi gerçekleştirirken kişiler herhangi bir üçüncü kuruma ihtiyaç duymadan işlemleri merkezsiz olarak gerçekleştirebilirler. Bu sebeple Bitcoin ile yapılan transfer işlemleri, geleneksel sistemlerden hem çok daha ucuz hem de çok daha kısa sürede gerçekleşir.

Bunlara ek olarak Bitcoin’i kimin tasarladığı da net olarak bilinmiyor. Bitcoin’in arkasında “Satoshi Nakamoto” takma adını kullanan kişi ya da kişiler bulunuyor. Satoshi Nakamoto kimliğini açıklamayarak Bitcoin’in merkezszi olmasını hedefliyor. Böylece Bitcoin hiçbir bireye, hükümete, bankaya ya da finansal kuruma ait olmadan bireylere finansal özgürlüğü verebilecek bir sistem olarak tanımlanıyor.

Öte yandan CoinTürk adlı haber sitesinde de belirtildiği gibi Bitcoin’in altında Blockchain teknolojisi yatıyor. Blockchain, herhangi bir merkeze ihtiyaç olmadan kayıtların dağıtık bir şekilde birçok bilgisayarda saklanabildiği bir teknolojidir. Yani, bir Bitcoin işlemi yapıldığında bu işlem tüm dünyada dağıtık halde bulunan bir sisteme aynı anda kaydedilir ve bu işlemlerin bulunduğu bloklar zincirler halinde birbirine bağlanır.

Dolayısıyla Blockchain teknolojisinde kaydedilmiş herhangi bir işlemi değiştirmek ya da silmek isteyen bir kişinin aynı anda tüm bilgisayarlardaki aynı işleme müdahale etmesi ve o işlemden sonra gelen tüm işlemleri ve blokları da değiştirmesi gerekecek. Bu sebeple Blockchain’e herhangi bir saldırı gerçekleştirmek imkansız olmasa da çok zor. Zaten Blockchain ve dolayısıyla Bitcoin ya da kripto para birimleri bu sebeple geleneksel sistemlerden çok daha güvenilir kabul ediliyor.

Bunların yanı sıra Bitcoin günümüzde günlük alışverişler yerine daha çok bir değer saklama aracı, yatırım aracı ya da enflasyondan korunma aracı olarak kullanılıyor. Bitcoin’in 12 yıllık sürecine bakıldığında dünya üzerinde tüm varlıklardan çok daha yüksek performans sergilediği göz önüne alındığında neden yatırım aracı olarak tercih edildiği anlaşılıyor.

Bunlara ek olarak Bitcoin özünde deflasyonist bir varlık olarak tasarlandı. Bitcoin piyasaya sürüldüğü anda kaç adet olacağı belliydi ve BTC arzı 21 milyon ile sınırlandı. Piyasaya sürülen Bitcoin miktarı ise her dört yılda bir yarı yarıya azalacak şekilde ayarlandı. Dolayısıyla Bitcoin doğası gereği deflasyonist bir varlıktır. Bunun yanında merkez bankaları para basma yetkisini ellerinde tuttukları için istedikleri zaman piyasaya para sürebiliyor. Bu da enflasyonun oluşmasına ve artık günümüzde korkulacak seviyelere ulaşmasına sebep oluyor.

Bitcoin nedir” sorusunu yanıtladıktan sonra belki de en çok merak edilen ikinci konuya geçelim: Nasıl Bitcoin alınır?

Bitcoin nasıl alınıp satılır?

Bitcoin almak için çeşitli yöntemler tercih edilebilir. Günümüzde bu yöntemler arasında en sık kullanılanının Bitcoin borsaları ve kripto para işlem platformları olduğu görülüyor. Bunlara ek olarak LocalBitcoins gibi kişiden kişiye işlem platformları aracılığı ile, günden güne daha yaygın hale gelen Bitcoin ATM’leri ile ve eğer bir işletme sahibiyseniz ödemeleri Bitcoin ile kabul ederek BTC sahibi olabilirsiniz.

Dünyada şu anda çok fazla sayıda Bitcoin borsası bulunuyor. Binance, Coinbase, OKEx, Kraken gibi borsalar küresel borsalar iken BtcTurk ve Paribu gibi borsalarda Türkiye’de bulunan kripto para borsalarıdır.

Kripto para borsaları kullanıcılarına, çok fazla sayıda coin listeleme, üst düzey güvenlik önlemleri, 7/24 müşteri desteği, farklı dil destekleri gibi pek çok farklı özellik sunuyor. Kullanıcılar ise hangi özelliklere sahip borsa kendilerine uygunsa o borsa ile işlemlerini gerçekleştiriyor.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta borsanın güvenilir olup olmadığı. Bir borsa seçerken, o borsayı kullanan kişilerin yorumları, hangi güvenlik aşamalarını kullandığı ve daha önce hack saldırısı yaşayıp yaşamadığı gibi konular büyük önem taşıyor. Ayrıca borsayı kullanmaya başlamadan önce mutlaka bağlantının güvenli bağlantı olup olmadığı da kontrol edilmeli.

Güvenilir bir borsa tercih ettikten sonra ise yatırımcılar mutlaka yatırım yapmak istedikleri varlığı iyice araştırmalı, çok büyük meblağlarla değil de küçük meblağlarla yatırıma başlamalı. Böylece risk kontrolünü elden bırakmadan Bitcoin ya da kripto para alım satım işlemleri yapılabilir.

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.