KKTC’de Anayasa Mahkemesi kararıyla Kuran kurslarının kapatılmasını değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın laikliğin ne olduğunu öğrenmesi lazım, açıklaması kabul edilebilir değil” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Kerem Aydınlar Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu.
Yunan Bakan’ın basın toplantısındaki sözleri
• Dışişleri Bakanımız, Dendias’ın davranışları, tutumu karşısında ona haddini bildirdi. Aramıza başkalarını sokmayalım dedim. 150 bin soydaşımıza gerekli ilgi gösterilmiyor. Hala başmüftüyü kalkıp kendiniz atıyorsunuz. Oradaki başmüftüyü atama hakkınız Lozan’a göre yok. Biz patriği atamıyoruz.
“Kanal İstanbul açıklaması: Çok ciddi bir hafriyat olacak
• Kanal üzerinden geçecek köprülerden bir tanesinin adımını inşallah haziranda atacağız. İlk etapta planlanan 6 tane köprü, bunun 7 olma durumu da var. Şu anda projelendirmede bu adımlar atıldı. Bu köprülerle birlikte kanalın her iki yanından sürecin başlaması önem arz ediyor.
• Çok ciddi bir hafriyat söz konusu olacak. Bunların yapımı da sahiplendirme bittikten sonra başlayacak. Yerli sermayeden bu işe gelecek olanlar var, konsorsiyumla yürütecek olanlar olabilir. Dış krediyle bu işi içeriden yapmak da söz konusu.
KKTC’de Kuran kurslarının kapatılması kararı
• Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın laikliğin ne olduğunu öğrenmesi lazım, açıklaması kabul edilebilir değil. Tavır değişti değişti, değişmediği takdirde biz özellikle Kuzey Kıbrıs’ta inanç özgürlüğü noktasında Kur’an eğitimi noktasında eğitime teşkil edecek adımların atılmasına müsaade edemeyiz.
• Kuzey Kıbrıs, Türkiye’deki uygulamalar neyse bunları safhasına geçirmek durumundadır. Din düşmanı sendikaların attığı adımları kabul etmemiz mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi Başkanı bu yanlışından süratle dönmelidir. Dönmediği taktirde atacağımız adımlar farklı olacaktır.
Ne olmuştu?
KKTC’de Hizmet Sendikası (HİZMET-SEN) tarafından devlete açılan dava sonucuna göre, Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Değişiklik Yasası’na yeni eklenen 8B maddesi yani Din İşleri Komisyonu adında bir komisyonun halk arasında bilinen ismi ile “Kur’an Kursu” düzenleme yetkisi elinden alındı.
KKTC’de Din İşleri Başkanlığının Kuran-ı Kerim eğitim-öğretimiyle ilgili yetkisine ilişkin itirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, her türlü eğitimin ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının “gözetiminde ve denetiminde” olması gerektiği yönünde karar vermişti. Böylece Anayasa Mahkemesinin aldığı karar ile Kur’an kurslarının faaliyetleri KKTC’de resmen durdurulmuştu.
KKTC Başbakanı Ersan Saner: Yasaklanması gibi bir durum söz konusu olamaz, gerekli yasal düzenleme yapılacak
KKTC’de Kur’an kurslarının kapatılma kararına ilişkin Başbakan Ersan Saner’den yeni açıklama geldi. Saner, “Gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak bu kurslara devam edileceğini” söyledi.
KKTC Başbakanı Ersan Saner, KKTC’deki Kur’an kurslarının kapatılması yönündeki karara ilişkin olarak, “Mahkemenin kararı ışığında gerekli yasal düzenlemeler yapılarak bu kurslara devletin ilgili bakanlık ve kurumları vasıtasıyla devam edilecektir. Kurslar doğal olarak Din İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenirken, Milli Eğitim Bakanlığı da uzman müfettişleri ile denetimlerini yapacak, kurslar sonunda verilecek belgeleri onaylayacaktır” ifadelerini kullandı.