Almanya’da gri pasaport ile insan kaçakçılığı skandalına soruşturma

Malatya’da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’nin gri pasaport çıkararak Almanya’ya gönderdiği 43 kişi geri dönmemişti. Berlin, insan kaçakçılığının merkezindeki Ersin Kilit hakkında üç ayrı soruşturma başlattı.

gri pasaport

Malatya’da ortaya çıkan, ardından Elazığ ve Ordu’ya sıçrayan gri pasaportla yurtdışına insan kaçırma skandalı uluslararası krize dönüşüyor. Almanya, Türkiye’de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport olayıyla ilgili soruşturma başlattı.

Türkiye’den kısa süre içerisinde hakkı olmayanlara nasıl gri pasaport verildiğine ilişkin Dışişleri aracılığıyla detaylı bir açıklama isteneceği öğrenildi. Uluslararası hukukun kamu eliyle ihlal edildiği sonucuna varılırsa, Türkiye kaynaklı bütün pasaportlar şüpheli duruma düşecek.


4 ayrı suçlama var

43 kişinin Malatya’dan Almanya’ya kaçırılmasında kilit rol oynayan Ersin Kilit ve şirketi Mega Kilit GmbH hakkında da Hannover Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kilit’e sahte evrak düzenlemek, evrakta sahtecilik, yabancılar kanununu ihlal ve uluslararası insan ticareti suçlamaları yöneltildi. Aşağı Saksonya ve Bavyera Eyaleti’nde de konu meclis gündemine taşındı. Kilit’in sadece Yeşilyurt Belediyesi ile değil, başka belediyelerle de işbirliği yaptığı, bunun için Hannover Belediye Başkanı Belit Onay ile görüştürme sözü verdiği ancak Onay’ın bundan herhangi bir bilgisinin olmadığı öğrenildi.

Türkiye’den kaçırılanlar inşaat ve otomat sektörlerine dağıldı

İnşaat, otomatçılık ve gastronomi ile uğraşan Ersin Kilit’in bütün bu kaçakçılık işlemlerinde merkez olup olmadığı araştırılıyor. Türkiye’den son dönemde getirilenlerin çoğunun Mega Kilit GmbH’nın sahipleri gibi Bingöllü olduğu, bunların inşaat işlerinde ve kumarhanelerde çalıştırıldığı öğrenildi. Bu kişilerin, özellikle inşaatların taşeron işlerini üstlenen Bingöl, Elazığ, Muş kökenliler tarafından kaçak olarak çalıştırıldığı öne sürülüyor.


Türkiye’den kaçırılan kişilerin tek bir şehirde tutulmadığı; Hannover, Wiesbeden, Frankfurt, Münih, Köln, Mannheim, Düsseldorf, Hamburg, Berlin gibi kentlerde inşaat işlerinde çalıştırıldığı belirlendi. Ersin Kilit’in, amcasının oğullarının şirketindeki mührü alarak izinsiz kullandığını ve bu şekilde davetiye çıkardığı da öne sürülüyor.

Belediye aracılığıyla Almanya’ya giden kaçak: Niye pişman olayım Türkiye’de açtım yav!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.