Şiddetli rüzgar nedeniyle karaya oturarak dünyanın en işlek ticaret yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nın kapanmasına neden olan dev yük gemisinin yüzdürülmesi için yükünün boşaltılmasının gerekebileceği ve bunun da haftalar alabileceği belirtiliyor. Kanalın kapalı olması küresel petrol ticaretini sekteye uğratırken, diğer gemilerin beklemek zorunda kalması, Avrupa kıtasının ürün ve hammadde krizi yaşamasına neden olabilir.
Video aşağıda – Süveyş Kanalı’nda karaya oturan geminin boşaltılması haftalar alabilir
Yaklaşık dört futbol sahası (400 metre) uzunluğunda ve 59 metre genişliğinde olan 20 bin konteyner taşıma kapasiteli, 220 bin tonluk geminin kurtarılması için römorklar ve iş makineleriyle çalışmalar üçüncü gününe girdi.
Panama bandıralı Ever Given adlı gemi, Çin’den Hollanda’nın Rotterdam Limanı’na giderken karaya oturmuştu.
1869’da açılan, yılda 19 bin geminin kullandığı, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz yolu olan 193 kilometre uzunluğundaki kanalın kapanması nedeniyle uluslararası piyasalarda dün petrolün fiyatı yüzde 4 artmıştı.
Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.
Süveyş Kanalı’nın kapanması petrol ticareti için ne anlama geliyor?
Güney ve Doğu Asya’ya Süveyş güzergahından ihraç edilen ham petrol miktarı Haziran 2020’de günde 1,27 milyon varile ulaşarak rekor kırdı. Kasım da ise günde 310 bin varil ile en düşük rakam görüldü.
Rakamlar, en ufak bir aksamanın uluslararası petrol ticareti için ne kadar ciddi olabileceğinin göstergesi.
Geçen yıl deniz yoluyla taşınan günlük 39,2 milyon varil ham petrolün 1,74 milyonu Süveyş Kanalı’ndan geçti. Ham petrol ve akaryakıtlar, 193 kilometre uzunluğundaki Süveyş Kanalı’nda her iki yönde de taşınıyor.
Kpler firmasına göre Avrupa 2020’de Süveyş’in doğusundaki kaynaklardan günde 550 bin ham petrol ithal etti. Bunların büyük çoğunluğu Süveyş Kanalı üzerinden kıtaya nakledildi.
Geçen yıl küresel rafine petrol ürünlerinin, günlük 1,54 milyon varil ile yaklaşık yüzde 9’u, yine Süveyş Kanalı’dan üzerinden taşındı. Ham petrolün atmosferik koşullarda damıtılmasıyla elde edilen nafta, kanalı en çok meşgul eden ürün oldu.
Reuters’ın haberine göre Körfez’den Avrupa’ya gönderilen petrolün yüzde 80’i ise Süveyş’i Akdeniz’e bağlayan Sumed boru hattı üzerinden naklediliyor. 2018 verilerine göre günlük 2,8 milyon varil kapasiteli boru hattından günde 1,3 milyon varil petrol geçti.
Süveyş Kanalı’nda kurtarma operasyonu: Günlük kayıp 10 milyar dolar
Süveyş Kanalı’ndan geçerken yan dönen ve kanalı kapatan Evergiven adlı gemi nedeniyle dünya deniz ticareti zor günler geçiriyor. Petrol tankerleri beklemeye geçerken günlük zararın 10 milyar dolara yaklaştığı açıklandı.
ABD’deki Campbell Üniversitesi’nden denizcilik tarihi uzmanı Sal Mercogliano, geminin her iki kenar arasında sıkıştığını ve bu nedenle de hareket ettirme çalışmalarının son derece zor geçtiğini belirtti.
BSM, Perşembe sabahı yaptığı açıklamada, gemiyi hareket etme girişiminin başarısız olduğunu ve kısa süre içerisinde tekrar deneyeceklerini söyledi.
Aynı zamanda geminin etrafında sualtındaki tortu ve kumların çıkartılması için de çalışmalar yürütülüyor.
Bu çalışmaları yürüten Hollanda merkezli Boskalis şirketi, kepçeler ve iş makineleriyle geminin etrafındaki kum ve çamuru temizlemeye çalışıyor.
200 bin tonluk gemiyi yeniden yüzdürme çalışmalarının bir sonraki aşaması ise üzerindeki yüklerin kaldırılması ve yakıtının boşaltılması olacak. Ancak uzmanlar bu işlemin haftalar alabileceğini belirtiyor.
Ever Given büyüklüğündeki bir gemi, 20 bin adet 20 ft büyüklüğünde konteyner taşıyabiliyor.
Türkiye’den açıklama: Kurtarma için yardıma hazırız
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Süveyş Kanalı‘ndaki kazaya ilişkin, ihtiyaç olması halinde yardıma hazır olduklarını bildirdi.
Karaismailoğlu, “(Süveyş Kanalı’nda karaya oturan geminin yeniden yüzdürülmesi çalışmaları) Nene Hatun Gemimiz böyle büyük operasyonları yapacak dünyadaki sayılı gemilerden bir tanesi.” dedi.
Süveyş Kanalı’nda çapraz bir şekilde karaya oturarak geçişlerin durmasına neden olan 400 metre uzunluğundaki dev kuru yük gemisini kurtarma operasyonu devam ediyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Süveyş Kanalı’nı kapatan gemiye ilişkin olarak “Nene Hatun gemimiz böyle büyük operasyonları yapacak dünyadaki sayılı gemilerden bir tanesi. Nene Hatun yardım gemimizi bölgeye gönderebiliriz” ifadelerini kullandı.
Süveyş Kanalı’nda karaya oturan dev geminin boşaltılması ‘haftalar alabilir’ https://t.co/2E2pKNdUOU pic.twitter.com/BRXMQJdH5Z
— BBC News Türkçe (@bbcturkce) March 25, 2021