Alkol satışı yasağı sonrası turizmde iptaller başladı!

Alkol yasağının dış basında duyulmasıyla birlikte turizm sektörüne bir darbe geldi. Otel ve turizm tesislerindeki rezervasyonlara iptaller gelmeye başladı!

alkol yasağı turizm

Dünyada en fazla vaka sayısının olduğu ülke konumuna gelen Türkiye pandemi sürecinde bu sayıyı düşürmek için 17 Mayıs’a kadar tam kapanma ilan etti.

Geç alınan bu karar dünya basınında da yer buldu. Ancak haberin konusu 3 haftalık kapanma şeklinde değil, alkol satışlarının tamamen yasaklanması oldu. Türkiye’de tartışma konusu olan alkol satışlarındaki yasağın ilk etkisi turizmden geldi.


Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker yazısında söz konusu gelişmeyi şöyle aktardı:

“Dün Türkiye’nin önde gelen bir turizm şirketinin sahibinden telefon aldım.

Akdeniz ve Ege’de 5 yıldız otelleri de bulunan şirket sahibi, “Bizi pandemi değil, bu karar vuracak” diye başladı konuşmaya. Avrupa ve Eski Demir Perde Ülkeleri’nde çalışan acente ve tur operatörlerinin kendilerini aradığını dile getiren şirket sahibi, “Türkiye’de alkol tüketimi yasaklandı mı?

Birçok müşteri bu konuyu sormaya başladı. İptaller gelmeye başladı. Mısır’da, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bile bu yasak yok. Kaş yapalım derken göz çıkaracak bir karar alındı. Acilen bu yasak kalkmalı. Zaten zor durumdayız” diye devam etti sözüne.

17 günün vergi kaybı 1 milyar lira

Türkiye’nin turizmde bu yılı da kaybedeceğini anlatan iş insanı, rakip ülkelerin bu konuda iyi çalışmalar yürüttüğünü dile getiriyor.

İtalya, İspanya ve Yunanistan’da sert kapanmaların aylar önce yapıldığını ve hala da kısmi olarak süreci yürüttüklerini anlatan turizm şirketi sahibi, “Fransa 4 hafta bazı şehirler tam kapandı.


İspanya 9 Mayıs’a kadar OHAL ilan etti. Portekiz, 2 haftalık tam kapanma sürecini tamamladı. Hiçbirinde alkole veya hayat tarzına yönelik karar alınmadı. Biz ise alkol satışlarına yasak koyduk” diye sona erdirdi sözlerini.

Türkiye’nin en önemli turizm müşterisi Rusya, haziran ayına kadar Türkiye’ye uçuşları durdurdu. Hemen ardından Mısır ile uçuşlara tekrar başlama kararı aldı. Bir diğer ülke olan Ukrayna’da savaş beklentisinden dolayı bir belirsizlik var. Avrupa ülkeleri ise açıklanan vaka sayısını da inandırıcı bulmuyor.

Ve uçuşlara şüphe ile bakıyor. Bir de buna Türkiye’de “alkol yasak” algısı oluşunca bu yılın geçen yılı aratacağı aşikar. Öte yandan sahte içki üretimini de tetikleyecek bu karar, vergiyi de etkileyecek.

Zira geçen yıl alkolden alınan vergi 21 milyar liraydı. Yani 17 günlük yasağın vergideki faturası 1 milyar liraya denk geliyor. Öte yandan Türkiye’de 150 bin civarında market ve büfe var. Onların zararlarını yazmıyorum bile.

Avrupa’da sokakta yasak, markette serbest

Türkiye’de marketlerde alkol satışının kapanma sürecinde yasaklanması yurtdışında büyük yankı uyandırdı. Türkiye’nin imajını da olumsuz yönde etkileyen bu kararın benzerleri yurtdışında uygulanıyor mu? Uygulanıyor. Ancak Türkiye’den oldukça farklı bir şekilde.

Fransa’da açık havada alkol satışı yasak. Yasağın nedeni ise sosyal mesafenin ihlal edilme ihtimali. Ancak marketlerde alkol serbestçe satılıyor. Almanya’da da açık havada satışın kuralları var. Marketlerde yine serbest. İngiltere’de bar ve restoranlarda alkol satışı belirli zamanlarda yasaklandı.


Sosyal mesafe ihlali nedeniyle açık havada satış ve tüketimde kısıtlama var. Marketlerde serbest. İspanya’da da açık havada yasak, marketlerde serbest.”


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.