Özgürlüklerde en çok gerileyen ikinci ülkeyiz!

ABD merkezli Freedom House raporunda Türkiye yine ‘özgür olmayan ülkeler’ arasında yer aldı. Pakistan, Uganda, Kenya, Nijer bile Türkiye’yi geçti. Türkiye, Mali’den sonra 10 yılda en çok gerileme yaşayan ikinci ülke oldu.

freedom house Özgürlüklerde en çok gerileyen

Özgürlüklerde en çok gerileyen ikinci ülkeyiz!

Merkezi ABD’de bulunan Freedom House (Özgürlük Evi) adlı düşünce kuruluşunun yıllık raporunu yayınladı. 2020 yılında salgının etkisiyle dünya genelinde demokrasideki düşüşün hızlandığı ve otoriter liderlerin daha da cesaretlendiği tespiti yapılan raporda Türkiye açısından da pek hoş bir tablo ortaya çıkmadı.


210 ülke ya da bölgenin değerlendirildiği sıralamada Türkiye 151’inci olabildi. ‘Özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde yer alan Türkiye, bu sıralamada pek çok Afrika ülkesinin de gerisinde kaldı.

İlk üçte Finlandiya, Norveç ve İsveç yer aldı. Onu Almanya (19), İngiltere (27), Fransa (40), Yunanistan (50), ABD (61), Gana (66), Surinam (71), KKTC (73), Senegal (84), Nijer (123), Kenya (125), Uganda (146) gibi ülkeler izledi.

özgürlükler raporu

Yarı yarıya düştü!

Türkiye özgürlüklerin son 10 yılda en hızlı gerilediği ülkeler arasında ise ikinci oldu. Türkiye’nin özgürlük puanı 10 yılda 63’ten 32’ye düştü. Yani neredeyse yarı yarıya geriledi. Özgürlüğün en çok gerilediği ülke ise 39 puan kaybeden Mali oldu.

Raporun Türkiye ile ilgili kısmında ana akım medyanın hükümetin duruşunu yansıttığı ve sık sık benzer manşetlerin atıldığı kaydedildi. Bazı bağımsız gazete ve internet sitelerinin ise büyük bir siyasi baskı altında oldukları ifade edildi.


Kaynak: Freedom House. Freedom in the World 2021. https://freedomhouse.org/country/turkey/freedom-world/2021

Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi’nde sondan 3. oldu!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.