NASA ve ESA uyduları, Etna Yanardağı patlamalarının çarpıcı görüntülerini yakaladı

Etna Yanardağı patlamalarının görüntüleri uzaydan NASA ve ESA’ya ait uydular tarafından yakalandı. NASA’nın açıklamasına göre görsel şölene sahne olan son patlamalar, çevreye büyük zarar vermedi.

NASA ve ESA uyduları, Etna Yanardağı

İtalya’daki ünlü Etna Yanardağı, şubat ortasında yeniden faaliyete geçti. NASA (ABD Uzay Ajansı) ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) uyduları, şiddetli patlamaları uzaydan görüntüledi.

Tarih boyunca birçok patlamaya sahne olan yanardağdaki son hareketlilik 16 Şubat’ta başlamıştı. Ardından 18 Şubat’ta ve 20-23 Şubat arasında bir dizi patlama meydana gelmişti.


ESA’nın açıklamasında 16 Şubat’taki patlamanın çok güçlü olduğu belirtildi. Açıklamaya göre gökyüzüne fışkıran lavlar, 700 metre yüksekliğe ulaştı.

NASA’nın uydu görüntüleriyle birlikte yayımladığı açıklamada ise İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden Marco Neri’nin görüşlerine yer verildi. Neri, yanardağdaki bu son hareketliliğin “Güneydoğu Krateri’nin tarihindeki en şiddetli patlamalar arasında olduğunu” söyledi.

yanardağ

18 Şubat’ta, NASA ve ABD Jeolojik Araştırması’nın Landsat 8 uydusu, yanardağdaki sıcak alanları, yani lavların yüzeye çıktığı noktaları göstermek için kızılötesi verilerin kullanıldığı, doğal renkli bir görüntü servis etti.

Yine 18 Şubat’ta, ESA’nın iki uydusundan oluşan Copernicus Sentinel-2 görevi de patlamayı gözlemledi; kızılötesi görüntüleme yöntemiyle lavın parlak turuncu ve kırmızı renklerde görüldüğü fotoğraflarını yakaladı.


etna uydu

Fotoğraf, iki farklı yörüngede Dünya’yı gözlemleyen uydulardan oluşan Copernicus Sentinel-2 görevi tarafından 18 Şubat’ta çekildi (ESA)​​​​

Birkaç gün sonra, 23 Şubat’ta Etna yeniden hareketlendiğinde, bu kez ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nin NOAA-20 uydusu, yanardağdan çıkan bulutların vurgulandığı bir fotoğraf çekti.

noaa uydu sicilya

NOAA-20 uydusunun görüntülediği duman bulutları (ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi)

NASA’nın açıklamasına göre, bu son patlamalar epey çarpıcı görüntülere sahne olsa da çevreye büyük zararlar vermedi. Daha ziyade insan faaliyetlerinde küçük aksamalara neden oldu.


Örneğin Etna’dan gelen kül, Catania Havaalanı’nın bir süreliğine kapanmasına yol açtı. Sicilya sakinleri de gökten düşen kül ve kayaları temizlemek zorunda kaldı.

Video – Etna Yanardağı patlama anı görüntüleri

NASA’nın Perseverance uzay aracı Mars’ta yaşam izleri arayacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.