İstanbul, İzmir ve Ankara’da normalleşme nasıl olacak?

Turuncu renk ile yüksek riskli iller arasında yer alan İstanbul ve İzmir’de kademeli normalleşme nasıl olacak? Sarı renk ile orta riskli iller arasında gösterilen Ankara’da normalleşme nasıl olacak?

istanbul izmir ankara normalleşme nasıl

İstanbul, İzmir ve Ankara’da normalleşme nasıl olacak?

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı risk haritasında 81 il risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlenirken İstanbul ve İzmir yüksek riskli kategoride yer aldı.


Yüksek riskli olan İstanbul ve İzmir’de kademeli normalleşme nasıl olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Kabine toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre, İstanbul ve İzmir’de şu normalleşme adımları atılabilecek:

• İstanbul ve İzmir genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor.

• Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak. İstanbul’da genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.

• İstanbul ve İzmir’de hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek.

• İstanbul ve İzmir’de restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecek.

• Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşların İstanbul ve İzmir’de sokağa çıkma süresi artırılacak.

• İstanbul ve İzmir’de nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.

• İstanbul ve İzmir’de sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.

Orta riskli gösterilen Ankara’da normalleşme nasıl olacak?

Risk haritasında Ankara orta riskli iller arasında gösterildi ve sarı renk ile yer aldı. Alınan normalleşme kararları Ankara’yı ve 42 kentte hayatı böyle etkileyecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs kısıtlamalarının uygulanmasına illerin risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldığını belirterek, Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategorilerin belirlendiğini açıkladı.

Yayınlanan haritada Ankara sarı renk ile gösterildi ve orta riskli iller arasında yer aldı.


Ankara’da normalleşme süreci nasıl olacak sorusunun yanıtı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kararlara göre şöyle:

– Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması kalktı.

– 65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruptakilerin sınırlı saatlerde sokağa çıkma uygulaması kaldırıldı.

– Akşam 21 ile sabah 5 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürüyor.

– Okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim tüm sınıflarda başlıyor.

– Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane,, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler sabah 7.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.

– Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler sabah 9 ile 19 arasında faaliyet gösterebilecek.

– Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler maksimum 100 kişinin katılımı ile yapılabilecek.

– Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları 300 kişiyle yapılabilecek.

covid risk haritası

42 şehirde daha

Söz konusu kurallar aşağıda yer alan şehirler için de geçerli…

Orta riskli iller:

Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Bursa, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars.

Düşük riskli iller:


Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır.

normalleşme grafik

Erdoğan’dan normalleşme açıklaması: Neler hala yasak, neler serbest?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.